fbpx

Osamosvojitelj Tone Krkovič na dan, ko je ”prvič zadišalo po slovenski vojski”, ponudil roko sprave generalu Lipiču

Foto: STA/VSO

Ob 25. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo je nekdanji poveljnik specialne brigade Moris in predsednik Društva MORiS Kočevska Reka, BgGen Tone Krkovič, v imenu predsednika veteranske zveze Ladislava Lipiča prejel povabilo na svečano sejo, kjer bi mu podelili spominsko plaketo ZVVS. Krkoviča je prekinitev predolgo trajajočega komunikacijskega šuma prijetno presenetila, zato se je za vabilo in nagrado iskreno zahvalil, s čimer je ponudil roko sprave Lipiču, ob tem pa je pojasnil, da se podelitve ne more udeležiti zaradi neodložljivih obveznosti.

Svečana seja Zveze veteranov vojne za Slovenijo, kjer bi Krkovič prejel visoko priznanje ZVVS, je bila namreč predvidena v soboto, 15. decembra, ob 11. uri v celjski restavraciji Etra, torej ravno v času, ko je bil Krkovič prisoten v Kočevski Reki kot predsednik društva MORiS, soorganizator in sogostitelj na prireditvi ob 28. obletnici “Dneva, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski …”. Ob 14. uri istega dne pa je bil prav tako neodložljivo prisoten na dogodku, na katerem je z generalom Pavaom Miljavcem, predsednikom Hrvaškega generalnega zbora, podpisal uradno listino o sodelovanju med Društvom MORiS Kočevska Reka in Hrvaškim generalnim zborom (HGZ).

V soboto, 15. decembra 2018, je bil tako sklenjen dogovor o medsebojnem sodelovanju veteranskega društva MORiS in Hrvaškega generalnega zbora zaradi obstoja skupnega interesa za sodelovanje. Sodelovanje bo potekalo na osnovi medsebojnega spoštovanja skupne osamosvojitvene zgodovine, namreč, tako Slovenija kot tudi Hrvaška sta istega dne, 25. junija 1991, razglasili samostojnost in državnost. Iz 2. člena sporazuma je razvidno, da je skupen tudi politični in vojaški boj proti velikosrbskemu hegemonizmu in t. i. Jugoslovanski ljudski armadi kot njegovi udarni sili.

Obe organizaciji, ki sta predani vrednotam osamosvojitve, demokratizaciji svojih držav, občim civilizacijskim evropskim vrednotam in ničelni toleranci do vseh totalitarizmov in njihovih simbolov, bosta sodelovali na področju izobraževanja mladih, obeleževanja dogodkov iz časa osamosvojitve in demokratizacije Slovenije in Hrvaške, medsebojne javne podpore v boju proti poskusom potvarjanja zgodovinskih dejstev iz časa osamosvojitve in demokratizacije, založniške dejavnosti in priprave in udejanjenja posameznih kulturnih dogodkov, vezanih na vrednote osamosvajanja.

Foto: T. K.

Krkovič pisno izrazil spoštovanje in zahvalo
Krkovič je v zahvali Lipiču izpostavil, da ga je vabilo na svečano srečanje glede na (pre)dolgo trajajoči komunikacijski šum prijetno presenetilo. “Še zlasti spoštujem in cenim, da mi, kot enemu izmed pobudnikov in soustanoviteljev ZVVS priznavate prispevek k vzpostavitvi organizacije, katere primarni namen je bil organizirano delovanje veteranov vojne za samostojno in demokratično Slovenijo, v smislu negovanja in vsesplošnega uveljavljanja vrednot slovenske osamosvojitve in demokratizacije, doma in v tujini.”

V nadaljevanju je Krkovič zapisal, da Lipiču osebno, kot tudi celotnemu cenjenemu zboru, izreka iskreno zahvalo za dodelitev visokega priznanja ZVVS, ki ga je pripravljen sprejeti ob neki drugi priložnosti. “Še zlasti bi bil vesel, če bi bila to priložnost, kjer bi lahko odkrito, brez strogo limitiranega časa, vsebinsko in argumentirano spregovorili o nezavidljivem stanju odnosov na področju slovenskega ‘osamosvojitvenega veteranstva’ in o možnostih za vzpostavitev višje stopnje medsebojnega spoštovanja in zaupanja, poenotenja na temeljni platformi dejstev in vrednot ter sodelovanja na področju skupnega poslanstva v dobro samostojne in demokratične Slovenije ter slovenstva na sploh, v prihodnje.” 

Foto: Nova24TV

Ob tem je Krkovič izpostavil, da si želi, da bi bilo njegovo pisanje, poleg iskrene zahvale, razumljeno kot pobuda v smislu zavedanja, da je “čar ozdravljenja v pravilni diagnozi in čar hoje v prvem koraku …”. Prav tako je osamosvojitelj generalu Lipiču, kot tudi celotnemu cenjenemu zboru, voščil mirne božične praznike in vse dobro v letu, ki prihaja, s čimer je nedvomno ponudil roko sprave.

H. M.