fbpx

Osamosvojitelji obžalujejo, da se je del slovenske levice odločil za bojkot državne proslave: Prav bi bilo, da s ponosom vsi praznujemo

Foto: STA

Prav je, da tudi mladi, ki jih takrat še ni bilo, ali pa se niso udeležili tega slovesnega trenutka, skušajo podoživeti del oziroma skušamo skupaj podoživeti del teh občutij izpred 30 let na istem mestu, na Trgu Republike. Jaz vabim vse Slovenke in Slovence, slovenske državljane, da se tam zberemo in počastimo to okroglo obletnico Slovenije ter si na nek način čestitamo ob želji, da bomo iskali poti, ki nas bodo pripeljale do take Slovenije, kot smo si jo predstavljali pred 30 leti, ko smo tako množično podprli njeno samostojnost,” je na petkovo osrednjo državno slovesnost povabil eden izmed osamosvojiteljev, Marjan Podobnik. Žal pa se je del opozicije odločil, da bodo ponovno raje sejali razdor – nekateri bodo državno proslavo bojkotirali in se, kot že lani, udeležili antiproslave.

“Obžalujem dejstvo, da se je del slovenske levice, levih političnih strank odločilo za bojkot osrednje državne slovesnosti ob tridesetletnici neodvisne Slovenije,” je dejal predsednik Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik, ob tem pa dodal, da je prav tako obžaloval bojkot, ki se ga je v preteklosti nekajkrat poslužil del slovenske desnice. Podobnik meni, da to ni pravo sporočilo, ki ga politika daje slovenski javnosti. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi tridesetletnico Slovenije obeležili na način, ki bi predstavljal po eni strani hvaležnost, da nam je bilo dano dočakati to neodvisnost – kar mnogim narodom ni bilo dano, po drugi strani pa da bi ob tridesetletnici skušali najti vsaj nekaj, četudi majhnih, skupnih točk, za katere bi ocenili – kljub vsem razlikam, da so tiste, s katerimi se strinjamo in da predstavlja neodvisna Slovenija priložnost za številna področja, za uspešno delovanje mnogih, priložnost za iskanje dobrih rešitev. A če sploh ne pride do pogovorov, če se stvari bojkotirajo, potem je za vse to seveda bolj malo možnosti. “Kljub temu pa bi želel, da ta bojkot ne bi predstavljal razloga za pesimizem. Mislim da je prav, da z veseljem in ponosom praznujemo tridesetletnico naše Slovenije – veliko je bilo narejenega, veliko pozitivnega se dela, morda nam manjka predvsem nekaj tistega blagoslova, ki je potreben za to, da se zastavljene stvari tudi dobro izpeljejo,” je še poudaril.

Protesti so seveda legitimna oblika delovanja, izražanja mnenj v demokratični družbi. Vsekakor pa dobivajo v naši državi, glede na delež ljudi, ki se protestov udeležuje, v medijskem prostoru verjetno preveliko težo. Prav bi bilo, da bi se predstavniki teh protestov in predstavniki vlade – proti kateri protestirajo, skušali usesti za skupno mizo. “Naj povem, da smo včeraj imeli sejo Društva poslancev 90, ki ga tudi sam vodim in je kar nekaj poslancev, na čelu z gospodom Lojzetom Peterletom, ki je bil predsednik osamosvojitvene vlade, dalo pobudo, naj se odzovemo tudi na sedanje pereče  razmere in lahko povem, da smo se v ožjem vodstvu odločili, da bomo povabili tako predstavnike teh, ki protestirajo, kot tudi tiste, ki vodijo slovensko vlado. Tako bi skušali pomagati, da bi sedli skupaj – in prepričan sem, da se ne bo zavračalo takih pogovorov, če je res namen, da se kaj spremeni v pozitivni smeri,” je izpostavil Podobnik. Stranke, ki podpirajo protivladne proteste, so sicer že večkrat zavrnile povabilo vlade oziroma predsednika vlade Janeza Janše na pogovor, ki bi bil namenjen iskanju skupnih rešitev. A ne glede na to, je treba poskušati vedno znova, je prepričan Podobnik. Čas, ko nas zaposlujejo predvsem konflikti, ko se z njimi ukvarjajo mediji in ključni nosilci slovenske politike, zdaj pred predsedovanjem Svetu EU, je slabo izkoriščen čas. To je izgubljen čas, pa ne izgubljen za politiko, pač pa čas, ko se izgubljajo priložnosti za slovenske državljanke in državljane in predvsem zato se je treba truditi, da se to spremeni. “Jaz sem optimist po naravi in verjamem, da bo prišel čas, ko bo samostojnost Slovenije prepoznana kot tako velika prednost, da jo je preprosto treba uporabiti za skupno dobro – v ta namen pa je treba iskati skupne točke sicer legitimno različnih pogledov,” je Podobnik ob pričakovanju na praznovanje tridesetletnice slovenske državnosti pozitivno napovedal prihodnost naše države.

Ivan Oman in Marjan Podobnik si ogledujeta “novo” državno zastavo (Foto: Facebook/Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Del opozicije tudi letos napoveduje bojkot državne proslave
Proslava ob letošnji 30-letnici dneva državnosti bo tudi letos delila, namesto da bi združevala,” je napovedal portal 24ur.com. Medtem, ko bo v petek na Kongresnem trgu potekala osrednja državna proslava, bo t. i. protestna ljudska skupščina alternativno proslavo organizirala na Prešernovem trgu. “Državna proslava ni naša proslava. Ni proslava za ljudi,” so dejali v protestni skupščini in napovedali, da bodo znova izrazili kritiko trenutnega stanja, predstavili vizijo prihodnosti ter složni zavzeli ulice in trge. Več podrobnosti bo v izjavi za javnost jutri predstavil inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Ljubljana. A tudi brez tega, si potek antiproslave lahko že vnaprej približno predstavljamo – do nje je namreč prišlo tudi že pred letom, ko je odpoved udeležbe napovedal nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, njegovemu zgledu pa je sledila stranka Levica, aktiv delavcev v kulturi in še nekateri drugi. Ob tem so seveda, tudi mediji, predsednika vlade Janeza Janšo prikazali kot dežurnega krivca za razdvajanje med Slovenci. Zdi se, da bomo letos doživeli nekakšen deja vu – kar pa je, sploh glede na okroglo obletnico, še toliko bolj tragično. V Protestni ljudski skupščini menijo, da je po dobrem letu vlade Janeza Janše več kot jasno, da “njegova politika temelji na širjenju sovraštva, razdora in žalitev“, in ravno zato bodo v petek spet na ulicah. No, prav ob takih dogodkih je najbolj jasno razvidno, kdo v resnici širi razdor in sovraštvo.

Letos si sicer glede udeležbe na proslavi niso enotni niti v opoziciji. V stranki SD menda še niso sprejeli odločitve, stranki Levica in LMŠ pa sta sporočili, da se bosta udeležili alternativne proslave. “Nedopustno je, da imamo namesto skupnega praznovanja od ljudstva ograjeno druženje izbrancev,” so hujskaško in povsem neresnično sporočili iz stranke LMŠ – proslava bo namreč odprta za vse. Na osrednjem dogodku pa naj bi bili, po dosedanjih podatkih, prisotni predstavniki stranke SAB in DeSUS. “Želeli bi si, da bi enako enotno kot pred tridesetimi leti na plebiscitu tudi v petek stali skupaj in se ponosno veselili lepe obletnice,” so izrazili željo v stranki SAB – a očitno jih ostale KUL stranke niso uslišale. Seveda pa bi si tudi v koaliciji želeli, da bi bili vsaj na dan tega svečanega dogodka vsi enotni, a žal je delu opozicije pomembno vse kaj drugega. Proslave se ne bosta udeležila niti predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel ter informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, piše 24ur, končne odločitve pa ni sprejel niti Milan Kučan, ki bi sicer bil lahko vsaj dober zgled.

Magajna: Žalostno je, da se po 30 letih, še vedno izključujemo, da smo še vedno na okopih
Še eden ključnih akterjev osamosvojitve, Andrej Magajna, nam je povedal, da se je tudi sam včeraj udeležil seje Društva poslancev 90 (DP90) – delegatov oziroma poslancev prvega mandata večstrankarske (takrat še imenovane skupščine), v prostorih Državnega zbora. “Po dolgem obdobju društvo vodijo ljudje, ki ne pripadajo tranzicijski levici. Opazil sem, da jih je bilo na seji – iz tega političnega kroga – le peščica,” je pojasnil. Ob tem je predsednik stranke Nova socialdemokracija potrdil, da je tudi sam slišal napovedi glede obstrukcije  osrednje državne proslave, ob 30. letnici slovenske državnosti in obeležitve prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Andrej Magajna (Foto: STA)

Žalostno je, da se po 30 letih, še vedno izključujemo, da smo oziroma so nekateri še vedno na okopih – čeprav vsi prisegamo na pluralizem in demokracijo,” je izpostavil ter se vprašal, kdaj bomo prešli iz tega izključevalnega radikalizma, ki je rak rana naše polpretekle in pretekle zgodovine. “Tudi sam sem radikal, ko gre za spoštovanje demokratičnih standardov in temeljnega spoštovanja pluralizma. Udeleževati se moram naših skupnih obeležij , ravno zato ker so nam skupna, ne glede kaj si mislimo o aktualnih vladah in / ali nam je slavnostni govorec pri srcu,” je še poudaril nekdanji član predsedstva Demosa. Glede predsednika Boruta Pahorja, ki bo govorec na proslavi v petek, pa je povedal, da tako politično uravnoteženega predsednika republike, v vseh treh desetletjih še nismo imeli.

Sara Bertoncelj