Osramočeni Šarec vrh EU, na katerem ni prišlo do dogovora o proračunu, zapustil kar v ekonomskem razredu Croatia Airlines!

Marjan Šarec v ekonomskem razredu (Foto Domagoj Novokmet / Twitter)

V petek se je končalo kaotično dvodnevno zasedanje, na katerem so voditelji članic EU neuspešno skušali doseči kompromis o večletnem evropskem proračunu za obdobje 20212027. Neto plačnice, ki želijo čim manjši proračun, in neto prejemnice, ki želijo čim več kohezijskih sredstev, niso svojih stališč zbližale niti za ped. Vrha se je sicer udeležil tudi premier v odhajanju Marjan Šarec, ki je Bruselj osramočen zapustil kar v ekonomskem razredu letala Croatia Airlines. Sloveniji sicer grozi do 24-odstotno zmanjšanje kohezijskih sredstev, a kako veliko skrb to predstavlja za Šarca, je bilo jasno v začetku meseca, ko se zaradi domnevnega slabega počutja ni udeležil tretjega vrha Prijateljev kohezije, že čez nekaj dni pa se je udeležil pogreba Janeza Stanovnika. Predsednik SDS Janez Janša je takrat sporočil, da so na to v SDS pravočasno opozarjali in sklicevali izredne seje na to temo ter ponujali pomoč, a nič ni pomagalo.

Kaotično dvodnevno zasedanje, na katerem so voditelji članic EU prvič poskušali doseči kompromis o evropskem večletnem proračunu za obdobje 20212027, se je v petek končalo brez dogovora, poroča Slovenska tiskovna agencija. Neto plačnice, ki želijo čim manjši proračun, in neto prejemnice, ki želijo čim več kohezijskih sredstev, niso svojih stališč zbližale niti za ped. Voditelji članic EU so pogajanja na podlagi kompromisnega predloga predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela za proračun v vrednosti 1,074 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) začeli v četrtek popoldne in jih nadaljevali vso noč in ves današnji dan. Že od začetka je bilo jasno, da bodo pogovori zahtevni.

Šarec domov odletel v ekonomskem razredu družbe Croatia Airlines
V Bruslju je bil tokrat tudi slovenski predsednik vlade v odhajanju Marjan Šarec, ki se je domov odpravil kar v ekonomskem razredu letalske družbe Croatia Airlines. Tam ga je fotografiral novinar N1 TV Domagoj Novokmet, ki je bil prav tako na letalu. Vladno letalo falcon je namreč na popravilu in ni bilo na voljo niti za reševanje potnikov z ladje Diamond Princess, tako da so morali najeti letalo za polet iz Berlina, kamor je potnika pripeljalo italijansko letalo.

Sloveniji grozi 24-odstotno zmanjšanje kohezijskih sredstev
V četrtek so imeli sicer najprej skupno zasedanje, ki so ga v Bruslju neuradno poimenovali “terapevtska seja”, na kateri je vsak izpostavil svoja stališča. Michel je imel nato vso noč dvostranska srečanja z voditelji, tudi s Šarcem. Ta je v pogovoru z Michelom po poročanju STA ponovno izpostavil tri ključne slovenske prioritete: kohezijska sredstva čim bliže predlogu komisije, ki za Slovenijo predvideva 3,073 milijarde evrov, da ni drastičnega padca sredstev za razvitejšo od dveh kohezijskih regij, Zahodno Slovenijo, ter čim manjše zmanjšanje sredstev za razvoj podeželja. Zjutraj se je pričakoval nov kompromisni predlog, ki pa ga ni bilo, in skupno zasedanje, ki je bilo do večera večkrat preloženo. Namesto tega so ves dan potekali sestanki v različnih sestavah. Potem ko se je zjutraj zdelo, da so pogajanja povsem v zastoju, so popoldne začela z več strani neuradno prihajati sporočila o novi dinamiki, ki naj bi jo vnesli Nemčija in Francija.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta namreč očitno prevzela pobudo iz rok Michela, ki je tarča ostrih kritik zaradi načina vodenja pogajanj. Z varčno četverico Dansko, Nizozemsko, Švedsko in Avstrijo, ki zahtevajo proračun v vrednosti enega odstotka BND, naj bi se bili dogovorili, da lahko proračun znaša med 1,03 in 1,06 odstotka BND. Potem se je s svojim “tehničnim” predlogom za obseg proračuna v višini 1,069 odstotka BND vmešala še Evropska komisija. Ta predlog je bil nazadnje na mizi, ko so voditelji zvečer vendarle začeli drugo skupno zasedanje, ki pa je bilo zelo kratko. Kmalu je postalo jasno, da dogovora na februarskem izrednem vrhu ne bo.

Šarec je proračunski predlog komisije označil za provokacijo. Skupina 17 prijateljic kohezije ga je po njegovih besedah enotno zavrnila. “Dogovora še vedno ni, ga niti nismo pričakovali,” je poudaril. Za neuspeh je okrivil varčno četverico neto plačnic, ki da niso dovolj ambiciozne. Kohezijske države, ki so se sicer danes zavzele za proračun v vrednosti 1,3 odstotka BND, kar želi tudi Evropski parlament, so se po Šarčevih navedbah dogovorile, da niti najnovejši predlog zanje ni sprejemljiv, ker ne zadosti ambicijam in ne namenja dovolj za kohezijo. Enotne so bile, da danes nima smisla odpirati novega kroga pogajanj, temveč je treba zadeve premisliti. Ob tem je Šarec ponovil, da bo Slovenija vztrajala, da 24-odstoten padec kohezijskih sredstev v primerjavi s sedanjim večletnim proračunom zanjo ni sprejemljiv. Na vprašanje, ali je tudi po predlogu komisije, ki sicer predvideva dodatna sredstva za kohezijo, za Slovenijo predvideno 24-odstotno zmanjšanje, je premier odgovoril, da “za zdaj ni znano, ali bi to kaj izboljšalo zadeve”.

Marjan Šarec na posebnem zasedanju Evropskega sveta (Foto: epa)

Januarja je bil Šarec preslaboten za vrh Prijateljev kohezije, a do Stanovnikovega pogreba si je opomogel
Kot smo na Nova24TV že poročali, je 1. februarja v Beji na Portugalskem potekal tretji vrh Prijateljev kohezije, kar je predstavljalo odlično priložnost za Šarca, da bi se uskladil z državami s podobnimi interesi. A Šarec se vrha ni udeležil, domnevno zaradi slabega počutja, tja pa je poslal kar državnega sekretarja Igorja Mallyja. Šarec si je očitno v le nekaj dneh opomogel, saj se je udeležil pogreba nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika, kjer prav nič kazalo, da mu kakorkoli še nagajalo slabše zdravstveno počutje. Seveda je bilo jasno, da bi se Šarec zanj tako pomembnega pogreba udeležil kljub zdravstvenim zagatam, škoda je le, da zanj tudi vrh na Portugalskem ni bil enako pomemben. Že takrat je kazalo, da bo Slovenija pri delitvi denarja med največjimi osmoljenci, predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pa je prek Twitterja sporočil, da so na to v SDS pravočasno opozarjali in sklicevali izredne seje na to temo ter ponujali pomoč, a nič ni pomagalo.

Bo za dogovor potrebnih še več mesecev?
“Potrebujemo več časa,” pa je dejal Michel po koncu vrha. Izpostavil je, da je tehnično vse pripravljeno in da gre zdaj za politična vprašanja. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je na vprašanje, kaj je šlo narobe, odgovorila, da je to demokracija in da šteje unija 27 članic s 27 interesi. “Včasih stvari potrebujejo čas, da dozorijo. Nismo še na cilju, smo pa na dobri poti,” je še dejala. V Bruslju izpostavljajo, da bosta za dogovor ključni Nemčija in Francija. Merklova je po koncu izpostavila, da so bile razlike preprosto prevelike, in obenem priznala, da je dogovor še daleč. Macron pa je izpostavil, da skupna kmetijska politika ne bo plačala brexita, navaja STA.

V proračunskih pogajanjih se vselej bije bitka med neto plačnicami, ki želijo čim manjši proračun, in neto prejemnicami, med katerimi je tudi Slovenija, ki želijo čim več kohezijskih sredstev. Poenostavljeno bi lahko članice razdelili na dva tabora: varčne neto plačnice in prijateljice kohezije. A tokrat so stališča bolj vsaksebi kot kdaj koli prej. Pogajanja otežuje tudi vpliv brexita. Unijo je namreč zapustila ena največjih neto plačnic, zaradi česar po bruseljskih izračunih v prihodnjem sedemletnem obdobju zazija luknja, velika od 60 do 75 milijard evrov.

Prva točka razhajanj je krovni obseg proračuna, druga pa ravnotežje med sredstvi za tradicionalno politiko, kohezijo in skupno kmetijsko politiko, ter sredstvi za nove izzive, kot so podnebne spremembe, migracije, digitalizacija ter varnostna in obrambna politika. Tretje ključno vprašanje so rabati za pet neto plačnic Nemčijo, Avstrijo, Nizozemsko, Dansko in Švedsko. Zdaj se pričakuje nov kompromisni predlog. Drugi poskus dogovora je predviden marca, bodisi na rednem vrhu EU ali pa na novem izrednem zasedanju v naslednjih tednih. Kot možen datum izrednega srečanja se neuradno omenja 5. marec. Macron je sicer nakazal, da bodo za dogovor potrebni meseci, ne le tedni.

Je bil Šarec zaradi svojega neznanja in neizkušenosti na zasedanju tarča posmeha? (Foto: epa)

Rok Krajnc

 • ZatonMesecnikov

  #Neto plačnice, ki želijo čim manjši proračun, in neto prejemnice, ki želijo čim več kohezijskih sredstev, niso svojih stališč zbližale niti za ped.#

  Kaj se pa sedaj nekaj slepijo, s pomočjo režimskih medijev? Šarca so pospremili v Bruselj kot viteza Lambergerja, ki gre tja obračunat s Pegamom. In bo nazaj prinesel aktovke denarja. To ni pokojna Juga, kjer so nerazviti diktirali razvitim, kako bodo stvari potekale. Tukaj je obratno.

 • Novakec1

  Čakte mal pa ni šarko kriv za bedarije ki jih počnejo v bukseljnu, kriv je lahko le za tisto kar se dogaja v domači vukojebini.

 • šmentanamuha

  24% manj sredstev iz kohezije? Kaj bi to, važno je, da Janša ne zasede vladne palače.

 • bubamara

  Kohezijska sredstva? Ne bi hvala. Mi imamo raje kredite. Kot v Yugi.

  • tasilo

   Če pa krediti niso dovolj oz. za njihovo poplačilo, pa še davke počasi, a vztrajno nažigamo realnemu sektorju, producentom dodane vrednosti, grdim kapitalistom in imetnikom kapitala. — In vsakemu levaku takoj na suho pride …

   • traktor

    Upam, da doživimo tudi, ko jim bo enkrat za vselej, odšlo.

 • Van Der Waals

  KDO PA KOMEDIJANTA ŠARCA JEMLJE RESNO?

 • DOMOVINSKA LIGA

  S politiko ki jo vodi Šarec in njegovi predhodniki bodo v Bruselj kmalu začeli potovati s kolesom za potovanja z letali so že zdavnaj pokradli.

 • Unikatna

  Če bi komu bilo za blaginjo in dobrobit Slovenije, bi se maksimalno potrudil in storil vse kar bi bilo potrebno! Toda ne, pri nas je pomembnejše vse drugo – afere, kraje, višanje položnic, odpis dolgov eliti itd….

  Dost vas imamo….

 • Foglof Tunek

  ZDAJ PA DOVOLJ !!!… Na NoviTV se nonstop napada migrante in “njihov terorizem”. Če je migrant nekoga zabodel in je ta zaboden tudi preživel… se NovaTV zgraža in popa simbolne fotografije okrvavljenih nožev. O tem gnusnem dogodku v Nemčiji pa niti ene besede…NIČ !?!?!?. Vsi mediji so o tem poročali, naši in tuji:

  V nemškem mestu Hanau je napadalec v dveh lokalih s šišami streljal na obiskovalce in ubil najmanj devet ljudi, več oseb naj bi bilo ranjenih… Gre za 43-letnega Nemca… Tobias R… ki je na svoji spletni strani objavil številne videoposnetke z rasistično vsebino, pa tudi neke vrste uničevalni in morilski manifest.

  Sram vas bodi za dvojna merila. Pol pa se čudite zakaj nihče noče iti v koalicijo z JJ. Pokvarjeni ste bili in pokvarjeni boste ostali !!!

  • ZatonMesecnikov

   Kapljica v morje Tuppek, kolikor so oni pobili Kristjanov. Poleg tega o Velikonočnem bombnem napadu na kristjane v Šri Lanki 2019, noben režimski medij ni poročal.

   Ko nalivaš in nalivaš, ljudem prekipi. In še več bo tega. Zahodna velemesta so levičarji spremenili v Bejrute v malem.

 • samsara

  Pokvarjen falcon, pokvarjena vlada, pokvarjena nacionalka, pokvarjene državne institucije…
  Kar je pokvarjenega se popravi, če se na da, se ukine, zavrže, uniči, predela.

 • tasilo

  Uh … , še dobro, da je šel Šarec s Croatian airlines, kajti če bi šel z vladnim falconom, bi nesrečnemu frčeplanu spet kakšen motor lahko tik pred vzletom zmrznil!

  … je komentiral Roman Jakič, s partizanskim imenom “Straniščna metlica”.
  https://www.finance.si/8354625/Zaledeneli-ventil-prizemljil-falcona-v-Moskvi

 • Black_hawk

  Slovenija naj se sama razvija, se bi lahko s pravimi politiki na oblasti, ne da hodimo v tujino prositi vbogajme. EU je itak propadla zgodba, bolj vprašanje časa. Lahko bi bil pa to zgodovinski projekt, eden najboljših v zgodovini.

 • bad brains

  Sicer pa, jaz želim , da je naša država med tistimi ki vplačujejo in ne med siromaki, ki prosijo za miloščino.

 • Anton

  Mi smo pred Evropo zaščiteni. V Sloveniji lahko kradejo samo komunisti.

 • Gren

  ZAKAJ NI RAJE ZAJAHAL METLE IN ODLETEL SAM ? AH HUDIRJA NA METLI NI PROSTORA ZA LEPO NATAŠO !

 • Janko Lisjak

  Se dobro da imamo volice kakor ste vi in bo sds zmagal in bomo ziveli kot v svici

  • lena

   Pa na zalost kup debilov z oprano glavo, ki volijo levake, ker so sami levaki.

   • Janko Lisjak

    Ze ime ti pove da lenuh

 • Elvis

  Janša bi sigurno šel s Falconom, ko bi prespal v najdražjem hotelu…

  • Anton

   No ja, to je samo za najboljše, kar jj je ,,MALO MORGEN”

 • Novo Jutro

  Od srca se moram nasmejat, ko vidim kako se nekdo neutrudno trudi in daje minuse vsem komentarjem. Toda kljub smešnemu tonu, le moram dodat, da mu želim čim preja srečanje z koronavirusom, saj se tudi pod tistim sestavkom norčuje iz zaskrbljenega zdravstva. Naj mu Bog čimprej omogoči srečanje z omenjenim virusom

  • Anton

   Vse je boljše od JUTRO virusa, pa tudi če je korona.

 • piko8

  Šipac bi lahko zajahav Osla, saj to je legitimno prevozno sredstvo šiptarjev

 • lena

  Pes bi ga morali poslati domov, mogoce bi se streznil in prisel k pameti do doma?

 • Kluki

  V EU je cel kup takšnih Šarcev.Eni drugim ližejo riti.Na žalost tudi desne stranke nimajo podpore v EU.In potem se pojavi neki Madžar in jim v parih stavkih vse razloži.Označijo ga za fašista in mislijo,da so s tem problem rešili.Prej al slej ,se bo organizirala nova politična opcija,ki zagovarja določene evropske vrednote.Upam,da bom to doživel.In spet upam,da se bo to zgodilo po mirni in demokratični poti.