fbpx

[Video] Ostal je skoraj brez besed! Tako je Brglez jecljal in se sprenevedal ob očitkih o nepravilnostih na Šahovski zvezi!

Milan Brglez (Foto: posnetek zaslona)

Včeraj se je na TV Slovenija soočilo vseh sedem kandidatk in kandidatov za predsednico oziroma predsednika republike. Razpravljali so o premoženju, odnosu do davkov, ideoloških razlikah, vrednotah pa tudi o aferah. “Zvezda” soočenja je bil prav gotovo Milan Brglez, ki se je zapletal, jecljal, pa tudi ni znal odgovoriti na očitke na Šahovski zvezi, ki ji je do nedavnega predsedoval. Njegovemu zapletanju so se čudili tako Anže Logar in Nataša Pirc Musar, kamere pa so ujele tudi kandidata Vladimirja Prebiliča, ki se je nejeverno nasmihal ponesrečenemu poskusu izmikanja odgovorov na vprašanja, ki jih je voditeljica soočenja postavljala Brglezu.

Sprva je na vprašanje odgovoril, da ne ve o čem voditeljica sploh govori. Pokazali so namreč donatorsko pogodbo s Slovenskimi železnicami v vrednosti 200 tisoč evrov, ki jo je Milan Brglez pogojeval z njegovo izvolitvijo za predsednika Šahovske zveze Slovenije leta 2019. Znano pa je, da so v v železnicah nekateri vidni člani SD-ja, na primer Miha Butara. Očitki so se nanašali na to, da je Brglez z javnim denarjem kupil izvolitev v Šahovski zvezi in da je to storil po strankarskih povezavah.

Brglez se je sprva sprenevedal, da sploh ne ve, o čem je govora, potem pa se je neuspelo skušal rešiti iz zagate. “Pri Šahovski zvezi je ključni organ izvršni odbor, ta skuša na… na… na…v bistvu… ja… občnem zboru pred vsemi delegati, ki so delegati posameznih šahovskih klubov, pridobiti novo vodstvo, kadar je volilno in tukaj me je nagovoril prejšnji izvršni odbor in sem pristal na to, da bom vodil Šahovsko zvezo”, je nepovezano in ne da bi odgovoril na to, kar je bilo vprašanje. Voditeljica ga je še enkrat opozorila, da je v zapisniku pisalo, da je obljubil sponzorsko pogodbo, če bo Brglez izvoljen. “Nisem jaz tega rekel,” “ne vem, o čem govorite”, “donatorske pogodbe nisem jaz podpisal”, so bili brezupni poizkusi izmikanja. Komentatorji oddaje so Brglezovo reakcijo komentirali z besedami, da ta povsem “zmrzne”, ko je soočen z neprijetnimi vsebinami, kar pove veliko o naših medijih, ki te teme ne upajo in ne želijo odpirati. Predvsem pa veliko pove o Brglezu, ki kljub vsemu ni “prvokategorni” politik, kot ga želijo prikazati.

Dogovorjen posel med Šahovsko zvezo in sponzorjem
V zapisniku pa po besedah voditeljice piše, da bo sponzorska pogodba z železnicami podpisana v primeru izvolitve vodstva, in je tudi bila – “200 tisoč evrov, to je javni denar.” Spet je Brglez govoril o vsem drugem, le o danem vprašanju ne. Zgovarjal se je na to, da je bil ta denar nujen, da je Šahovska zveza sploh lahko delovala, ni pa znal odgovoriti, ali gre za zlorabo javnega denarja v politične namene SD-ja. Dejal je le, da je način sponzoriranja bistvena zadeva, da lahko posamezne zveze sploh delujejo.

Pri tem je Anže Logar izjavil, da sam pogodbe ni videl, niti zapisnika, “da pa nekdo na inavguracijskem govoru pove, v kolikor bom izvoljen, bom dobil tudi sponzorsko pogodbo, zveni na vnaprej dogovorjeni posel.” Med obupnem izmikanju se je nasmihal tudi Vladimir Prebilič, Nataša Pirc Musar pa je le nejeverno gledala. Čisto vsakemu je bilo jasno, da Brglez ne govori resnice.

Pogled Vladimirja Prebiliča (Foto: posnetek zaslona)

“Potem je zapisnik napačen, gospod Brglez, če tako piše v zapisniku“, je še enkrat skušala voditeljica priti do konkretnega odgovora. Brglez pa spet v jecljajoč odgovor. Spet je zanikal, da bi to izjavil, “če pa so drugi v sami razpravi razpravljali tudi o tem, da je na občnem zboru, pravzaprav bivši izvršni odbor oziroma… ja… izvršni odbor… oziroma upravni odbor… povedal stvari, na kakšen način je prišel do sponzorstva, koliko je tega letno, je to ena od informacij”. In spet opravičil ta denar in dejal, da bi se brez reprezentance težko udeleževali tekmovanj.

Sara Kovač