fbpx

Dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar: Non-paper je pokazatelj, da se nekdo boji vloge Slovenije pri umirjanju razmer na Balkanu!

Foto: STA

Slovenija je s tem tednom začela predsedovanje Svetu EU. O tem, kaj pričakovati od slovenskega predsedovanja, katere bodo prednostne naloge Slovenije, na katerih področjih bodo oči evropske javnosti najbolj uprte v vlado Janeza Janše, je v Temi dneva Luka Svetina spregovoril z upokojenim diplomatom, pravnikom in veleposlanikom, nekdanjim stalnim predstavnikom RS pri zvezi Nato, dr. Božom Cerarjem.

Slovenija drugič predseduje, potekali so številni individualni sestanki ministrov s komisarji, srečala sta se tudi Ursula von der Leyen in predsednik vlade Janez Janša. Na prvi pogled se zdi, da je Slovenija dobila dober vtis in da smo dobro pripravljeni. “Zapletlo” se je glede imenovanja tožilcev in financiranja STA. Ali so to pomembna vprašanja, ki bi morala biti izpostavljena, ali so prioritete drugje, je dr. Božo Cerar dejal, da se moramo zavedati, da je slovensko predsedovanje zelo zahtevna in odgovorna naloga. “Namreč zavedati se moramo, da so razmere, v katerih je Slovenija začela predsedovanje, vse prej kot ugodne, virus se širi. Le poglejmo, kaj se dogaja z delta sevom v Rusiji in Veliki Britaniji. Pred nami je še začetek ekonomske obnove po tem virusu. Razmere v naši širši mednarodne skupnosti so vse prej kot ugodne.”

Cerar je še poudaril, da se zaostruje boj med elitnimi silami in EU skuša kot geopolitični igralec najti svoj prostor. “Noče biti objekt, hoče biti subjekt, skratka, to so zelo pomembne zadeve, veliko bolj, kot ste jih vi omenili. Mislim, da tožilci ali pa STA vsekakor niso tiste zadeve, s katerimi se bo EU, Komisija oziroma prebivalstvo EU pretirano ukvarjalo v tem trenutku. Pomembne so teme, ki sem jih omenil.”

“Upam, da bomo šli v to enotni”
Glede na to, da opozicija zadnje tedne agresivno nastopa proti “nedemokratičnosti” te vlade, bojkotirali so celo državno proslavo ob 30-letnici samostojne Slovenije, le nekaj dni kasneje pa začetek predsedovanja. Ali bo notranjih razprtij vsaj za pol leta konec ali se bo to nadaljevalo, je Cerar mnenja, da bi se ob takšnih zadevah, kot je začetek predsedovanje Svetu EU, morali vsi v Sloveniji zavedati resnosti trenutkov oziroma odgovornosti naloge. “Vendarle predseduje celotna Slovenija, država Slovenija. Oči javnosti in EU bodo uprte v Slovenijo. Imamo enkratno priložnost, da se izkažemo, ali bomo dokazali, da smo neka zrela država ali pa bo za to potrebno počakati še kakšno generacijo ali dve, bomo videli. Upam, da bomo šli v to združene moči in precej enotni.”

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je dejal, da bo Slovenija predsedovala uravnoteženo. Cerar je dejal, da je to pravi pristop, saj če država predseduje in želi biti uspešen posrednik, je to tudi potrebno. “Skušali bomo v vrsti dosjejev stvari premakniti naprej ali celo jih dokončati in če si pri tem preveč navijaški v eno ali drugo stran, nisi kaj uspešen. Zato je ta pristop pravi.”

Imamo precej istih ljudi, ki so bili tudi pri prejšnjem predsedovanju in te izkušnje štejejo
Slovenija drugič predseduje, in po mnenju Cerarja bo tokratno predsedovanje nekoliko drugačno, saj se je tudi sicer sistem predsedovanja spremenil. “Sicer so v ospredju še drugi visoki predstavniki komisije. Zdi pa se mi, da zaradi tega naša odgovornost in vloga ni nič kaj manjša. Treba si bo prizadevati, da pridemo do izraza in kar se tiče našega predsedovanja sem optimist. Zato, ker smo država članica s kilometrino, imamo tudi izkušnje iz prvega predsedovanja. Imamo tudi precej istih ljudi, ki so bili tudi prejšnjič angažirani in te izkušnje štejejo. Naši predstavniki vedo, za kaj gre, vedo kaj so poudarki v posameznih dosjejih. Prepričan sem, da bo predsedovanje uspešno.”

So pa tudi nekateri izzivi, pravi Cerar, predvsem kakšni nenapovedani dogodki. “Takrat je zadeva drugačna, če se nisi pripravil, tu pride do izraza sposobnost. Bojim pa se tudi, da bi energija vlade in ministrov v teh šestih mesecev namesto, da bi bila posvečena predsedovanju, da jo bo treba, ker se bodo tako stvari, na željo nekaterih, odvijale, da se bo energija trošila drugje, kot bi se morala.”

Dr. Božo Cerar

Slovenija je poklicana pri umirjanju razmer na Balkanu –  Non-paper je pokazatelj, da se nekdo boji njene vloge v teh zadevah
V četrtek je bilo tudi govora o predlogu evropskega vrha na temo Zahodnega Balkana. Veliko se je govorilo o domnevnemu vmešavanju Slovenije v meje Zahodnega Balkana, koliko prahu je bilo okrog neobstoječega non-paperja. Kakšno vlogo ima lahko Slovenija tukaj, pri umirjanju razmer na Balkanu, zlasti v BiH, je Cerar dejal, da kar se tiče Zahodnega Balkana, meni, da je Slovenija poklicana, da stvari skuša in uspe premakniti naprej.

“V zadnjih 10 letih je bilo storjenih kar nekaj napak. EU se ni preveč izkazala, nastal je nek vakuum, ki so ga uspešno začeli polniti nekateri drugi igralci, ki so imeli nasprotne cilje, ki so značilne za EU. Gre za pomembno nalogo, da se stvari končno premaknejo naprej tako da republika Severna Makedonija in Albanija končno začneta z pregovori, da se bolj uspešno začnejo zapirati pogajanja s Črno goro in Srbijo. Predvsem da se ne pozabi na BiH in Kosovo. Tu bo Slovenija odigrala pomembno vlogo. Famozni non-paper pa je pokazatelj, da se nekdo boji vloge Slovenije in premika v teh zadevah. S tem so nas želeli že na samem začetku hendikepirati in onemogočiti.”

Ursula von der Leyen je v četrtek govorila tudi o točki preobrata za EU, da se bo Slovenija morala ukvarjati z vladavino prava. Cerar je poudaril, da je to pomembna zadeva, saj so  v Evropi nerazčiščeni pojmi, kaj to sploh je. “Za to Slovenijo so to pomembne zadeve, prepričan sem, da se bodo predsednik vlade in ministri potrudili, da se pogledi glede teh vprašanj ne le razčistijo, ampak tudi zbližajo.”

Anita Gužvič