fbpx

Otroška srčna kirurgija: Vodilni v UKC Ljubljana gluhi za opozorila glede slabih odnosov med zaposlenimi!

Foto: SDS

Pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom je v četrtek pričal srčni kirurg Miha Weiss. Opozoril je, da je med zaposlenimi prihajalo do strokovnih in osebnih nesoglasij.

Srčni kirurg Miha Weiss se je programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana pridružil februarja 2014 na povabilo Tomislava Klokočovnika, zapustil pa ga je konec leta 2017. Po prihodu v UKC Ljubljana je bil najprej asistent pri operacijah izraelskega otroškega srčnega kirurga Davida Mishalyja, kasneje je asistiral gostujočim kirurgom iz italijanskega centra Massa in praškega centra Motola, nato pa je pod njihovim nadzorom tudi samostojno operiral vse bolj zahtevne primere.

Grozljivke v medijih so se dogajale vsak dan
“Do konca leta 2017 so bili odnosi in delovno okolje takšni, da sem videl, da ne bom mogel več delati,” je utemeljil svoj odhod in pri tem konkretno izpostavil slabe medosebne odnose v ekipi kirurgov, kardiologov in intenzivistov. Uvodoma je sicer dejal, da se je v času svojega delovanja v UKC Ljubljana soočal z mnogimi medijskimi in političnimi pritiski, da so se “grozljivke v medijih dogajale vsak dan”, da je bilo izjemno težko delati, ker je vedel, da je “ves čas pod lupo.”

Ko ga je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec pozvala, naj pojasni, za kakšne politične pritiske je šlo, je odgovoril, da se je zarekel in da političnih pritiskov ni doživljal; šlo naj bi le za medijske pritiske. Na slabe odnose je opozoril tudi tedanjega vodjo otroške srčne kirurgije Klokočovnika, a da se ni nič spremenilo. Weiss je sicer dejal, da sam nikoli ni bil v neposrednem konfliktu s komerkoli, je pa presenetil z opisom ozračja, ki da je vladalo na marsikaterem konziliju, kjer so nekateri svojim kolegom “privoščili slabo”. Med zaposlenimi je tako prihajalo do strokovnih in osebnih nesoglasij.

 

Kot razlog za svojo vrnitev na ljubljansko otroško kardiologijo je Weiss navedel to, da so do konca leta 2018 program zapustili številni intenzivisti in kardiologi ter se je oblikovalo “novo, mlajše jedro”, ki se je dela lotilo z zanosom in se mu je želel pridružiti.
Nina Žoher