Ovajanje ima Društvo novinarjev Slovenije v genskem zapisu: Kar so počeli leta 1944, počno tudi danes!

Predsednica DNS Petra Lesjak Tušek. (Foto: STA)

“To, da Društvo novinarjev Slovenije piše v tujino in “prosi” za pomoč, ni nič novega. To so počeli s famoznim pismom 571 novinarjev leta 2007, to so počeli na prelomu leta 2012 v leto 2013 z vzpodbujanjem “spontanih” vstaj, to počno danes, manj kot mesec dni od potrditve vlade. Ovajanje ima DNS v svojem genskem zapisu, saj so združenje ustanovili komunisti 22. oktobra 1944 na ustanovnem zboru v Črnomlju,” je odzive Društva novinarjev Slovenije komentiral Jože Biščak, predsednik Domoljubnih novinarjev Slovenije. Hkrati doda, da v DNS priznavajo en sam pogled na svet, in to je progresivizem – mnenjski pluralizem pa je zanje španska vas, kar tudi pojasni njihove napade na aktualno vlado.

Društvo novinarjev Slovenije postaja tretja veja opozicije poleg opozicijskih strank in nekaterih radikalnih nevladnih organizacij, saj se je aktivistično vključilo v ostro protivladno pozicijo. Po neuspelih konfrontacijah z vlado v zvezi s komuniciranjem na tiskovnih konferencah so komentirali tudi vladno depešo, ki odgovarja Svetu Evrope na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji in sicer z besedami, da ta nima zveze z realnostjo medijskega trga in da gre za odražanje stališč SDS.

Za komentar o razlogih za tovrstno delovanje smo povprašali predsednika Društva domoljubnih novinarjev Slovenije Jožeta Biščaka, ki nam je pojasnil, da je odziv DNS povsem pričakovan in bi bilo zanj presenečenje, če se DNS ne bi odzvalo. “Do tega ima pravico, te pravice mu prav nihče ne odreka. Kot ima vlada pravico, da se odzove na pisanje Sveta Evrope oziroma njene partnerice Platforme za zaščito novinarjev,” je povedal Biščak.

Večina članstva Društva novinarjev Slovenije sestavljajo družbeno-politični delavci tranzicijskih medijev
Toda ob tem velja spomniti, da je Društvo novinarjev Slovenije pristransko do vprašanj novinarskih kolegov, ki ne spadajo v krog tranzicijskih medijev. Molčali so v preteklosti, ko so nekateri novinarji našega medija in časopisnega tednika Demokracije morali hoditi na policijo. Društvo novinarjev Slovenije pa je bilo že pobudnik preganjaja tistih, ki razmišljajo drugače kot “neodvisni” novinarji v službi tranzicijskih medijev. “Ko je nekdanji premier Marjan Šarec pozval državna podjetja, naj premislijo o oglaševanju v medijih, ki širijo nestrpnost, se na tako škandalozno zlorabo oblasti DNS ni odzvalo. Še več. Pritrjevalo je Šarcu in mu ploskalo,” se spominja Biščak pozivov bivšega predsednika vlade Marjana Šarca o njegovi gonji proti t.i. sovražnemu govoru.

Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak, novinarka Nova24TV Marjanca Scheicher in odgovorni urednik Nova24TV Boris Tomašič. (Foto: Twitter/Facebook)

Nihče izmed privilegiranih slovenskih medijev ni pisal o napadih na novinarske kolege z Nove24TV in  Demokracije. Spomnimo, da sta oba medija obsodila verbalne napade na novinarko Večera Klaro Širovnik in ekipo RTV Slovenija, ko so jim neznanci preluknjali gume. Elitna druščina slovenskih dominantnih medijev je vreščala o novinarski svobodi, ko so se na sodišču znašli bivši novinarji Dnevnika in aktualni ustvarjalci obskurnega medija v lasti obsojenega goljufa Martina Odlazka. Novinarska četverica Primož Cirman, Vesna Vuković, Suzana Rankov in Tomaž Modic so se znašli v kazenskem postopku zaradi prisluhov Tomažu Lovšetu v zadevi Mercator.

DNS je bilo ustanovljeno na pobudo komunistične partije Slovenije
Društvo novinarjev Slovenije se v slovenski javnosti predstavlja kot neodvisno društvo in kot branik medijske pluralnosti in svobode. Zdi se, da jim predvsem desni nazori gredo zelo na živce, kar so dokazali tudi s kazensko ovadbo proti glavnemu uredniku Demokracije Jožetu Biščaku. “To, da DNS piše v tujino in “prosi” za pomoč, ni nič novega. To so počeli s famoznim pismom 571 novinarjev leta 2007, to so počeli na prelomu leta 2012 v leto 2013 z vzpodbujanjem “spontanih” vstaj, to počno danes, manj kot mesec dni od potrditve vlade. Ovajanje ima DNS v svojem genskem zapisu, saj so združenje ustanovili komunisti ustanovili 22. oktobra 1944 na ustanovnem zboru v Črnomlju, “ nam pove Jože Biščak.

Društvo novinarjev Slovenije bije ideološko bitko s trenutno vlado. Društvo se je ustanovilo na pobudo Komunistične partije v času druge svetovne vojne. (Foto: Društvo novinarjev Slovenije)

Nekateri novinarji v času bivšega režima so se hoteli takratni totalitarni oblasti dokazati tudi tako, da so ovajali neposlušne in drugače razmišljajoče novinarje. “Mnogi člani so pozneje sodelovali z Udbo pod totalitarnim komunističnim režimom. Po osamosvojitvi se DNS ni spremenila, niti reformirala, tako da je še danes ostanek totalitarne dobe, izrazito je pristransko in povsem levičarsko,” pove Jože Biščak.

Jože Biščak je nazorno predstavil, kaj je pravo poslanstvo Društva novinarjev Slovenije. To je izključno progresivna misel, medtem ko je konzervativna miselnost in pisanje za njih prepovedano. Po njegovem bi v DNS morali vedeti, da odsotnost različnih mnenj vsako družbo pelje v kulturno temo, intelektualizem, ki je odprt za eno samo politično filozofijo, je obsojen na izumrtje. V Sloveniji se namreč prostor za konservativne (desne) pisce in mislece krči. “To smo v Demokraciji občutili na lastni koži. Levica namreč ne prenese strpnosti, teži k temu, da vse, ki so drugačne vrednostne usmeritve, obtožuje ne samo verbalnega delikta, ampak celo miselnega zločina. Priznavajo en sam pogled na svet, in to je progresivizem. V Sloveniji je strupeno okolje izključno za konzervativno usmerjene medije in novinarje, novinarji in mediji, ki danes tožarijo, pa po moji oceni v Sloveniji obvladujejo 95 odstotkov medijskega prostora, dobijo kar 99,9 odstotka oglaševalskega denarja.”

DNS in NVO skupaj blatile altnernativne medije ter jih obtoževala rasizma
Kot je že znano, se novinarski privilegiranci aktivirajo takrat, ko je ogrožen njihov status quo. Podobno so reagirali v preteklosti, ko je DNS skupaj z nevladnimi organizacijami ustvarilo dokument o rasizmu, ki ga je podprl Svet Evrope. “Ko je Evropska komisija proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) Sveta Evrope lani izdalo poročilo, ki se nanaša na Slovenijo, Šarčeva vlada sploh ni odreagirala, pa bi morala, ker je šlo za sramotno, enostransko in pristransko poročilo, pri nastajanju katerega so sodelovale slovenske nevladne organizacije in DNS. To poročilo ni imelo nobene zveze z demokracijo, ni imelo nobene zveze s človekovimi pravicami, še manj pa ima s svobodo. To poročilo je bil ideološko in politično progresivno obarvan monolog, v tem poročilu se je piscem tožilo, da je Slovenija odpravila 133. člen nekdanjega KZ SFRJ. Šarčeva vlada bi se morala odzvati, pa se ni,” zatrjuje Jože Biščak.

Marjan Šarec in Luka Mesec (Foto: Nova24tv)

Marjan Šarec in Luka Mesec (Foto: Nova24TV)

Luka Perš