[Video] Kljub pritiskom in grožnjam se politični prostor normalizira

Datum:

Tretja vlada pod vodstvom Janeza Janše je tik pred nastankom, v sredo je namreč predsednik Borut Pahor predsedniku DZ Dejanu Židanu poslal predlog in to je bila tudi tema sredine oddaje Kdo vam laže, kjer sta pri voditelju Borisu Tomašiču dogajanje komentirala novinarja Luka Svetina in Aleksander Rant, ki sta razvoj dogodkov podrobno spremljala. Med drugim so povedali, kako so se nasprotniki Janševe vlade ponovno poslužili popolnoma nedemokratičnih metod, na primer pritiskov, prisluškovanj in groženj, ker pa s takšnimi metodami niso uspeli, v petek že organizirajo protest. Tako stabilne koalicije po mnenju novinarjev sicer nismo imeli že vse od leta 2008, v oddaji pa so spregovorili tudi o koalicijski pogodbi, ki se od prejšnjih razlikuje.

Potem, ko je predsednik republike Borut Pahor v sredo predsedniku Državnega zbora poslal kandidaturo Janeza Janše za predsednika vlade, sta v oddaji Kdo vam laže na Nova24TV pri voditelju Borisu Tomašiču gostovala novinarja Luka Svetina in Aleksander Rant, ki sta dogajanje spremljala iz ozadja. Svetina je dogajanje uvodoma komentiral: “Omeniti moram, da je bilo ozračje med novinarji danes relativno normalno, Janez Janša in Borut Pahor sta si vzela približno 45 minut za njun pogovor, nato sta stopila pred kamere, kjer je Pahor povedal, da je v DZ že poslal pismo Dejanu Židanu, da naj DZ Janšo izvoli za novega mandatarja. Janša je bil zelo umirjen, napovedal je umiritev strasti v državi, da bodo poskušali v dveh letih in pol, kolikor jim je ostalo, uresničiti neka programska izhodišča, ki so si jih te štiri stranke skupaj zadale.” Kot je še povedal Svetina, je Janša omenil, da je bilo na začetku precej pesimizma, saj so tako Slovenska demokratska stranka in Nova Slovenija – Krščanski demokrati sprva predvidevali, da se bo šlo po odstopu Marjana Šarca na predčasne volitve, a se je v zadnjih dneh vseeno pokazalo, da imajo skupaj s Stranko modernega centra in DeSUS željo narediti nekaj dobrega. Še preden so si stranke med seboj poslale osnutke programov, so si bila izhodišča v nekaterih ključnih problemih države, kot so zdravstvo, decentralizacija, ureditev demografskega urada, zelo podobna.

Nasprotniki Janševe vlade so se poslužili popolnoma nedemokratičnih metod
O Šarčevem skoku v prazen bazen pa je Rant komentiral sledeče: “Mediji so lovili tako takrat, kot v tem mesecu in takrat, ko je Šarec pompozno zajahal konja in dejal ‘haha, zmagovalec volitev ne more sestaviti vlade, jo bom pa jaz’ … je ena ključna razlika. Takrat so koalicijski partnerji uporabljali medije, ali pa jih celo zlorabljali, da so svoje umazano perilo prali zunaj, pred kamerami in potem je prišla informacija v javnost, pa do predsednika stranke. Spomnimo se, da ne samo pri sestavljanju koalicije, toda tudi skozi ves mandat so predsedniki koalicijskih strank svoje zamere, zadržke in želje sporočali preko medijev.” Šarec je namreč nekatere stvari izvedel prvi, čeprav jih morda ne bi smel glede na zadnje afere v zvezi z domnevnimi zlorabami Sove in kriminalistične policije, drugih stvari, kot je bilo npr. umikanje vojakov, pa je izvedel šele iz medijev. “Tukaj je bilo pa jasno, že od prvega dne, da se vlada, v kolikor ne bo 100-odstotna, sploh ne bo šla sestavljat. Mislim, da so vsi štirje koalicijski parnerji, tako Matej Tonin, Janez Janša, Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek vedeli, da bo dovolj pritiskov. Spomnimo se groženj s smrtjo Pivčevi in nato spet grožnje s smrtjo, zažig avtomobila, za katerega se še danes ne ve, ali je bil namerna grožnja v njeni bližini, ali pa je bil nek drug incident, da niti ne omenjamo pritiskov na SMC in poročanj, da naj bi Milan Kučan in Zoran Janković klicala Počivalška, naj ne hodi z Janšo v koalicijo, da je Igor Zorčič priznal, da se je pritiskalo …”, je še opozoril Rant in dodal, da je šlo pri tem na strani tistih, ki Janševe vlade niso hoteli, za nedemokratične principe.

Luka Svetina, Aleksander Rant in Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže (Foto: posnetek zaslona)

Tako stabilne koalicije nismo imeli že vse od leta 2008
V nadaljevanju je Rant izrazil mnenje, da smo z novo vlado dobili najbolj trdno vlado po letu 2008: “Mislim, da se Pivčeva, Tonin in Počivalšek zavedajo, da samo, če bo ta voz dve leti in pol res peljal tako, kot je potrebno, imajo sploh še možnosti za izvolitev na naslednjih volitvah. Nekdo je danes na Twitterju zapisal, mislim, da dr. Žiga Turk, če bo ta vlada zdržala do konca mandata in izpeljala večino zastavljenih, ali pa vse, reforme, ki so jih zapisali v koalicijski pogodbi, bo na naslednjih volitvah dobila 70 odstotkov. S tem se delno strinjam, v kolikor ne bo nove afere, ki bi lahko spet rušila vlado. Za zaključek, kljub patrii je SDS dobila takrat približno 30 odstotkov. Kljub patrii! Predstavljajmo si, kaj bi bilo brez patrie!”

Voditelj Tomašič opaža, da so se vsi koalicijski partnerji pričeli obnašati drugače, kot so se v prejšnji koaliciji, kar deluje resno in razlika je očitna, o čemer je Svetina povedal: “Janša je najbolj izkušen politik ta trenutek, vodil je dve vladi, eno v bolj ugodnem obdobju kot drugo, ampak tudi iz druge se je precej naučil. Tudi v tretji vladi bo morda komuniciral nekoliko drugače, kot je z mediji komuniciral leta 2012, ko je bila Slovenija sredi gospodarske krize, ko je bil soočen s silovitimi medijskimi pritiski in z organizacijo protestov. Normalno je, da ko Janša navzven deluje izredno mirno, povezovalno, ko ne obljublja nečesa, česar ne bo mogel izpolniti, so tudi ostali ob njem mirni. Ne vidi se, da ne glede na to, kako so strašili mediji in del slovenske politike z Janšo, kak tiran naj bi bil, se vidi, da mu bodoči koalicijski partnerji zelo zaupajo.”

Janez Janša (Foto: STA)

Ker s pritiski, prisluškovanji in grožnjami niso uspeli, nasprotniki Janševe vlade že organizirajo protest
Nova bitka pa se že pričenja v petek in sicer s protestom proti „koaliciji sovraštva“, o čemer je Rant povedal: “Štiri stranke, ki so na volitvah dobile skupaj skoraj 50 odstotkov glasov ljudi, se pravi skoraj večinsko zaupanje slovenskega ljudstva, so ‘sovražne stranke’?! Mene zanima, kdo pa so ti, ki organizirajo ta protest, da si drznejo pljuniti v obraz 50 odstotkom slovenskih volivcev? Tako, kot je Hillary Clinton volivcem Donalda Trumpa rekla, da so ‘deplorables’. Enako se dogaja tukaj pri nas, nekdo, neka majhna skupina ljudi, ki so po mojem mnenju močno privilegirani in živijo od državnih dotacij, si je drznila v tem trenutku 50 odstotkom slovenskih volivcev reči, da so volili za koalicijo sovraštva. Še več, Facebook profil skupine, ki je objavila to vabilo, je zadnjič objavil 18. septembra 2018, torej tik potem, ko je zaprisegla Šarčeva vlada in objava je ‘Damir Črnčec mora oditi, ker je fašist …’ Od takrat do danes nič. V sredo, ko je Borut Pahor prekinil ugibanja, so se pa takoj aktivirali.”

Svetina pa meni, da bi se morali vprašati, kdo je tukaj zares tisti, ki podpihuje sovraštvo: “Kot je kolega Aleksander povedal, da vlada ni naredila še nič, ni še niti nastala, ni še bilo glasovanja, ki bo v torek in bo tajno, kjer si Janša obeta še kakšen glas iz drugih strank. Ali bodo tudi ostale poslance nato prišteli v koalicijo sovraštva? To je desno sredinska vlada, tukaj je liberalna stranka SMC, tukaj je NSi, ki se prodaja kot sredinska stranka, DeSUS je bolj levo usmerjena stranka. Samo SDS spada k politični desnici, se etiketira kot skrajna desnica, a vemo, da to ni. Da je tudi v evropskem merilu precej desno sredinska stranka. Tednik Mladina pa dobesedno vabi te ljudi na protest, ki bo potekal od stranke DeSUS do stranke SMC. Gre za neko propagandistično glasilo, ki se financira iz žilnih opornic in podpihuje sovraštvo!” Rant vse skupaj vidi kot nadaljevanje pritiskov, prisluškovanj in groženj, s katerimi nasprotniki Janševe vlade niso uspeli.

Foto: STA

Koalicijska pogodba se razlikuje od prejšnjih
“Človek, ki v politiki reče ‘Nič ne obljubljam, če bom obljubo prekršil, me boste za besedo držali’. Seveda te bomo, Marjan Šarec, tam si, da delaš, ne pa za vsak slučaj, da ne bo kdo drug! To je ključ Šarčeve vlade, on je bil predsednik vlade, da ni bil nekdo drug. Tukaj pa vse od posveta pri predsedniku Pahorju vidimo, o demografiji, o zdravstvu itd., da je desnica oz. sredina sodelovala na teh pogovorih konstruktivno, da se zaveda problemov in da sodeluje z organizacijami,” je o razlikah med Šarčevo vlado in nastajajočo Janševo vlado strnil Rant. Svetina pa je opisal razloge, zakaj je ta koalicijska pogodba tako drugačna od vseh tistih, ki smo jih videli doslej: “Vse koalicijske pogodbe doslej so bile zelo opisne, to so bili odstavki, kaj bodo naredili. Ta koalicijska pogodba je pisana striktno po alinejah. Točno se vidi, kaj bodo naredili in česa ne bodo mogli narediti: So pa iz te pogodbe včeraj tik pred podpisom izvzeli nekatere samoumevne zadeve, kot je npr. spoštovanje odločb ustavnega sodišča.” Tomašič pa je dodal, da bi bilo to nepotrebno pisati, saj ministri že tako prisežejo, da bodo spoštovali ustavni red.

Koalicijska pogodba: Za blaginjo Slovenije

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...