fbpx

[Video] Stane Granda: Spremembe na bolje se začnejo v šoli, ki je zanemarjena vse od osamosvojitve naprej

Stane Granda v intervjuju z Aleksandrom Rantom. (Foto: Nova24TV)

Gost tokratnega Intervjuja je bil zgodovinar dr. Stane Granda. Z Aleksandrom Rantom sta govorila o novem poglavju še vedno nedokončane tranzicije. O času, v katerem se Slovenci še vedno nismo poenotili glede osnovnih pojmov, ki določa politično življenje naroda. Kaj je svoboda? Kaj je fašizem? Zagovornike kakšne svobode so slovenski volivci pravzaprav izglasovali v parlament? Kako razumeti duh časa, ki je na politično prizorišče naplavil brezidejne politike, ki pomanjkanje izkušenj nadomeščajo z mesijanstvom? O vsem tem vedno odlični Stane Granda v poglobljenem intervjuju. 

Slovenski volivci so na zadnjih volitvah v državni zbor pripeljali stranko, ki se je poimenovala Gibanje Svoboda. Sogovornika sta se v začetku lotila prav pojma svoboda in kako so si jo različne politične doktrine predstavljale v preteklosti. Kot je dejal Stane Granda, je svoboda najvišja vrednota, nad katero je le še vera, prav to pa je razlog, zakaj so jo v zgodovini tolikokrat zlorabljali. Vrh zlorabe pa je dosegla z vstopom marksističnih delavskih gibanj v zgodovino.

Svoboda pa ni edini zlorabljeni pojem. Začetek zadnje predvolilne kampanje je zaznamovala zloraba pojma fašizem, s katerim je politiko prejšnje vlade označil Robert Golob na enem od prvih predvolilnih shodov. “Grozljivo je, da Primorci niso protestirali proti zlorabi tega pojma, kajti v imenu fašizma se jih je pobijalo, vozilo v taborišča,” je o tem povedal Granda. A kako je možno, da slovenski volivec tako nekritično sprejme takšne zlorabe?

Izkrivljen medijski prostor
Sogovornika sta spregovorila tudi o razmerah v slovenskih medijih, ki pri nas ne opravljajo svojega poslanstva. Medtem ko so se na javni RTV na vso moč trudili ustvarjati vzporedno resničnost, v kateri ni bilo prostora za pošteno obdelavo dejstev, so se po spremembi oblasti spet spremenili v provladno trobilo. Granda o tem pravi: “Ko jih človek danes posluša, ko je to pravzaprav trobilo vlade, ko razglašajo vlade ukrepov, ko celo pojasnjujejo, kaj je vlada z ukrepi mislila, potem je to zelo huda stvar,” je delovanje javne RTV komentiral Granda, pri čemer pa je tudi spomnil na nedavni incident, ko sta se poslanca radikalne Levice v imenu ponižujoče lotila nekdanjega finančnega ministra Šušteršiča, akademska skupnost pa se na žalitev ni odzvala.

Po Grandi bi se demokratična stran morala levice lotiti z istimi metodami, ki jih levica uporablja proti demokratom, kot eno izmed rešitev pa priporoča, da se trenutne nosilce politične oblasti na dnevni ravni pokliče k odgovornosti: “Dobro jutro gospod Mesec, koliko stanovanj ste do sedaj zgradili,” priporoča.

Edina rešitev v zanemarjenem šolstvu
A bistvene rešitve ne vidi v medijih. Le ti se po njegovem ne bodo spremenili. Spremembe na bolje se začnejo v šoli, ki je zanemarjena vse od osamosvojitve naprej. “Šola se je od tistega časa naprej celo okrepila v svoji dogmatičnosti,” razloži in razkrije, da v šolstvu niti še vedno vleče linija nekdanjega LDS-ovega ministra Slavka Gabra.

Več v posnetku oddaje.

Andrej Žitnik