fbpx

[Video] Vladna matematika hudo šepa: Na poslu, vrednem 343 milijonov evrov, ni mogoče privarčevati 400 milijonov evrov!

Predstavniki treh koalicijskih strank grdo zavajajo javnost o smotrnosti razdora pogodbe pri nakupu oklepnih vozil boxer. (Foto: STA)

Voditelj oddaje “Kdo vam laže?” Boris Tomašič je tudi tokrat komentiral zadnje najbolj pereče dogodke slovenske politične scene. Spraševal se je, koga Gibanje Svoboda pravzaprav podpira za predsednika in kaj pomeni besedna zveza neodvisni kandidat. Nadaljeval je s politično farso odpovedi pogodbe o nakupu osemkolesnikov boxer ter izrečenimi nesmisli predstavnikov vlade ob tem.

Boris Tomašič se je v oddaji uvodoma zgrozil nad dejstvom, da je Slovenija v samem vrhu držav članic EU po okužbah in da je Mario Fafangel napovedal vstop v drugo fazo in nošenje mask. “Če se bomo delali, da problema ni in mižali, potem pa bomo kar naenkrat v fazi dve in obvezani … ja, ljudje bodo takrat upravičeno jezni,” je namreč izpostavil Fafangel. Kljub vsemu pa predsednik vlade Robert Golob, ki se je med poletjem preizkusil v vlogi doma šolanega epidemiologa, ljudem obljublja odsotnost vsakršnih ukrepov.

Ne razumem, a maske bomo morali nositi? Politika pravi, da ne, ker oni so za svobodo. Jaz zelo podpiram in pogrešam ukrepe vlade in obvezno nošenje mask in karanteno okuženih. Stroka torej napoveduje obvezne ukrepe, politika pravi, da jih ne bo. Medtem naše zdravstvo poka po šivih. Šol ne bomo zapirali, bomo pa zapirali podjetja, baje,” je ob tem komentiral Tomašič.

Zakaj se koalicija tako trudi prikazati notranjo idilo?
Predstavniki vlade so v medijih kar tekmovali, kdo bo lepše opisal dobre odnose znotraj koalicije. Borut Sajovic, poslanec Gibanja Svoboda, je na primer govoril o popolni notranji demokraciji, ki naj bi končno nastopila. Robert Golob pa je dejal: “… vse špekulacije, da bi v koaliciji kar koli ne štimalo, ne držijo.” Luka Mesec pa: “Nobenih groženj, izsiljevanj, vedno najdemo rešitve …” Tomašič se ob tem sprašuje, kaj za vraga jih je obsedlo in zakaj je kar naenkrat to tako pomembno.

Odpoved odkupa osemkolesnikov ni strokovna odločitev
Vlada se je odločila za odpoved odkupa osemkolesnikov boxer. K temu naj bi pripomogla revizija, ki je ugotovila neekonomičnost nakupa, čeprav v isti sapi v vladi zagotavljajo, da v reviziji gospodarske koristi niso mogli preveriti, ker niso mogli opraviti primerjav. “To ni strokovna odločitev, ampak politična, zato morate zanjo nositi odgovornost,” je kritičen Tomašič.

Dejstvo je, da odpovedi pogodbe sledi kazen v znesku 70 milijonov evrov. “Naša zaveza je, da takšno orožje nabavimo, zdaj ste pogodbo odpovedali, da bi prišparali. Zdaj boste plačali 70 milijonov kazni, če bo dovolj,” je izpostavil voditelj.

Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Najbolj pa v oči bodeta izjavi zunanje ministrice Tanje Fajon, da ne bodo kupovali ‘nekih prototipov’, ki jih je prejšnja vlada želela na vrat na nos kupiti, in da bo Slovenija z odpovedjo tega nakupa prihranila 400 milijonov evrov. Obe izjavi je Tomašič zanikal z naslednjimi besedami: “A vi veste, kaj je prototip? Britanska vojska je naročila 100 dodatnih na 523 podlage, Avstralija 1500. Vi verjamete, da ste pametnejši?”

Foto: Nova24TV

Še spornejše so izjave vladnikov, kot sta Tanja Fajon in Luka Mesec, da bodo s tem prihranili 400 milijonov evrov. “343 milijonov z DDV bi dali za te oklepnike. Vi ste pogodbo odpovedali, sledi 70 milijonov kazni in potem boste druge oklepnike kupili in prišparali 400 milijonov??? Norca se delate iz vseh nas.”

A rabim še kaj razlagati, 70 milijonov ste vrgli stran, slabite slovensko vojsko, ogrožate življenja naših vojakov, afne guncate in ljudem razlagate, da boste 400 milijonov prišparali,” je še izpostavil.

Foto: Nova24TV

Tomašič je še opozoril, da nas čaka mrzla zima, ko bo veliko ljudi v stiski. Na žalost imamo vlado, ki na to ni pripravljena. Nazadnje pa je gledalce povabil na Visoko pri Poljanah, 24. septembra, od 10. ure naprej, kjer se bo odvilo srečanje podpornikov Nove24TV.

S. J.