Začetek razpada struktur Golobove vlade

Foto: STA

Predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki naj bi pri zdravstveni reformi sodeloval z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom, ga je v novem intervjuju dobesedno uničil. Kritičen je bil do vseh pomembnejših potez ministra za zdravje. Moti ga, da se zdravstvena politika preveč ukvarja s tem, kdo bo vplival na vodenje zdravstvene blagajne, namesto da bi pripravljali vsebinske spremembe. Gradbene investicije v bolnišnice se mu zdijo “čudno” zastavljene in opozarja na “mafijo”, ki bo po njegovem naredila vse, da izgineta dve milijardi evrov denarja za investicije, poroča N1.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan kljub obljubam še vedno ni izpeljal ključnih ukrepov. In medtem ko o visokoletečih reformah in ukrepih ni ne duha ne sluha, Golobova vlada slovi po časovnicah, ki se pomikajo vedno dlje v prihodnost, analizah, povečevanju števila ministrstev in uvajanju strateških svetov. A tudi počasi razpada, kot je poudaril Janez Janša, kar vodi v razkroj struktur Golobove vlade z vedno večjimi pospeški.

“Verjamem, da ima ta ekipa zgodovinsko priložnost, da ta javni zdravstveni sistem okrepi,” je še pred enim mesecem Robert Golob pohvalil predsednika strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja in zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana. A resnice ni mogoče skriti, saj se zdi, kot da sta vsak na svojem bregu. “Če bomo imeli ob koncu leta takšno zdravstvo kot na začetku leta, bomo lahko veseli,” je nedolgo nazaj dejal Brecelj in dodal, da bi se morala zdravstvena reforma hitreje odvijati.

Kritičen do zdravstvenega ministra: “premalo naredi”
Ko je bil Brecelj še v strateškem svetu za zdravstvo pri ministru Danijelu Bešič Loredanu (sedaj je v strateškem svetu pri predsedniku vlade) je ministru očital, da so sami nekaj področij obdelali in napisali izhodišča za reformo, a zaman čakali na ministra, da bi se o tem pogovorili in nadaljevali. Dejal je še, da si zelo želi biti minister “glede na njegove optimistične izjave in roke, ki jih napoveduje … Enkrat sem mu že svetoval, da bi se sam izogibal temu”.  Brecelj je za zdravstvenega ministra še dejal, da “premalo naredi. Kot kirurgu mi je tuje, da se pol leta čaka, preden se kaj “odreže”. Obljube so bile velike, a realizacije je premalo”. Očitno pa velike obljube niso problem le zdravstvenega ministra, ampak tudi predsednika vlade. Spomnimo, da je po interpelaciji vlade predsednik Gibanja Svoboda po svetu stranke obljubil, da “ne bodo več dajali javnih obljub, ampak bodo trdo delali in javnost nato seznanjali z rezultati”.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in premier Robert Golob (Foto: STA)

Kritičen do projekta za skrajšanje čakalnih dob
V intervjuju je bilo govora tudi o skrajševanju čakalnih dob, izkazalo pa se je, da so se čakalne dobe (po podatkih o čakalnih dobah) v tem letu še podaljšale. Brecelj je bil do tega kritičen do tega projekta in je dejal, da bi ga bilo treba spremeniti. O nameri vlade, da bo v projekt skrajševanja čakalnih dob poleg javnih ustanov in zasebnikov koncesionarjev povabila tudi zasebnike brez koncesije, je dejal, da bi bilo smiselno najprej ugotoviti, kaj smo sposobni narediti v javnem zdravstvu. “Za tisto, česar nismo, nimam zadržkov, naj to delajo zasebniki. Ne more se pa kar slepo razdeljevati storitev in denarja, ne da bi plansko urejali, kaj želimo skrajšati.”

Kritičen do ambulante za neopredeljene
Kritičen je tudi do famozne ambulante za neopredeljene, pravi, da so neposrečene. “Krivične so do zdravnikov, ki so že prej obravnavali ogromno pacientov, saj ne zmorejo delati še v tej ambulanti, kjer je delo veliko bolje plačano. Nekdo, ki obravnava manj pacientov, pa ima čas in energijo, da gre še v tako ambulanto po dodatni zaslužek. Počasi postaja jasno, da je to treba drugače organizirati.”

Jankovića nikoli ne bi podpiral
Brecelj se je obregnil tudi ob Zdravstveni dom Ljubljana, češ da so negativna reklama. “Župan Zoran Janković in neki eminentni strokovnjaki nas prepričujejo, da za težave ljubljanskega zdravstvenega doma ni odgovorno vodstvo. Kdo pa je?” je v intervjuju za N1 dejal Brecelj in dodal, da sam Jankovića glede na njegovo zgodovino nikoli ne bi podpiral.

Fotomontaža: Demokracija

Sara Kovač