fbpx

Zveza borcev še vedno širi sovraštvo in poglablja narodne rane – za vse to pa je izdatno financirana

Predsednik ZZB NOB Marijan Krizman v predsedniški palači (Foto: STA)

V glasilu ZZB za vrednote NOB Slovenije je zgodovinar dr. Martin Premk v svoji kolumni zapisal, da se ne sme več verjeti nobenim besedam o spravi, saj gre le še zavajanje in za ustvarjanje nepotrebnih delitev med ljudmi. Po njegovem mnenju se prihodnost lahko gradi le na resnici – politiki namreč pridejo in grejo – “ostala pa bo naša država, domovina, naša zgodovina in naše vrednote, tovarištvo, enakost, pravičnost in svoboda, za katere so se vedno borili naši predniki“. Po vsem, kar je zapisal in kar Premk zagovarja, se je seveda treba vprašati, o čigavi “resnici” je tu govora. “Na žalost so za takšno organizacijo Zveza borcev NOB in njeno članstvo, ki širi nestrpnost in sovraštvo, poglablja razkol v narodu, seje ideološki primitivizem, časti množične morilce ter še vedno živi v letu 1945, slovenski davkoplačevalci doslej prisilno potrošili milijarde evrov,” je komentiral premier Janez Janša.

“Včasih se je tej politiki lepše reklo klero-buržoazna ali pa kar klero-fašistična. Med drugo svetovno vojno jo je poosebljal Leon Rupnik, danes pa jo pooseblja Janez Janša,” je zapisal dr. Martin Premk v svoji kolumni “Maske padajo”. Med drugim ga je namreč razjezila državna proslava ob dnevu državnosti, na kateri je po njegovem mnenju končno padla maska spravnih prizadevanj predsednika republike. Predsednik Borut Pahor je molčal, ko je bilo partizanskim praporom “prepovedano sodelovati na državni proslavi” – a je po Premkovih besedah tako morda celo bolje, saj naj bi se ob predsednikovih praznih besedah ljudem že dlje časa obračal želodec. To, da sta na primer lani Pahor in Sergio Mattarella pri Bazovici položila venca k spominskemu obeležju na bazoviški fojbi, zatem pa še k spomeniku bazoviškim junakom ter da so v Trstu ob stoti obletnici fašističnega požiga Narodnega doma podpisali dokument o prenosu lastništva  zgradbe v roke slovenske manjšine, se Premku očitno ne zdi omembe vredno.

Taki zapisi ne prispevajo k sožitju in le še poglabljajo narodne rane
V svoji kolumni zgodovinar nadalje ugotavlja, da ljudje v Sloveniji niso prav nič razdeljeni – kar se je po njegovem mnenju pokazalo na referendumu o zakonu o vodah, ko naj bi ljudem postalo vse bolj jasno, kdo jim laže in kdo jih zavaja. “Ko ljudje spoznajo resnico, niso nič več razdvojeni,” je njegova izjava spomnila na kakšne pristaše različnih teorij zarote, na primer. Ali pa na izjavo nekoga, ki se navdušuje nad “woke” kulturo. Premk je sicer optimističen, češ da vsaj mladi vse bolj spoznavajo resnico tudi o drugi svetovni vojni – kar ima verjetno prav, ne omeni pa tega, da v šolah spoznavajo predvsem njihovo “resnico”, jasno je namreč, katera stran je avtor “zgodovinskih dejstev”, ki jih najdemo v učbenikih zgodovine. “Nekateri o drugi svetovni vojni vztrajno ponavljajo laži, ker mislijo, da bodo lahko kar vedno slepili ljudi. Mi pa moramo o drugi svetovni vojni vztrajno ponavljati resnico, dokler vse maske ne odpadejo in dokler politika ne postane tako zrela, da neha zlorabljati narodno zgodovino,” je še sklenil in s tem se lahko povsem strinjamo. Lepo bi bilo, če bi bili gospod Premk in njemu sorodni zgodovinarji za dober zgled in če bi svoje besede uresničili tudi v praksi. “Na žalost so za takšno organizacijo Zveza borcev NOB in njeno članstvo, ki širi nestrpnost in sovraštvo, poglablja razkol v narodu, seje ideološki primitivizem, časti množične morilce ter še vedno živi v letu 1945, slovenski davkoplačevalci doslej prisilno potrošili milijarde evrov,” je komentiral premier Janša in resnično bi morali še enkrat dobro razmisliti, kakšne so pravzaprav vrednote slovenskega naroda ter komu se steka naš denar.

Sara Bertoncelj