fbpx

Pa naj še kdo reče, da se protestiranje proti aktualni Janševi vladi ne obrestuje: kontroverzni petkov demonstrant in jugofil Renato Volker je prejel “ugledno” nagrado za svoje ustvarjanje!

Renato Volker with a Yugoslav flag (Photo: Social Networks)

V soboto je potekala spletna Gala podelitev ZIZ nagrad, na kateri je bila nagrada podeljena kontroverznemu umetniku Renatu Volkerju. Razlog za podelitev naj bi bil “pomemben doprinos k oblikovanju alternativne uprizoritvene scene v Mariboru”. Organizatorji festivala so ob tem ugotovili, da je “mariborska alternativna uprizoritvena scena tudi letos ne popušča”. Stvar je precej patetična, če se spomnimo, kdo je Volker v resnici. Gre za nekoga, ki zase pravi, da je “s seksom povsem zasvojeni homoseksualec”, ki je na petkovih demonstracijah v Mariboru ponosno vihtel tako jugoslovansko zastavo, kot tudi zlorabljeno zastavo stranke SDS. Ker je na “pravi” strani in protestira proti “nepravim”, se najdejo zanj tudi bizarne nagrade.

Tokratna Gala podelitev ZIZ nagrad je predstavljala zaključek drugega festivala alternativne gledališke produkcije v Mariboru. Dogodek je bil sicer prilagojen aktualnim družbenim razmeram v državi, zato ga je bilo mogoče spremljati na spletu in radiu. “V kolektivu z zadovoljstvom ugotavljamo, da nam je v vseh teh letih dogodek uspelo pripeljati do točke, ko lahko Galo ZIZ označimo za kulturni dogodek z dodano vrednostjo, tudi v za performativno umetnost neugodnih razmerah,” pa je ob tej priložnosti izpostavila umetniška vodja Kolektiva ZIZ in producentka festivala Barbara Polajnar. Kot je ob tej priložnosti še sporočila za javnost v kolektivu na področju družbeno angažiranega gledališča odpirajo tematike, ki so pereče in pomembne tukaj in zdaj. Mariborska alternativna gledališka scena se po njenih navedbah razvija iz leta v leto in je vedno bolj pestra, zato želijo, da se po svoji poti, skupaj s kolektivom ZIZ, razvija še naprej, poroča STA.

Letošnji slavnostni govornik na dogodku Miha Bezeljak pa je izpostavil pomen tega, da se sedaj, ko se kultura spopada z mnogimi omejitvami umetniško ustvarjanje ne konča. Kot je še ob tem dejal, je ravno kakovostno in raznovrstno ustvarjanje odgovor na vulgarno vprašanje zakaj naj bi kulturo sploh še potrebovali. Trenutne razmere pa so botrovale temu, da je bil med nagradami podeljen zgolj ZIZ prstan. Gre za nagrado za ključen doprinos k alternativni uprizoritveni sceni v drugem največjem slovenskem mestu.

In prav kontroverzni umetnik in znani mariborski petkov protestnik Renato Volker je njegov letošnji prejemnik, ki je ob tem dejal: “Komu drugemu pa bi ga lahko dali? Pa skromnost na stran. V iztekajočem letu sem bil inspiracija sebi in drugim. Težko je prešteti performanse, akcije in javna pojavljanja, tako v medijih, kot v živo. Še težje preštejem kazni, ki mi jih je zato napisala policija. Underground je končno postal mainstream. Ta prstan mi pomeni vse, razen tistega, kar mi ne. To je spodbuda za nadaljnje delo in naslednji prstan drugo leto, saj imam zaenkrat še obe roki.” Kolektiv ZIZ je bil sicer vzpostavljen leta 2013, vse od svojega začetka pa deluje v okviru Pekarne Magdalenske mreže.

Renato Volker. (Foto: Youtube, posnetek zaslona)

“Če nisem mogel koga dati dol tisti večer, nisem mogel iti spat. Bilo je obdobje, ko sem bil popolnoma zasvojen s seksom,” je pred časom ponosno dejal jugofil in kontroverznež Volker, ki smo ga na protestu v Mariboru lahko videli vihteti jugoslovansko zastavo. Sam zase pravi, da je s seksom obseden homoseksualec in ponosno priznava, da je okužen s HIV-om ter da jemlje zdravila za AIDS. Na petkovih protestih v Mariboru pa pozornosti javnosti ni vzbujal le z vihtenjem jugoslovanske zastave marveč tudi profanirane zastave stranke SDS. Njegova “strankarska” zastava je imela manjšo “lepotno korekturo”. Namesto SDS je namreč na njej pisalo $D$. Kot smo seznanjeni gre v tem primeru za kaznivo dejanje, saj je zlorabil logotip stranke brez njenega predhodnega privoljenja.

Renato Volker. (Foto: družbena omrežja)

Domen Mezeg