fbpx

Pahor klonil pred Golobom in podpisal ukaz o odpoklicu Kajzerja

Predsednik republike Borut Pahor (Foto: STA)

Predsednik republike Borut Pahor se je odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, so nocoj sporočili iz predsednikovega urada. Tako se je odločil po današnjem telefonskem pogovoru s premierjem Robertom Golobom. Mu je pa hkrati izrazil nezadovoljstvo, ker se o odločitvi z njim ni predhodno posvetoval.

Če je dolgoletni vodja slovenske diplomacije dr. Dimitrij Rupel opozarjal predsednika Boruta Pahorja na nesprejemljivost odpoklica slovenskega veleposlanika v Washingtonu Toneta Kajzerja, je danes storil točno to. Sledil je navodilom predsednika vlade Roberta Goloba in se odločil podpisati odpoklic, ki ga je pred tem sprejela vlada. Levica je tako dosegla še eno zmago na precej podel način in si tako zagotovila ugledno diplomatsko mesto v Washingtonu.

V uradu predsednika so odločitev omilili tako, da je Pahor Goloba med drugim tudi opozoril “na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oz. doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih“. “Glede na vse okoliščine” pa je podlegel in se odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, čeprav bi lahko odpoklic odklonil.

Najbolj predsednika sicer moti, ker se v postopku z njim nihče ni posvetoval. To “nezadovoljstvo” je danes v New Yorku izrazil tudi zunanji ministrici Tanji Fajon, s katero se tam udeležujeta zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Ocenil je, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja,” so sporočili iz Pahorjevega urada.

Tako Golobu kot Fajonovi je predsednik republike predlagal, “naj se dodatno premisli o ukrepih in ravnanjih, kako okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom“, še piše v sporočilu za javnost.

Sara Kovač