fbpx

Pahor, Kluge in Poklukar: Cepljenje proti koronavirusu 20-krat zmanjša možnost za težjo obliko bolezni ter 50-krat za smrt!

Predsednik RS Borut Pahor, direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge in zdravstveni minister Janez Poklukar. (Foto: sta)

Predsednik Borut Pahor, direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge in zdravstveni minister Janez Poklukar, so na današnjem skupnem srečanju izpostavili pomen cepljenja, zaradi rasti števila okužb s koronavirusom. Obenem so opozorili tudi na naglo širjenje delta sevov tega virusa. 

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na srečanju opozoril, da v Sloveniji opažamo močan porast delta seva koronavirusa. V zadnjem tednu je bilo takšnih primerov kar 66. “Vsi bomo morali prispevati, da bo tudi jesen lepa,” je še opozoril minister, ki je prepričan, da je slovenski zdravstveni sistem v času epidemije pokazal, da se je sposoben spopasti s krizami: “Še posebej je treba izpostaviti njegovo organizacijo in koordinacijo, ki sta bili izvedeni v času epidemije.” Epidemija je po njegovem prepričanju pokazala, da tako naša država, kot tudi EU in svet za bolj stabilno prihodnost potrebujejo zdravstvene sisteme, ki bodo bolj odporni, poroča STA.

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge pa je opozoril, da so po obdobju enajstih tednov izboljševanja epidemioloških razmer, okužbe v panevropskem prostoru ponovno v porastu. Kot ključen razlog za to je izpostavil delta sev koronavirusa, sproščanje ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa in počasno napredovanje na področju cepljenja. “Do konca avgusta bo delta različica v tem prostoru prevladovala,” je še posvaril ter poudaril, da nam je na razpolago majhna priložnost za izogib vnovičnemu poslabšanju razmer.

Med lanskim in letošnjim letom je gromozanska razlika, saj imamo sedaj na volja različna kakovostna cepiva. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem pri nas in po Evropi, ki so se izjemno izkazali. Ključno za prekinitev pandemije pa se mu zdi cepljenje zdravstvenih delavcev:  “Cepljenje zdravstvenih delavcev ima tri cilje. Zaščititi njih same, njihove paciente in njihove ljubljene ter preprečitev preobremenitve zdravstvenih sistemov. Tudi sam sem pred kratkim prejel drugi odmerek cepiva. Cepiva so varna in cepiva rešujejo življenja.” Čestital pa je tudi vladi RS za vključujočo kampanjo za cepljenje.

Borut Pahor: cepljenje 20-krat zmanjša možnost za težjo obliko bolezni ter približno 50-krat za smrt
K cepljenju pa je pozval tudi predsednik RS Borut Pahor in izrazil prepričanje, da se da epidemijo obvladati: “Vemo, kako omejiti širitev okužb, in imamo cepivo. Nismo več nebogljeni in ni nam več treba živeti od upanja, da ne bo hudo. Odločitev je v naših rokah. S cepljenjem čim več ljudi lahko premagamo to nevarnost za javno zdravje in z brezskrbnostjo gledamo v jesen. Pred boleznijo se ne moremo skriti, lahko izberemo le med njo in cepljenjem.” Ob tem je še navedel, da cepljenje 20-krat zmanjša možnost za težjo obliko bolezni ter približno 50-krat za smrt: “Prosim, da en drugega spodbujamo pri premagovanju strahu in predsodkov pred cepljenjem ter se cepimo v največjem možnem številu.”

Domen Mezeg