fbpx

Pahor, Šarec, Erjavec in Cerar na ladji norcev: Ko nismo več kredibilna ampak debilna članica koalicije proti ISIS

Foto: Twitter

“Po izvedenem cirkusu v zadnjih 48 urah nismo več kredibilna ampak debilna članica koalicije proti ISIS,” je mogoče prebrati v odzivih na Twitterju okrog dogajanja o umiku slovenskih vojakov potem, ko je po iranskem raketnem napadu na dve bazi koalicijskih sil v Iraku prišlo do umiritve razmer. Kljub temu, da je celo poveljnik Enote za specialno delovanje podpolkovnik Miha Rijavec dal vedeti, da so vojaki le oddelali tisto za kar so usposobljeni in da je šlo le za navaden dan v službi domovine, je levi pol politike odločil po svoje.

Eno je seveda, če bi Nemci prav tako vztrajali pri umiku, ker pa so si ti premislili in ostali v Erbilu, vse skupaj deluje naravnost smešno in strahopetno. Gre le za vojake in ne civiliste. Kakorkoli, Erjavec podrobnosti glede umika ni želel deliti z javnostjo, ministrstvo za obrambo pa je nato potrdilo, da so vojaki že zapustili Erbil in da so na poti v Slovenijo. Slovenija je tako po vojake poslala svoj falcon, Erjavec pa je medtem trdil, kako naši vojaki v teh razmerah tako ali tako ne bi mogli skrbeti za usposabljanje.

Vladajoči vsak po svoje kaj naj bi umik pomenil
Državljani so bili sodeč po odzivih na družabnih omrežjih zmedeni, saj so v zadnjih dneh s strani vladajočih prihajale nenavadne formulacije, kaj naj bi umik iz Iraka pravzaprav pomenil. Minister za obrambo Karl Erjavec je zatrdil, da se Slovenija naj ne bi umikala iz misije v Iraku, ampak da bo prišlo le do izvedbe “relokacije”. Premier Marjan Šarec je omenil, da gre le za predčasno prekinitev kontingenta in pri tem dodal, da so misije tisto, kar zvišuje ugled Slovenske vojske in države v svetu. “Če smo verodostojen partner, potem se moramo obnašati tako, da naši partnerji računajo na nas,” je izpostavil.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil Borut Pahor je izjavil: “Tako smo se odločili potem, ko je postalo jasno, da predsednik Trump, na nek način, ponuja roko mirnemu reševanju sporov. (…) Začasna rotacija ne pomeni bežanje naše države od odgovornosti, (…) ampak eno preudarno razmišljanje, ki samo dokazuje, da postajamo zrela država.” Zunanji minister Miro Cerar vztraja, kako naj bi bila Slovenija kljub umiku vojakov v Slovenijo kredibilna članica globalne koalicije proti IS. “V to koalicijo smo vstopili tudi na podlagi resolucij Združenih narodov in povabila iraške vlade. Vstopili smo tudi zato, da se skupaj z zaveznicami borimo proti terorizmu in s tem posredno zmanjšujemo druge učinke, kot so ilegalne migracije in podobno, ki pritiskajo na Evropo.”

Kritik ne manjka
Nič čudnega ni, da so se usuli komentarji kot so: “Pahor, Šarec, Erjavec in Cerar na ladji norcev! Glede umika slovenskih vojakov iz Iraka je očitno ne zna zmeniti med sabo, kaj je v resnici zgodilo!”; Še dobro, da so usklajeni in se ne ponavljajo.”; “Znova se je pokazala nesposobnost vlade.Zaveznikom smo obrnili hrbet.Sramota za slovenski narod.Vojaki nikogar ne če tako naši vodilni šalabajzarji.”; “In smo se smejali kot strahopetnim italijanskim vojakom … Slovenska politika je enotna slovenska vojska”; “Pobeg je uspel”; “Irancem se ne zdi nič kaj posebnega, tam tako slovenski turisti, ki nič ne paničarijo …. Nemci v preostalih ostanejo, samo naši profesionalni vojaki “bežijo” domov.”

https://twitter.com/MadMSlo/status/1215373638968512516

https://twitter.com/tamara80s/status/1215336553247055874

Hana Murn