fbpx

Pahorju se po pogovoru s Toninom zdi pošteno, da ima prednost pri sestavi vlade zmagovalec volitev

Izjava za medije predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika DZ Mateja Tonina po srečanju, na katerem sta se dogovorila o sodelovanju (foto: Nova24TV)

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Vili Podrožnik sprejel novoizvoljenega predsednika DZ Mateja Tonina, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjih korakih, potrebnih za izvolitev nove vlade. Čeprav so se programski pogovori o koalicijah šele začeli, se je Pahor odločil, da z začetkom pogovorov ne bi odlašal, saj želi vendarle prispevati k temu, da se postopki oblikovanja nove vlade ne bi preveč zavlekli.

Predsednik DZ Mater Tonin je predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da ga je nekaj voditeljev poslanskih skupin prosilo, da morda predsednik republike s pogovori ne bi začel prehitro in bi imeli lahko dovolj časa za posvetovanje o mandatarju oz. sestavi koalicije. “Glede na to, da obstoji možnost, da njihova stališča ob podpori kandidatov ne bodo tako jasna, kot bi si želel, da bi lahko na tej osnovi sprejel odločitev, pa dopuščam možnost, da se bom z njimi vnovič posvetoval v istem tednu, najkasneje konec prihodnjega tedna, in potem sprejel odločitev o kandidatu za predsednika vlade,” je sporočil Pahor.

Predsednik republike bo lahko pogovore s poslanskimi skupinami opravil, ko bodo vse ustanovljene in bodo imenovale svoje vodje. Ti postopki naj bi se v vseh poslanskih skupinah končali danes, ko bosta svoji vodji imenovali še poslanski skupini Levica in SAB, preostale so to naredile že v torek. “Jutri popoldne že organiziram prvi delovni posvet in glede na to, da bodo poslanske skupine ustanovljene do petka, mi to omogoča, da uradno skličem kolegij predsednika DZ že za ta petek,” pa je dejal Tonin.

Novoizvoljeni predsednik DZ Matej Tonin (Foto: Nova24TV)

Prav in pošteno je, da ima prednost zmagovalec
V Vili Podrožnik je Tonin še razkril, da je v minulih dneh opravil nekaj pogovorov, tudi z možnima mandatarjema – prvakom SDS Janezom Janšo in predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem: “Predlogi prihajajo s teh vrst, ker zaenkrat koalicijska pogajanja še tečejo, vsebinska usklajevanja še tečejo, in da bi poslanske skupine natančno vedele, ali lahko zagotovijo nekemu kandidatu podporo, je potrebno vedeti, ali so programsko usklajene. In seveda, ker so se programski pogovori šele začeli, je morda nekoliko nerealno pričakovati, da naj bi se že do prihodnjega ponedeljka ali torka tudi zaključili.”

Najpomembnejši rok v celotnem postopku imenovanja vlade, je razložil Pahor, je tisti rok, ki začne teči po tem, ko je državni zbor seznanjen z odločitvijo predsednika republike in prejme kandidaturo za predsednika vlade. “In zdelo se mi je prav in se mi tudi danes zdi prav in pošteno, da ima v tem primeru prednost zmagovalec.”

Predsednik republike Borut Pahor (Foto: Nova24TV)

Ob tem pa je Tonin pojasnil, da je zakonodajno-pravna služba ugotovila, da lahko Janša tudi naknadno, če bo ugotovil, da vlade ne more sestaviti, umakne soglasje k mandatarstvu in do glasovanja o njem v DZ ne pride. Edina odprta dilema, ki v tem trenutku še obstaja, pa je, ali to pomeni, da je s tem prvi krog iskanja mandatarstva, kot ga predpisuje ustava, že konzumiran oz. končan in se torej nadaljuje drugi krog, v katerem pa mandatarja lahko predlagajo tudi poslanske skupine. “Zakaj je to pomembno? Zaradi tega, ker je v tretjem krogu lahko nekoliko manjša večina za izvolitev predsednika vlade kot sicer. Ampak tudi to pravno dilemo bomo v prihodnjih dneh razrešili, tako da bo postopek popolnoma jasen.”

Novoizvoljeni predsednik DZ Tonin bo v četrtek popoldne organiziral tudi prvi delovni posvet, v petek prvi kolegij predsednika DZ, v začetku prihodnjega tedna pa namerava sklicati že prvo izredno sejo DZ, na kateri bi oblikovali tri odbore – za zunanjo politiko, za zadeve EU in skupni odbor, ki bo pokrival praktično vse resorje, dokler se ne ustanovijo vsi preostali odbori. S tem pa bo slovenski parlament po Toninovih besedah postal operativen.

I. K., STA