Pahorju se po pogovoru s Toninom zdi pošteno, da ima prednost pri sestavi vlade zmagovalec volitev

Izjava za medije predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika DZ Mateja Tonina po srečanju, na katerem sta se dogovorila o sodelovanju (foto: Nova24TV)

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Vili Podrožnik sprejel novoizvoljenega predsednika DZ Mateja Tonina, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjih korakih, potrebnih za izvolitev nove vlade. Čeprav so se programski pogovori o koalicijah šele začeli, se je Pahor odločil, da z začetkom pogovorov ne bi odlašal, saj želi vendarle prispevati k temu, da se postopki oblikovanja nove vlade ne bi preveč zavlekli.

Predsednik DZ Mater Tonin je predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da ga je nekaj voditeljev poslanskih skupin prosilo, da morda predsednik republike s pogovori ne bi začel prehitro in bi imeli lahko dovolj časa za posvetovanje o mandatarju oz. sestavi koalicije. “Glede na to, da obstoji možnost, da njihova stališča ob podpori kandidatov ne bodo tako jasna, kot bi si želel, da bi lahko na tej osnovi sprejel odločitev, pa dopuščam možnost, da se bom z njimi vnovič posvetoval v istem tednu, najkasneje konec prihodnjega tedna, in potem sprejel odločitev o kandidatu za predsednika vlade,” je sporočil Pahor.

Predsednik republike bo lahko pogovore s poslanskimi skupinami opravil, ko bodo vse ustanovljene in bodo imenovale svoje vodje. Ti postopki naj bi se v vseh poslanskih skupinah končali danes, ko bosta svoji vodji imenovali še poslanski skupini Levica in SAB, preostale so to naredile že v torek. “Jutri popoldne že organiziram prvi delovni posvet in glede na to, da bodo poslanske skupine ustanovljene do petka, mi to omogoča, da uradno skličem kolegij predsednika DZ že za ta petek,” pa je dejal Tonin.

Novoizvoljeni predsednik DZ Matej Tonin (Foto: Nova24TV)

Prav in pošteno je, da ima prednost zmagovalec
V Vili Podrožnik je Tonin še razkril, da je v minulih dneh opravil nekaj pogovorov, tudi z možnima mandatarjema – prvakom SDS Janezom Janšo in predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem: “Predlogi prihajajo s teh vrst, ker zaenkrat koalicijska pogajanja še tečejo, vsebinska usklajevanja še tečejo, in da bi poslanske skupine natančno vedele, ali lahko zagotovijo nekemu kandidatu podporo, je potrebno vedeti, ali so programsko usklajene. In seveda, ker so se programski pogovori šele začeli, je morda nekoliko nerealno pričakovati, da naj bi se že do prihodnjega ponedeljka ali torka tudi zaključili.”

Najpomembnejši rok v celotnem postopku imenovanja vlade, je razložil Pahor, je tisti rok, ki začne teči po tem, ko je državni zbor seznanjen z odločitvijo predsednika republike in prejme kandidaturo za predsednika vlade. “In zdelo se mi je prav in se mi tudi danes zdi prav in pošteno, da ima v tem primeru prednost zmagovalec.”

Predsednik republike Borut Pahor (Foto: Nova24TV)

Ob tem pa je Tonin pojasnil, da je zakonodajno-pravna služba ugotovila, da lahko Janša tudi naknadno, če bo ugotovil, da vlade ne more sestaviti, umakne soglasje k mandatarstvu in do glasovanja o njem v DZ ne pride. Edina odprta dilema, ki v tem trenutku še obstaja, pa je, ali to pomeni, da je s tem prvi krog iskanja mandatarstva, kot ga predpisuje ustava, že konzumiran oz. končan in se torej nadaljuje drugi krog, v katerem pa mandatarja lahko predlagajo tudi poslanske skupine. “Zakaj je to pomembno? Zaradi tega, ker je v tretjem krogu lahko nekoliko manjša večina za izvolitev predsednika vlade kot sicer. Ampak tudi to pravno dilemo bomo v prihodnjih dneh razrešili, tako da bo postopek popolnoma jasen.”

Novoizvoljeni predsednik DZ Tonin bo v četrtek popoldne organiziral tudi prvi delovni posvet, v petek prvi kolegij predsednika DZ, v začetku prihodnjega tedna pa namerava sklicati že prvo izredno sejo DZ, na kateri bi oblikovali tri odbore – za zunanjo politiko, za zadeve EU in skupni odbor, ki bo pokrival praktično vse resorje, dokler se ne ustanovijo vsi preostali odbori. S tem pa bo slovenski parlament po Toninovih besedah postal operativen.

I. K., STA

 • Krtača 20

  Temule Pahorju tud dogaja….še dobr da ma barbika funkcijo.

 • bednick

  “Pahorju se po pogovoru s Toninom zdi pošteno…”
  ————————————

  A Pahorju se zdi?
  Ljudje, Pahorju se zdi !!!!!

  In jest kreten sem šel volit.

  …………NIKOLI VEČ…………..
  .

  • Peter

   Treba se je sprijazniti s tem, da ni rečeno, da bo tisti, za katerega si volil tudi zmagovalec. To gre očitno dolinčekom bolj težko v glavo, zelo slabo prenašajo dejstvo, da jih je včasih več tistih, ki so volili za nekoga drugega. In potem zaradi tega ni treba biti užaljen in se ni treba zaklinjati, nikoli več, ker je to, nekoliko smešno, no.

 • xtc

  Ja logično je ,da koalicijo prvi sestavlj zmagovalec in državo tudi vodi ne pa nek faliran tišlar,tretjerazredni igralec in tretjerazredni politik.,ki mu koalicijo zlaga Kučan.

 • elh.

  Ni ene ekstra desne stranke izvoljene, na žalost, ker bi taka tudi morala biti v vladi, da bi zavili ostro v desno, da bi se vsaj približali sredini, ker nas že preveč časa vozijo po levem robu leve bankine.

  Združiti bi morali moči SDS in NSI in SNS plus še nekaj levih, ki se bodo dali ukrotiti. Če hočemo postati normalnejša država seveda in urediti nekaj bistvenih stvari.

 • Vera

  Vse se da pošteno urediti, če bodo vsi liderji strank igrali pošteno , ne zahrbtno . Zmagovalec je znan, zato naj se vlada sestavi čimprej, ker delo čaka .

 • Kučko pod pručko

  Kaj se sploh šopiri, pav?

  Kar se v vsaki razviti demokratični zahodnoevropski državi zdi povsem normalno, se Pahorju šele po treh tednih zdi pošteno, da bi Janši podelil mandat za sestavo vlado. Kaj se ima pav, ki bi bil rad nadvse pomemben, sploh spraševati, kdo bi bil mandatar. Kaj sploh razmišlja neke kombinacije, ki jih nikjer drugje ne poznajo. Kaj sploh preverja pri strankah, kolikšno podporo bi imel Janša in kolikšno Šarec.

  Pahor, ničesar nimaš premišljevati, ničesar preverjati niti ne razmišljati, ali je to pošteno ali ne. Tvoja dolžnost je, da podeliš mandat velikemu zmagovalcu volitev Janezu Janši, ki bo skupaj s stranko SDS sestavljal vlado. Šele če mu v zakonsko določenem roku to ne bo uspelo, prični uporabljati tistih nekaj kodrov, ki jih imaš v glavi. In šele takrat lahko pride na vrsto Šarec, ki se tudi zaradi tvojega premišljevanja in cincanja že sedaj šopiri, kot da bi bil dosmrtni vladar Slovenije

  Sedaj pa akcija, da bo Janša lahko začel z delom!!!

 • karpelec

  Končno se glave hladijo, da lahko sploh možgani razmišljajo, ker preveč vročine škoduje s koagulacijo možgan in s tem trajne okvare. Zaenkrat le zadihajmo z obema kriloma pljuč in čakajmo na pametno rešitev.

 • samsara

  Predsedniku Pahorju je mesto edino v zaporu. Dolgotrajnemu.

 • Olga2345

  V vsaki normalni državi zmagovalec volitev sestavlja in sestavii vlado, na podlagi programa, v dibro drzave, brez “dobre volje” kogar koli!
  Sovražnost in izključevanje do zmagovalcev volitev, kaže na politično korupcijo, s sedežem v Murglah!

 • garfi

  ALARM !!!
  NAČRTOVAN LEVI GLOBALNI FAŠIZEM-REVOLUCIJA NA POHODU !!!
  leWiČĆarji so od globalistov plačani veleizdajalci in uvozniki islamistične golazni
  komunajzarska rtvZLO SKRAJNEŽE-šarec-sd-smc-desus-l-bratušek-itd predstavlja kot sredino, pravo sredino SDS pa zmerjajo z radikalci in zanesljivo tudi z nacisti
  nevarni časi so saj so komunajzli del TOTALITARNIH globalistov in njihov cilj je uničenje svobode, domoljubov, držav, narodov, družine, kristjanov, pravih vrednot
  naci plakati v titovem velenju niso naklučje, gre za isto usklajeno globalno vojno, kar leWaki počno v Ameriki
  NEVARNOST DRŽAVLJANSKE VOJNE V AMERIKI IN PRI NAS PRAVEGA DRŽAVNEGA UDARA
  https://www.infowars.com/
  BREAKING! Trump Prepares Rex 84 Martial Law, Stop Fall Of US – ALEX JONES INFOWARS
  https://www.youtube.com/watch?v=cssfD0KlHxA&t=3059s

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!