Pandemija ni bila izjema – Tarča novo svetovno katastrofo znova izkorišča za kulturni boj v Sloveniji

Erika Žnidaršič (Foto: RTV)

Bravo Tarča! Ste organizirali oddajo, da bi se Slovenija razdelila o obrambni in zunanji politiki, tam, kjer bi morala biti vsaj za silo enotna. In se imate za nacionalno televizijo. Sramota!!” je vtis o včerajšnji oddaji Tarča zapisal družbeno-politični komentator dr. Žiga Turk in dodal, da vlada politično ne izkorišča agresije na Ukrajino, pač pa imajo KUL/Golob antifašisti velikanske težave, ker se tudi Putin menda bori proti fašizmu.

Ustvarjalcem oddaje Tarča je znova uspelo popolnoma uničiti sloves preiskovalno-pogovorne oddaje in neodvisne RTV. Že celi dve leti, odkar je nastopila aktualna vlada, se namreč dogaja izrazito kršenje novinarskih standardov za ceno političnega boja. Toda nekako bi to še preživeli, saj smo vajeni, da RTV obvladujejo sile kontinuitete, ki se ne mislijo odpovedati enostranskemu poročanju. Najhuje je to, da sta se v teh dveh letih zgodili dve svetovni katastrofi – pandemija covida-19 in izbruh vojne v Ukrajini – in v obeh katastrofah je prav oddaja Tarča naredila še večjo katastrofo. Namesto, da bi svojo medijsko vlogo izkoristila, da bi Slovenci čim hitreje, bolj enotno in suvereno prebrodili krizo, smo bili priča napadom, razdorom in res nizkih udarcev. Kakšno ceno je imel politični boj med pandemijo, smo lahko videli po uradnih podatkih ves čas epidemije. Kar je škandalozno in sramotno. In prav ničesar se niso naučili, zavoljo Slovencev in pomiritve strasti. Zdaj se še bolj očitno ve, kdo nas deli.

Že napovednik Tarče na Twitterju z naslovom Varnost Slovenije po napadu Rusije na Ukrajino je obetal, da bo šlo znova na nož. “Ali v vojni v Ukrajini posredno sodeluje tudi Slovenija? V Ukrajino pošiljamo orožje, med prvimi smo zaprli zračni prostor za ruska letala. Je odločno ukrepanje edina možnost za ustavitev Putina ali gre za nevarno izpostavljanje Slovenije?

Iz vojne v Ukrajini do kulturnega boja v Sloveniji
In res je šlo vse po planu. Če je bil uvodnik še najbolj primeren, pa je bilo nadaljevanje oddaje skrajno tendenciozno. Dogajanje je najbolje opisal Tomaž Štih z besedami, da ni šlo za Tarčo o vojni, temveč o kulturnem boju v Sloveniji. Voditeljica Erika Žnidaršič je namreč znova vmešala Viktorja Orbana in volitve na Madžarskem ter njegovo povezavo s Putinom, vlado je obsodila rasizma in preprečila ministru Mateju Toninu dokončati misel in ga vztrajno prekinjala. Ko ni dobila odgovora ministra Aleša Hojsa, je vprašala kar poslanca skrajne Levice Mateja Vatovca, da odgovori na Hojsevo vprašanje. Da je bila mera polna, se je oddaja Žnidaršičeve namesto z vojno v Ukrajini obrnila tudi na uboge slovenske medije in tožbami proti Janezu Janši.

Kot strokovni komentator oddaje je sodeloval Damir Črnčec, svetovalec LMŠ. Tudi on je izkoristil priložnost za obračun z vlado.

Na res skrajno brutalne napade se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je na škandalozno oddajo opozoril kar celotno mednarodno javnost. Janša je zapisal, da je skupina pro-ruskih ekstremistov ugrabila nacionalno RTV, da bi napadla vse ukrepe vlade za pomoč Ukrajini. Janša se je opravičil vsem partnerjem v EU in Natu, še posebej pa trpečim Ukrajincem. Ker vlada nima nobenega vpliva na RTV, ne prevzema nobene odgovornosti za njihova dejanja, je še zapisal. V Tarči so se odzvali in se skušali izviti iz neprijetne situacije tako, da so obsodili rusko agresijo, zraven pa še napad na kritično novinarstvo v Rusiji in Sloveniji. Da primerjajo ti dve državi je neresno enako kot njihove oddaje. Sramota za nacionalno televizijo.

Več odzivov si preberite spodaj:

https://twitter.com/ZigaTurk/status/1499465661701107715?s=20&t=RYbLOwa_UomvwEJtgUtkjA

Sara Kovač