fbpx

Panika in napetost v parlamentu – Kociper in Golubović trgujeta za glasove pred večernim glasovanjem o imenovanju Mlinarjeve?!

Poslanka SAB Maša Kociper z zadnjimi napori preprečuje prvaka SNS Zmaga Jelinčiča za podporo Angelike Mlinar za ministrico. (Foto: Twitter)

Kandidatka ministrica za kohezijo Angelika Mlinar se je znašla pred velikimi težavami. Na nobenem izmed dveh predstavitvenih odborov ni dobila večinske podpore, kar je v hude težave spravilo Šarčevo vlado. Ob tem ji preglavice povzročata še vladni Desus in novi vladni glasovalni stroj Slovenska nacionalna stranka, ki sta ji obe odrekli podporo. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović hodi po parlamentu kot branjevka od vrat do vrat. Le koliko je vreden glas za Angeliko Mlinar? Mesto v upravi ali nadzornem svetu državnega podjetja? Svetovalna pogodba? Denar na roko? Politika še ni padla nižje …, se je na Golubićevo trgovanje z glasovi kritično odzval poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič.

Vlada Marjana Šarca se je znašla v resnih težavah. Ne glede na dramo v prejšnjih glasovanjih, predvsem ob zakonu o izvrševanju proračuna, so vedno imeli zagotovljeno večino s pomočjo ene izmed opozicijskih strank. Tokrat je vrag vzel šalo, saj je po odzivih vseh političnih strank razvidno, da ministrska kandidatka za kohezijo, Angelika Mlinar, nima zagotovljene večine za izvolitev. Rezultat bo znan enkrat po polnoči.Nabiranje glasov za podaljške v konfuzni koaliciji vlade Republike Slovenije je intezivno. V napore vključen tudi nacionalni interes,” je ujeto poslanko SAB Mašo Kociper in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega na fotografiji komentiral predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Marjan Šarec se je znašel v situaciji, zaradi katere ne more mirno spati. Oba glavna aduta, Meščeva Levica in Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka sta povedali, da bosta glasovali proti kandidatki Mlinarjevi. Zato je sodeč po slikah potekalo agresivno prepričevanje predvsem poslancev iz SAB in LMŠ, da ostale pridobijo na svojo stran. V trgovini z glasovi se je skozi zgodovino vedno najboljše znašel Zmago Jelinčič. Kakšna ponudbo mu je predlagala “simbolna” poslanka Stranke Alenke Bratušek Maša Kociper?

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1207364479434006529?fbclid=IwAR1jaIG40xj-AuK4frodm978pusPeY2fRAH8Cwx5KRfiuBaIQ6Er-KOAQuU

Usoda Mlinarjeve je v rokah Zmaga Jelinčiča Plemenitega
Ne glede na vse preigravanje je usoda Mlinarjeve v rokah prvaka SNS. Ne glede na to, ali bodo v Desusu trije poslanci glasovali proti, bosta glasove za doprinesla poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, saj v večini primerov delujeta državotvorno ter podpreta pomembne vladne odločitve. Zato je razumljivo, ko Maša Kociper ponuja Jelinčiču sladke bonbončke, saj so prav štirje poslanci Zmaga Jelinčiča jeziček na tehtnici. Po napovedih glede glasovanja bi sedaj za Mlinarjevo glasovalo 42, proti pa 48 poslancev. Vendar se aritmetika hitro spremeni, če Mlinarjevo podprejo štirje poslanci SNS. To pa najbolje vesta tako pretkani Jelinčič kot nebogljena vladna koalicija Marjana Šarca.

Luka Perš