Panika na levici s potekom mandata Goloba: Bodo iz njegovih omar padli dodatni okostnjaki?

Robert Golob meni, da je nezamenljiv, kot je bil Tito (Foto: Facebook/STA)

Večinski mediji v zadnjih dneh poročajo o viharju na področju energetike, toda kaj je v resnici strah levice, ki je desetletja obvladovala energetski sektor? “Če pride na GEN-I nekdo, ki bo pregledal poslovanje za zadnjih deset let in kam vse je odtekal denar, morda celo dobimo nov pregovor: bolje vrabec v roki kot golob v kletki,” je na Twitterju dejal državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič. To tudi verjeten razlog, da ima Golob dostop v oddaje osrednjih medijev.

V zadnjih dneh precej prahu dviguje dolgoletni predsednik uprave Gen-I Robert Golob, ki mu niso podaljšali mandata na čelu podjetja, saj nadzorni svet ni dal soglasja za njegovo ponovno imenovanje. Skupščina energetskega podjetja Gen-I tudi ni bila uspešna pri imenovanju nove uprave družbe podjetja, saj se družbeniki niso uspeli uskladiti. O novi upravi bo tako odločalo sodišče, do odločitve sodišča pa se bodo družbeniki še poskušali dogovoriti o novi upravi. Hkrati so veliko prahu dvignila razkritja o privatizaciji hčerinske družbe Gen-EL.

Po napovedih dviga cen elektrike mediji vse bolj pišejo o tem, da gre v tem primeru za vladno kadrovanje, a kot je pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, Goloba ni zamenjala politika, temveč mu je potekel mandat, kot smo že omenili, pa skupščina družbe Gen-I ni glasovala o njegovem vnovičnem imenovanju za predsednika uprave družbe. Golob se v zadnjih dneh aktivno pojavlja v medijih, v oddaji pri Slaku pa je javno dejal, da si zaposlene lasti politika. “Robert Golob je v gledališki predstavi pretekli teden odigral zelo lepo dramsko predstavo,” je dogajanje okoli nepotrditve novega mandata Golobu dejal profesor na Fakulteti za strojništvo in politični komentator Peter Gregorčič.

Robert Golob se zadnje dni aktivno pojavlja v medijih. (Foto: 24ur)

Je bilo tako tudi v njegovem primeru pod vladanjem levih vlad in se sedaj bojijo izgube svojega monopolnega položaja in razkritja morebitnih nepravilnosti v preteklosti? Državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič je na Twitterju poudaril, da se z odhodom Goloba najbolj treseta leva politika in mafija, ki to politiko obvladujeta. “Če pride na GEN-I nekdo, ki bo pregledal poslovanje za zadnjih deset let in kam vse je odtekal denar, morda celo dobimo nov pregovor: bolje vrabec v roki kot golob v kletki,” je pojasnil Mahnič. Pri tem Gregorčič poudarja, da je Gen-I svoj imperij zgradil na poceni elektriki iz Jedrske elektrarne Krško. “Do takega posla se ne da priti brez političnega pedigreja. Drugače bi govorili, če bi Golob zgradil tehnološko podjetje,” je poudaril Gregorčič.

Tudi Miran Videtič in Bernard Nežmah sta skupaj z novinarjem Bojanom Požarjem spregovorila o političnih menjavah, ki jih izvajajo desne ali leve politične opcije, ko so na oblasti. Voditelj oddaje Požar se je spraševal, zakaj se dopušča, da prevladuje mnenje, da desne vlade vedno nastavijo politične kadre, leve vlade pa vedno nastavljajo strokovnjake. “Vse, kar je povezano z državo, je politična zamenjava,” je povedal Videtič, posebej ga je presenetil fenomen Goloba, pri katerem se govori, da gre za politično zamenjavo, čeprav mu je potekel mandat. Portal 24ur denimo celo trdi, da je prišlo do viharja v energetskih podjetjih, za katerega krivijo stranko SDS.

Miran Videtič in Bernard Nežmah sta skupaj z novinarjem Bojanom Požarjem spregovorila o političnih menjavah. (Foto: Siol)

Spomnimo, da je predsednik uprave Gen-I Golob, ki ne skriva, da je politično aktiven in je blizu nekdanji LDS, letno prejel približno 500 tisoč evrov bruto plače. Z nagradami in plačili še iz drugih hčerinskih družb Gen-I pa nekaj manj kot milijon evrov. V zadnjih desetih letih je tako Golob brez nagrad zaslužil 5 milijonov evrov. Videtič meni, da je bil Golob prepričan, da mu bo SDH podaljšal mandat, medtem pa Golob Janševo vlado vidi kot “temno silo”, saj meni, da je za njegovo odstavitev kriv minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. “Ne, da je mislil, on je bil o tem prepričan, saj so to podjetje ‘prekačili’ oziroma posestvovali, zato je bil prepričan, da se bo z SDH-jem dogovoril o novem mandatu,” je razmišljal Videtič. Meni tudi, da vlada oziroma SDH ne bi smela popuščati.

Mediji so skoraj povsem ignorirali, da ni šlo za odstavitev, temveč za potek mandata
Videtič je v nadaljevanju izpostavil, da mediji sploh ne želijo slišati in poročati, da je Golobu potekel mandat, kar je odraz tega, da se v energetiki prelije ogromno denarja. “V energetiki se vrti veliko denarja, zato tudi nekateri mediji niso želeli slišati, da je Golobu potekel mandat, in so to zamenjavo ves čas ponavljali. Nekdo želi osvajati to energetiko, nekdo pa jo mora braniti,” je še dejal. Sogovornika sta Goloba primerjala s Titom, “kajti tudi on ni imel človeka, ki bi ga lahko zamenjal”.

“Dokler smo imeli za predsednika tovariša Tita, se je med nami govorilo isto, da ga ni moč zamenjati. Šlo je za to, da ko smo bili najstniki, smo bili indoktrinirani, nam je bilo jasno, da ni človeka, ki bi ga lahko zamenjal, saj ni bilo takega modela. Meni se zdi noro, da se v sodobnem času pojavi zgolj ena oseba, ki naj bi bila edina kos vodenju podjetja,” je izpostavil Nežmah. “V Gen-I je tudi veliko dobrega in apeliram na vlado in SDH, da imajo veliko strokovnih ekip in ne bi bilo dobro požgati vsega skupaj samo zato, da bi odtrgali en list, ki je sicer največji,” je razmere v Gen-I še opisal Videtič.

Sara Rančigaj