Panika na levici: Zaradi izgubljanja podpore navijajo za predčasne volitve

Borut Pahor (Foto: STA)

Vodji poslancev SD in DeSUS se po odstopu premierja Mira Cerarja zavzemata za predčasne volitve v DZ in za čimprejšnje oblikovanje nove operativne vlade. Za predčasne volitve je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki ne bo predlagal novega mandatarja in meni, da je primerneje razpisati predčasne volitve. Realna politična situacija pa kaže na povsem drugačno sliko: levici zaradi krepitve enotne desnice podpora pada, zato bi s predčasnimi volitvami dosegli boljši rezultat.

Čas, v katerem se trenutno nahaja Slovenija, ko je odstopil premier Miro Cerar in ki so ga zaznamovali fiaski z arbitražo, referendumom o drugem tiru ter korupcijo v zvezi z maketo, ni na strani levice. Zavedanje, da bodo volitve šele v začetku junija, lahko dodatno oslabi podporo levice, medtem ko se enotna desnica krepi, zato sta danes vodji poslanskih skupin vladajoče koalicije SD in DeSUS poudarila, da bi moral predsednik republike čim prej razpisati predčasne volitve. Če bi levici to uspelo, bi šli lahko na volitve skoraj en mesec prej, to je v sredini meseca maja.

Socialni demokrati razočarani celo nad svojimi odločitvami
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ocenjuje, da se težavam v javnem sektorju ne bodo mogli izogniti, a po njegovem mnenju sedanja vlada ne more skleniti dogovora s sindikati, pač pa je treba to preložiti na prihodnjo vlado. Tudi sicer opozarja na preudarnost. Spomnil je na arbitražo, o kateri se je s Hrvati in Evropsko komisijo treba pogovarjati, ter na problem okoli NLB.

Matjaž Han (Foto: STA)

Po tistem, ko je vrhovno sodišče razveljavilo izid referenduma o zakonu o drugem tiru in je bila to kaplja čez rob, ki je botrovala Cerarjevemu odstopu, je Han ponovil sredino stališče, da ta vlada tega projekta ne bo izpeljala. Zato ga je treba prepustiti novi vladi, ki bo imela glede tega svojo idejo, poroča STA. V tem primeru obstoječi zakon o drugem tiru ni več potreben, je ocenil vodja poslancev SD. Spomnil je, da se bo DZ predvidoma v ponedeljek seznanil s Cerarjevim odstopom, sledili bodo pogovori pri predsedniku republike Borutu Pahorju, kjer pa bo stranka SD povedala, da ne bodo podprli morebitnega predloga za novega mandatarja. Han tudi upa, da se ne bo pojavil kakšen predlog za tehničnega mandatarja. “Potem lahko pridemo do predčasnih volitev, ki pa so lahko dva ali tri tedne oziroma največ mesec dni prej, kot bi bile možne redne,” je povedal in ocenil, da se bo predsednik republike odpovedal nameri, da bi že v petek razglasil datuma rednih volitev.

Sicer pa se je Cerar po Hanovem mnenju verjetno odločil za odstop tudi zato, ker je bil razočaran nad nekaterimi, verjetno tudi svojimi, odločitvami v vladi. Spomnil je, da dva velika projekta nista uresničena, to sta zdravstvena reforma in drugi tir. “Kazanje s prstom na koalicijske partnerje razumem kot predvolilno gesto. A v tem času je čustva treba dati na stran,” je Han odgovoril na Cerarjeve očitke koalicijskim partnerjem.

Prevzemajo odgovornost v zdravstvu
Vodja poslancev DeSUS je dejal, da kot koalicijski partnerji prevzemajo določeno odgovornost za razmere na različnih področjih, na primer v zdravstvu, vendar odgovornost, ki je sorazmerna z njihovimi glasovi oziroma močjo v vladi. Spomnil je, da jih je SMC pri nekaterih zadevah preglasovala in s koalicijsko SD niso mogli vplivati na odločitve, denimo glede dviga plač direktorjem v javnih zavodih. Za to odgovornosti ne morejo prevzeti.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša (Foto: Desus)

C. Š.