fbpx

Panika! Tufka ni na Petrolu, SD-jevci pa ne bodo imeli za penzije!

Uroš Jauševec (Foto: STA)

Še ena stvar, ki jo bo treba popraviti za to bando na oblasti,” je tvitnil Uroš Jauševec, za nameček pa še pripomnil, če je minister Andrej Vizjak zato nakupoval delnice Petrola. Verjetno se je spomnil na svojega strankarskega kolega Matjaža Hana, ki je s prodajo delnic Pivovarne Laško zaslužil nekaj več kot 200 tisočakov obenem pa ga je še zjezilo, da lovke stranke SD v Petrolu tokrat niso bile dovolj dolge.

Videti je, da nekdanji tajnik in glavni kadrovik stranke SD Uroš Jauševec trpi silne muke, ker njegova stranka ni oblasti, kot so bili vselej navajeni. Socialni demokrati so v preteklem desetletju blesteli z masivnim zaposlovanjem po vseh državnih ustanovah, zavodih in podjetjih, ki so v večinski državni lasti. V našem mediju smo razkrili sistem zaposlovanja članstva SD v državnem Petrolu, v domovih za starejše in centrih za socialno delo. Tako je recimo podjetje, ki je v lasti vodje poslanske skupine SD, Matjaž Han, v letu 2018 s Petrolom sklenilo posle vredne kar 275 tisoč evrov. Jauševec pa ima iz preteklosti na glavi še nekaj drugega masla, med drugim se je v svojih boljših letih hvalil s svojim USB ključkom, na katerem je hranil imena tistih, ki so bili po strankarskih kriterijih, primerni za zasedbo pomembnih funkcij.

Zapis Jauševca se je sicer nanašal na sprostitev cen vseh naftnih derivatov, za kar se je pred kratkim odločila sedanja vlada. Do zdaj je vlada sicer že nekaj let regulirala zgolj ceno dizelskega goriva in ceno 95-oktanskega bencina izven avtocest. V utemeljenih primer pa lahko vlada še vedno uporabi ukrep nadzora cen, kot to predvideva zakon. Se je pa zdaj pod drobnogledom javnosti in medijev znašel minister za okolje in prostor, Andrej Vizjak. Sam je namreč med epidemijo nakupil večjo količino Petrolovih delnic in postal eden največjih delničarjev Petrola. Pojavile so se špekulacije, da je Vizjak že pred meseci vedel, da namerava vlada liberalizirati cene naftnih derivatov, vendar pa minister to zanika in pojasnjuje, da je splošno znano, da se septembra izteče uredba o regulaciji cene goriv. Da je ta vlada v gospodarskem smislu liberalno naravnana pa tudi vsi vedo, je še povedal.

Foto: Facebook

Tufka jim ni uspelo spraviti na Petrol, da bi imeli za penzije
Toda novinar Bojan Požar je razkril še dodatno pikantno Uroša Jauševca. Ta naj bi namreč imel silne ambicije s Tadejem Tufkom, ki je kot član uprave v Adrio Airways prišel leta 2005, kasneje pa je tam postal glavni izvršni direktor. Jauševec je očitno imel s Tufkom drugačne načrte, ki pa mu na njegovo smolo niso uspeli. Ko je Borut Pahor leta 2008 zmagal na volitvah, je Uroš Jauševec, tedanji generalni sekretar stranke SD, dejal znanemu ožjemu krogu, naj se da Tadeja Tufka na Petrol, da bodo “imeli za penzije”, je zapisal Požar. “Takrat to ni uspelo, no upam, da je danes kaj drugače,” je še pripomnil.

Petrol je sicer gnezdo stranke SD
Da je Matjaž Han, ki slovi kot najbogatejši poslanec SD, sklepal posle s Petrolom, smo že omenili. V vlogi naročnika poslov Hanovega podjetja pa se najde tudi Matjaž Šifkovič, ki je sicer direktor Petrolove organizacije in upravljanja prodajnega mesta. V Petrolu je zaposlen tudi njegov sin. Govorilo se je, da je član stranke SD tudi direktor Petrolove prodaje in upravljanja naftnih derivatov, Alen Mihelčič. Slednji je prav tako član nadzornega sveta v Petrolu, v vlogi predstavnika zaposlenih. Pod Šifkovičem najdemo tudi komercialista in člana stranke SD, Simona Bolteta. Seznam se nadaljuje z imeni, kot so Mojca Stopar Zevnik, ki vodi Petrolovo podporo za veleprodajo, njen soprog pa je župan Metlike, Darko Zevnik, potem pa je tu še njuna hči Pia Zevnik, ki je zaposlena v Petrolovem energetskem centru. Ko smo že pri županih, je vredno omeniti tudi to, da Han posluje s Tomažem Režunom, ki je župan Radeč, z Leopoldom Povšetom, ki je prav tako član SD,  pa vodita podjetje Radeče papir nova. Kot vidimo, ima stranka SD svoje lovke praktično povsod, na Petrolu pa je zaposlene kar nekaj njihove strankarske garniture. “Politiki bi želeli obvladovati državna podjetja, ne da bi pri tem kupili eno samo delnico,” je, ob razkritju vseh teh imen, za 24ur.com povedal nekdanji gospodarski minister, Matej Lahovnik. In ob tem dodal, da je to problem tudi zato, ker jim za podjetje ni treba odgovarjati s svojim denarjem. A s Tufkom jim ta zgodba ni uspela in Jauševca skrbi, da zato ne bo “imel za penzijo.” Med SD-jevci več kot očitno vlada panika. Bojijo se, da zaradi menjave vlade izgubljajo svoj dolgoletni vpliv in si panično želijo vrniti nazaj na oblast.

Sara Kovač