fbpx

Paranoja, napetost in nervoza med koalicijskimi strankami – je politični analitik opisal trenutni politični prostor. Prepričan je, da tudi Šarec komaj čaka volitve!

Foto: STA

Vsi se še spomnimo zadnjih državnozborskih volitev, ko so kandidati levih strank govorili, da z Janezom Janšo ne gredo v koalicijo. Zdelo se je, da je to njihov edini volilni program, ko so mukotrpno, po nekaj mesecih, le sestavili vlado. Prodajali so nam zgodbo o tem, kako bodo reševali majhnega človeka s socialno usmerjenim programom, a zdaj je sprenevedanja končno konec. Zadnjo besedo je povedal kar poslanec Socialnih demokratov Matjaž Han, ki je na nacionalni televiziji priznal, da je edini razlog za nastanek in obstanek vladne koalicije ta, da Janša ne pride na oblast.

Te koalicije torej ne druži skupen program, ampak zgolj egoističen cilj, da bi bili na oblasti oni in ne kdo drug. Tako so se njihove izjave, kako se zavzemajo za majhnega človeka, potrdile za zgolj prazne floskule. Da jih bo s programom anti-Janša kmalu odneslo ljudstvo, se je začel zavedati vodja poslanske skupine SD Han.

Politika se mora ukvarjati z vsebino
“Vi veste, da sem že kar nekaj časa v politiki. Politiko tako spremljam kot sem tudi aktiven. Včasih prevečkrat pride do občutka, da nekatere koalicije vzdržuje samo to, da ne bi prišel Janša na oblast. Mislim, da ni problem v Janši, ampak je problem, da se mora politika ukvarjati z vsebino. To iskreno mislim. Zaradi tega ne dajem glasov, da ne bi prišla katera druga opcija, ampak zato, ker mislim, da bi lahko na levi sredini naredili nekaj dobrega za ljudi. Ne pristanem pa več na to, da glasujem zato, da ne bi prišel kdo drug na oblast,” je za Nova24TV povedal poslanec Han.

Foto: Printscreen

Za komentar smo poprosili političnega analitika Lenarta Riharja, ki v priznanju Hana ne vidi ničesar prelomnega. “Pravzaprav ne vem, če je kaj epohalnega v tem, da je bilo to javno povedano, izraženo. Navsezadnje je ta koalicija, kot smo lahko videli, radikalno izključevalna že od nastajanja naprej. Kdor gleda malo dlje, bo videl, da je to miselnost, ki traja že dolga desetletja, od II. svetovne volje naprej. Bolj zanimivo zame je to, da se celo za najmanjša prerivanja, ki jih imajo med seboj, strašijo z najmočnejšim orožjem, stranko SDS.” Pridobili pa smo tudi odziv stranke SDS. Njihov poslanec Branko Grims je povedal, da je ta koalicija nastala s prevaro volivcev na nedemokratičen način, kajti volivci so jasno odločili, da vlado vodi Janša oziroma stranka SDS. Zato se ne gre čuditi, če se na koncu izkaže, da jih skupaj držita samo nek negativni naboj in pa sla po denarju. Na koncu velja Murphyjev zakon; karkoli že vam levičarji govorijo, vedno vam govorijo o denarju, o vašem denarju, segajo v vaš žep. O tej zadevi smo želeli povprašati tudi predsednika vlade Marjana Šarca, a se je ta celo na sprejemu otroških ambasadorjev Unicefa obkrožil z varnostniki. Glede na to bi lahko pomislili, da ima slabo vest.

Foto: Printscreen

V oddaji Tema dneva z voditeljico Marjanco Scheicher je politični analitik Sebastjan Jeretič glede izjave Hana povedal, da je že več kot deset let znano, da levico druži samo nasprotovanje Janši. “Že vse od volitev 2008 je to tisti moment, ki mobilizira levo volilno telo. Hanu gre dvakrat za čestitat’. Prvič za iskrenost, drugič pa zato, ker je povedal, da je čas, da levica najde neko drugo točko, ki bi jo povezala. Skratka, Han je na političnem prizorišču skoraj 20 let in je dejansko na levi strani parlamenta daleč najbolj izkušen. Zna povedati stvari na tak način, da jih ljudje dobro razumejo. To je bila res iskrena in pomembna izjava,” je prepričan Jeretič.

Po besedah Jeretiča je pri Hanovi izjavi pomemben kontekst, in sicer, da je že čas, da se končno najde nekaj pozitivnega, kar bi koalicijske partnerje držalo skupaj. “V vseh teh vladah, od prve Janševe vlade vlade 2004-2008, se pojavlja tenzija med dvema blokoma. En blok ima jasno programsko in ideološko platformo, drugi del pa skuša nekako iskati ravnotežje. Tudi v tej vladi lahko vidimo, da ideološko predvsem Levica, skupaj s Socialnimi demokrati in Stranko Alenke Bratušek, zelo jasno vodi agendo socialistične politike, drugi del koalicije, torej liberalni Alde center, pa skuša pri tem vsaj ‘urazumiti’ ideje, s katerimi prihaja na plan Levica. Včasih jim to uspe, včasih pa ne.” Po besedah Jeretiča je to zelo težka koalicija, kar je bilo jasno že tisti dan, ko je Šarec sploh dobil mandat.

Koalicija 5+1 verjetno najbolj zahtevna v celotnem obdobju slovenske samostojnosti
“Koalicija 5+1 je verjetno najbolj zahtevna v celotnem obdobju slovenske samostojnosti. Šarec je pač izkoristil moment, kontekst tistega rezultata, in to koalicijo sestavil. Verjamem, da tudi on že čaka na volitve, na katerih bo skušal doseči boljši rezultat in neko lagodnejše vladanje, kot je to. Opaziti je veliko nervoze v političnem prostoru. Mislim, da smo daleč od tega, da bi ta koalicija razpadla. Tudi politični sistem v Sloveniji deluje v smeri stabilnosti. Ni tako enostavno, da vlada pade in da pridemo do novih in hitrih volitev. Kljub tej nervozi vidim dovolj volje, da se vztraja. Tudi če bo Levica kot najbolj radikalen element te koalicije umaknila svojo podporo vladi, bo vlada še vedno lahko dobivala večino v parlamentu za svoje ukrepe. Nervoza pa je res vse večja,” priznava Jeretič.

Napetosti so po besedah Jeretiča velike, ker dejansko deluje koalicija tako, da ima vsaka stranka svoje resorje. “Ni nekega nadmenedžmenta upravljanja, koordinacije teh zadev in je prepuščeno samim ministrom, da se, če se, kdaj uskladijo. Za večino je najbolj moteče delovanje Alenke Bratušek, ki se nekako postavlja nad druge zaradi izkušenj nekdanje predsednice vlade. Razumem, da je veliko nervoze tudi pri Socialnih demokratih, predvsem zaradi tega, ker jim na eni strani Levica jemlje prostor tam, kjer so doma, v radikalno levem kotu. Na drugi strani nimajo možnosti preboja proti sredini, kjer je Lista Marjana Šarca, ki je zasedla tisti del volilnega telesa. Zato razumem frustracije in izjavo Hana v tej smeri.” 

SAB deluje zelo trdo socialistično
Stranka Alenke Bratušek, ki sodi v liberalno evropsko alianso, deluje zelo trdo socialistično, poudarja Jeretič in dodaja, da je veliko korakov v tej smeri, denimo zbiranje podpisov za monopol državnega šolstva, ki ga prodajajo pod pretvezo boja za javno šolstvo, in vrsta drugih potez, ki jo uvrščajo povsem v levi kot. “Mislim, da gre tukaj predvsem za njen način delovanja, ki drugim deluje problematično. Šla je čez težke momente. Verjamem, da je težko preživeti padec z mesta predsednice vlade, komaj je preživela, ostala v parlamentu, nato pa je bila izločena iz vlade Mira Cerarja. Osamljena je uspela dobiti mandat, a po tistem je ostala v nekakšen psihološkem krču, kot da se še vedno bori za preživetje, da se ne zna malce pomiriti in na nek način bolj pomirjeno in sodelovalno delovati v tej vladi. Kot da bi se še vedno pripravljala na hitre volitve, da bo morala na novo začeti novo kampanjo.” Rejtingi po besedah Jeretiča kažejo, da bo vendarle morala nekaj spremeniti v načinu delovanja.

Predsednik vlade Marjan Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek (Vir: Twitter)

Opaziti je paranojo
Po prepričanju Jeretiča je pri objavi Dejana Židana (“Prepir je škodljiv. Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo. Če se v naslednjih dneh ne bomo umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna.”) opaziti paranojo. “Kadar se s komer koli pogovarjam, pravi, da bi si želel nadaljevati, ampak ne verjame drugim. Mislim, da gre za precej nezaupanja med njimi. Preprosto niso sigurni, da bodo ostali partnerji in delovali konstruktivno. V tem trenutku ne vidim nikogar, ki bi želel zrušiti celotno vlado znotraj koalicije. Levica je seveda povsem druga zgodba. Mislim, da je Levica v zadnjih mesecih ugotovila, da jim ‘zapenjanje’ koristi. Mislim, da je Levica edina, ki je popolnoma v ideološkem zanosu in niti ne kalkulira toliko, kaj bi pomenil morebiten padec vlade. Je ena redkih od teh manjših strank, ki si lahko privošči volitve, ker jih to čisto nič ne stane.  Nimajo nekega položaja v vladi, nimajo neke strukture, ki se je že usedla na fotelje. Gre bolj za filozofsko stranko, medtem ko so druge precej bolj operativne in odvisne od položajev, ki jih zasedajo.” Zaradi tega si lahko Levica privošči radikalnost, ni pa prvič, da grozi s koncem sodelovanja, poudarja Jeretič, ki je prepričan, da se bo tudi tokrat pomirila, ker je nič ne stane ne podpreti proračuna, saj smo videli, da bo vlada v vsakem primeru podporo dobila.

Nove volitve bi bile pogubne za SMC in SAB
Nove volitve bi bile po prepričanju Jeretiča poguba za SMC in SAB. “DeSUS ima neko terensko strukturo in bi lahko to pripomoglo k njeni ohranitvi pri življenju, medtem ko bi Socialni demokrati v tem trenutku verjetno samo ponovili rezultat. Edina, ki bi nekaj profitirala s hitrimi volitvami, bi bila Lista Marjana Šarca, in to pod pogojem, da se ne bi na sceni pojavil nek popolnoma nov igralec, ki bi poskusil spet premešati karte v sredini,” je prepričan Jeretič, ki poudarja, da je anti-Janša program posledica 20 let delovanja, tako medijskega kot političnega, ki je SDS postavila v pozicijo, da stranke od sredine proti levi ne želijo sodelovati z njo. “Pri čemer je bilo v kampanji to svečano zaklinjanje, da nihče ne bo šel z Janšo v koalicijo, pomembno tudi zaradi volilnega telesa. Ankete kažejo, da na podlagi tega 20-letnega delovanja približno 70 odstotkov ali vsaj dve tretjini volilnega telesa pravita, da ne bi volili SDS; glede na to bi bilo za vsako stranko od sredine proti levi pogubno, če bi sploh dopustila to možnost v sami kampanji.”

Foto: Printscreen

“Ko pa v kampanji enkrat tako trdno postaviš svoje pozicije, potem je po volitvah težko spremeniti odločitev. To je šlo na roko Šarcu, da je uspel sestaviti večino 5+1. Redki so bili predstavniki iz kroga Alde, ki bi bili pripravljeni na drugo opcijo. Ključni akterji, predsedniki strank, seveda niso mogli požreti svojih besed, v katere so bili na televiziji praktično prisiljeni. Vsi smo videli, da je večina soočenj potekala samo okrog te teme, da so novinarji POP TV in nacionalne televizije predstavnike teh strank spraševali v glavnem o tem. Ključna tema je bilo vprašanje, kdo bi šel z Janšo v koalicijo in kdo ne. Ko to postane centralna tema neke kampanje, to določi celoten mandat, ki sledi,” poudarja Jeretič in dodaja, da imamo pred sabo mandat, v katerem bo najmanj dela za zakonodajno vejo oblasti. “Večina ministrov se je enostavno odločila za opravljanje dnevnih aktivnosti, pri nekaterih je to celo dobro, ker nekje velikopotezne spremembe mogoče niso potrebne, so pa področja, ki bi potrebovala korenite zakonske spremembe, ki jih bomo težko videli.”

Hana Murn