fbpx

Paravojska, ki je ni, in paravojska, ki je že

Foto: STA

Ko je Strokovni svet SDS sredi januarja predstavil predlog za reorganizacijo Slovenske vojske – ki je vključeval tudi ustanovitev nacionalne garde po ameriškem zgledu, omenjene enote pa naj bi bile sestavni del SV – je v politiki in medijih završalo. 

Ker smo v varnostno zelo občutljivem obdobju in ker smo v slovenskem prostoru že imeli tragično izkušnjo s paravojsko (spomnimo se tako nacifašističnih okupatorjev kot komunistov s paravojskami, kot so VOS, Ozna, KNOJ in paravojaške formacije, ki so zagrešile hude zločine na tleh nekdanje Jugoslavije), je pripisovanje nekakšnih militarističnih teženj največji opozicijski stranki dejansko zelo perfidno sredstvo za manipulacijo z javnostjo, da bi se začela – ne zaradi vlade, pač pa zaradi “desnega krila” opozicije – počutiti ogroženo.

Depala vas je čisti konstrukt
Tednik Demokracija poroča, s kakšno lahkotnostjo so se nekateri mediji v navezi s Sovo lotevali preiskovanja domnevnih ekstremističnih skupin, ki naj bi bile povezane s SDS. In navsezadnje, ker imajo udbovske parastrukture dolg spomin, so seveda zaigrale na psihološko karto: v podzavesti številnih Slovencev je predsednik SDS Janez Janša tisti, ki je leta 1994 hotel menda narediti državni udar, vendar naj bi mu pri aferi Depala vas – ko so pripadniki MORiS-a, torej vojaške osebe, preteple “civilista” – spodletelo.

Izkazalo se je, da to ni bil niti najmanj navaden civilist, pač pa agent MNZ v službi določene politične opcije. Manj kot desetletje po Depali vasi se je Vinku Bezniku v javnosti “zareklo”, ko je omenil nameščanje raket na policijske oklepnike v tistem času. S tem je bila zgodba o domnevnem Janševem “pučizmu” hitro obrnjena na glavo.

Tudi poslanec Veber ve za paravojsko v Kočevju
A posledice ponavljajočih se laži ostajajo. In ne samo to: te laži v zadnjih dneh dobivajo premišljeno nadgradnjo. Nekdanji obrambni minister Janko Veber, denimo, je skušal v zadnjem času zaigrati na struno govoric, da se nekje na območju Kočevja, kjer je bil nekdaj župan, uri okoli tri tisoč paravojaških prostovoljcev. Kam naj bi spadali, seveda ne pove, pač pa se sklicuje na “veterane”, ki naj bi mu to povedali. Skratka v slogu “strici so mi povedali”.

Za ZL so nevarni tudi simpatizerji SDS
Nekje v istem času je razvpiti poslanec ZL Miha Kordiš izstrelil še hujšega kozla, češ da se pravi skrajneži v resnici dobivajo v Lepeni – mislil je seveda na vsakoletni poletni tabor SDS, češ, teh bi se morali najbolj bati. Kakšni dve leti nazaj je podoben škandal nastal zaradi menda domobranskih uniform v Šentjoštu, medtem ko celoletne maškarade na borčevskih proslavah niso problematične. Celo takrat ne, ko se novodobni partizani pojavljajo tam oboroženi s pravim orožjem.

Paravojska, ki je: Borimo se za svetovno socialistično republiko
Spletna stran Portalplus.si je objavila zgodbo o študentskem združenju Iskra, ki verjetno ne bi bilo nič posebnega, če se ne bi v jedru omenjene organizacije “poklapala” dva elementa: eden je vojaško urjenje članov, drugo pa ideološka platforma združenja, kot jo je izrazil nekdanji predsednik Klemen Knez: “… saj se ne borimo za ljubljanski študenteraj niti za slovenski delavski razred – temveč za svetovni prevrat obstoječih družbenih razmerij – socialno revolucijo – in s tem socialistično svetovno Republiko.”

Smemo torej sklepati, da ne gre za povsem običajno študentsko društvo, pač pa za ekstremistično skupino, ki ima povsem jasne revolucionarne cilje, podobno kot nekdaj KPS. Mimogrede – to organizacijo sedaj vodi Jaša Lategano, sin sindikalista Branimirja Štruklja in prav tisti človek, ki je v tem tednu zaradi spornih dodatkov za stalno pripravljenost vodil protest pred zgradbo ljubljanske univerze.

Krog je torej sklenjen: borčevska zveza, skupina Iskra, vstajniki, Združena levica (in njeni sestavni deli), udbovske parastrukture ter njihov vrhovni vodja Milan Kučan dejansko tvorijo zaokroženo celoto.

M. P.