fbpx

Prioritete: Parlament se je danes ukvarjal z živalmi – kdaj pridejo na vrsto državljani?

Posvet z naslovom Za boljšo prihodnost živali (Foto: STA)

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil posveta Za boljšo prihodnost živali v državnem zboru. Namenjen je bil oblikovanju rešitev za izboljšanje področja varstva in zaščite živali. “Slovenski parlament se danes menda ukvarja z živalmi? Kdaj pa pridejo na vrsto državljani,” je komentiral mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik. Njegova pripomba je vsekakor na mestu – sploh če pomislimo na stanje, ki smo mu priča v slovenskem zdravstvu.

Predsednik vlade Robert Golob se je se je udeležil posveta za boljšo prihodnost živali in poudaril, da si vse živali zaslužijo humanost in napovedal pripravo novih zakonskih predlogov, ki bodo izboljšali njihov položaj. Meni, da je ključno spremeniti odnos ljudi do živali – kar gotovo drži, vendar pa bi se morda spodobilo, da se Golob najprej loti izboljšanja položaja državljank in državljanov Slovenije, ki je vse prej kot zavidljiv. Mnogi tudi menijo, da Golobova vlada na tak način namenoma odvrača pozornost in igra na čustva ljudi. Spomnimo, takrat ko bi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič morala pojasnjevati določene sporne poteze, so mediji poročali o njenem obisku zavetišča za živali, kjer naj bi posvojila mačko – po navedbah nekaterih virov naj do tega v resnici sploh ne bi prišlo.

Posvet s področja varstva in zaščite živali je danes v DZ potekal prav na pobudo predsednice državnega zbora, kot govornica pa je nastopila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Aktualna zakonodaja že zdaj predvideva številne dobre rešitve, ki pa se žal v praksi ne izvajajo dosledno,” je povedala Klakočar Zupančičeva, ki je mnenja, da je določena področja treba spremeniti ter zagotoviti dodatna sredstva in kadrovsko okrepitev. Videti je, da aktualna vlada pri reševanju vseh težav univerzalno rešitev vidi v dodatnih sredstvih in kadrih. “Tisti posameznik, ki ne mara sočloveka, ne mara niti živali. Tisti posameznik, ki nima rad živali, me ne bo prepričal, da ima rad sočloveka,” pa je na čustveno struno zaigrala Pirc Musarjeva. Zanimiva je tudi izjava Golobova izjava, da ljudje včasih poleg motivacije potrebujemo tudi prisilo – je s tem nakazal smer svojega vladanja?

Foto: STA

Po navedbah nekaterih medijev je spregovorila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je izpostavila, da trenutni kadrovski obseg 193 uradnih veterinarjev ne dopušča obsežnejšega nadzora nad kratenjem pravic živali. V prihodnje se bodo na ministrstvu po njenih besedah zavzemali za vzpostavitev inšpektorjev, katerih primarno področje bo prav zagotavljanje dobrobiti živali. Na ministrstvu tudi menijo, da je trenuten obseg pooblastil za nadzor nad ustrezno zaščito živali zadosten, bi pa lahko na Nacionalnem centru za dobrobit živali v prihodnosti več pozornosti posvetili ozaveščanju in izobraževanju o ustreznem ravnanju z živalmi. Prepričana je, da se bo mogoče z ministrstvom za pravosodje dogovoriti, da bi tudi mučenje živali iz malomarnosti lahko opredelili kot kaznivo dejanje. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan ji je pritrdila, poroča STA.

Po navedbah Davorina Kopšeta, naj bi Golob tudi izjavil, da razmišlja o ustanovitvi živalske policije. Je morda ravno zato ukinil avtocestno policijo, ker potrebuje dodatni kader? “Ali seja še traja. ‘(Z)aplankane živali’, tj. kolikor razumem, Slovenci, smo na koncu abecede pod Z.? Ne nas pozabit, prosim,” je še pripomnil mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik, ki je – tako kot mnogi drugi – mnenja, da bi se v DZ morali v prvi vrsti ukvarjati s težavami državljank in državljanov – težav v tem času namreč ne primanjkuje.

V naslednjih dneh naj bi se koalicija  pogovarjala tudi o “skrb vzbujajočih razmerah v zdravstvu”. Če je Golob še pred kratkim zatrjeval, da je njegova podpora ministru Danijelu Bešiču Loredanu neomajna, pa se je premier nato odločil, da bo sam prevzel koordinacijo oblikovanja zdravstvene reforme. Minister je sicer dejal, da delovno skupino podpira – po drugi strani nekateri menijo, da je ta Golobova odločitev začetek konca ministra Loredana. Slednji je še dejal, da je zdravstvena reforma res prva prioriteta vlade, vendar pa po poročanju N1 še vedno ni na voljo podatkov, iz katerih je minister pri pripravi reforme nameraval izhajati. Podatke bi morali izvajalci že tri mesece sporočati zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in ministrstvu za zdravje, vendar so na ZZZS-ju povedali, da se sistem poročanja šele vzpostavlja.

Sara Kovač