fbpx

Parlamentarni nadzor je temelj demokracije – tudi tega želijo odvzeti SDS

Foto: STA

Roberta Goloba bodo poslanke in poslanci danes popoldne potrdili za mandatarja za sestavo nove vlade. Na dnevnem redu je tudi glasovanje o podpredsednikih DZ, kandidatki za generalno sekretarko DZ Uršuli Zore Tavčar ter imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, ki jih bodo tudi oblikovali. Veliko prahu dviga poteza NSi, s katero so si zagotovili dodatno predsedniško mesto – na račun SDS – to pa so podprli v Gibanju Svoboda in strankah KUL. Vodja SDS Janez Janša ocenjuje, da bo Slovenska demokratska stranka tako ostala brez edinega orodja za nadzor javnih financ.

Kaže, da bo Robert Golob med bodočimi predsedniki vlade, ki so v najhitrejšem času pridobili podporo koalicijskih strank – če ga bodo danes potrdili za mandatarja, se bo znašel na prvem mestu takoj za Janezom Janšo, ki je leta 2004 rabil 18 dni. Najdlje časa je rabil Marjan Šarec, in sicer 56 dni. Čim hitreje seveda ni nujno tudi najbolje. Golob je za ta teden napovedal, da bodo tudi že potekala zaslišanja ministrov, ob čemer pa je dr. Rajko Pirnat opozoril, da bi s to pretirano naglico kršil Poslovnik DZ. Predpisan je namreč tridnevni rok, da se tako bodoči ministri kot tudi poslanci pripravijo na zaslišanja.

Svobodnjaki in KUL priskočili na pomoč NSi
Kandidate za mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ morajo stranke predlagati danes do 10. ure, a so v SDS že včeraj napovedali, da svojih kandidatov za ta mesta ne bodo predlagali. Razlog za to je nestrinjanje z razrezom, ki ga je v torek sprejel kolegij predsednice DZ. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je včeraj opozorila, da se po 4. točki 33. člena Poslovnika DZ delovna telesa razdelijo proporcionalno glede na število poslancev posameznih poslanskih skupin. Vsaki poslanski skupini tako pripada najmanj en član. “Po razrezu kabineta predsednice DZ je naši poslanski skupini pripadalo šest predsedniških mest v delovnih telesih,” je poudarila. Spomnimo, na kolegiju predsednice DZ je prišlo do tega, da so v stranki NSi vložili amandma, s katerim se je eno predsedniško mesto odvzelo SDS. Ker so na kolegiju ta razrez sprejeli, so v stranki NSi dobili tri predsedniška mesta, čeprav jim po razrezu pripadata le dva.

Na dnevnem redu seje so tudi volitve podpredsednikov DZ. Levica je v DZ že poslala predlog, njihova kandidatka za podpredsednico DZ je Nataša Sukič. Tretjega podpredsednika DZ bi morala predlagati SDS – a kot že rečeno, tega ne bodo storili. Poslanke in poslanci bodo odločali tudi o predlogu odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ, med mandatno-volilnimi zadevami pa jih čaka glasovanje o predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, predlog sklepa o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, še poroča STA.

Sara Bertoncelj