Partizanska propaganda na račun Ljubljančanov: Jankovićevo glasilo v ospredje potisnilo zloglasnega partizana Franto in reklamo za zgodovinsko lažniv film Preboj!

Vsi Ljubljančani, ki so v nabiralnike prejeli novo številko glasila ljubljanskega župana Zorana Jankovića, so lahko na naslovnici ugledali podobo nasmejanega zloglasnega partizanskega komandanta Franca Severja – Frante, iz katerega delajo pravo zvezdo. Partizanska propaganda iz tokratne številke glasila tako kar seva navzven, ne manjka namreč niti kratek intervju s Franto niti propaganda za partizanski film Preboj, ki je bil posnet po njegovi knjigi in za katerega smo že dokazali, da je povsem skregan z zgodovinskimi dejstvi. 

Glasilo Ljubljančanov Ljubljana je postal glasilo partizanov in promocije lažne zgodovine. V uvodu intervjuja je mogoče prebrati, kako Franto zgodovinar Stane Kocutar opisuje kot prijatelja z veliko začetnico. Ob tem pa novinarka Lora Power izpostavlja, da ji je nekega dne v okrepčevalnici Pingvin, kjer se Franta vsako jutro sestaja s kopico ljudi, kmalu postalo jasno, čemu tak opis.

Hvalospevov ne manjka
96-letni Franta ima sodeč po napisanem še vedno raje, da se ga namesto z gospodom naslavlja s tovarišem. “Partizan, ugleden svetovljan, častni občan našega mesta, šarmer z iskrivim nasmehom in tenkimi brčicami. Vojaški pilot in ekonomist, ki je ustvaril letališče Brnik; direktor Inex Adrie Airways, ki je po nesreči na Korziki 1981 nepreklicno odstopil, na jesen življenja pa neutrudni pisec, ki poziva k domoljubju in resnici,” je mogoče prebrati v opisu Frante, ki kar prekipeva od hvalospevov.

V kratkem opisu se lahko Ljubljančani seznanijo s tem, kako je Franta iz Št. Jurija pri Grosupljem prispel v najlepše mesto na svetu, kot Ljubljano opisuje župan Zoran Janković. Seveda, kot se za partizansko propagando spodobi, ne manjka razlaga, zakaj se je Franta odločil, da gre med partizane: “Z njima (sekretarjem centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije v ilegali Francom Leskoškom – Luko in sekretarjem komiteja za Ljubljano Tonetom Dolinškom) je usodnega septembra 1941 zrl v zlovešč dim, ki je goltal Rašico, prvo slovensko vas, ki so jo okupatorji požigali. ‘Barabe, tega pa ne boste delali,’ je sklenil in jo mahnil v partizane – s starim samokresom, čutarico in ročno bombo.”

Foto: Printscreen

Pohvalil tudi župana in njegovo ekipo
Franta, kurir Franca Rozmana – Staneta, komisar Cankarjeve in Šercerjeve brigade ter vzhodnega koroškega odreda, komandant Zidanškove brigade ter njenega operativnega štaba, v intervjuju izpostavlja, da se nikakor ni mogel sprijazniti s poniževanjem, krajo jezika, zemlje, pravic. “Vse to nas je spodbudilo, da smo se začeli boriti in na koncu zmagali!” Poleg tega, da pravi, da bi najraje pozabil štiri petine svojega življenja, a bi zaradi zadnje petine vse skupaj ponovil, ni pozabil pohvaliti ljubljanskega župana. “Zavest tega mesta je ena velika stvar,” pravi in dodaja, da naj bi imela Ljubljana veliko srečo, da se je našel Janković z neverjetno delovno ekipo, ki mestu ni dala le trenutnega zagona, ampak tudi temelje za naprej.

Reklama za film na celotni strani
V nadaljevanju si je mogoče ogledati propagando za partizanski film Preboj, katerega zgodba je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je pred devetimi leti napisal Franta. “Marec leta 1945. V hudi zimi se je na visokogorsko planoto iz takrat še nemškega obroča umaknila skupina petstotih partizanov, ki jih je v dolinah obkolila divizija SS z 12.000 okupatorskimi vojaki. Komandant Franc Sever – Franta, ki ga je upodobil slovenski dramski in filmski igralec Domen Valič, se znajde pred nemogočo nalogo, ko mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki se jim je v težkih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba o preživelih herojih,” je mogoče prebrati v opisu filma, za katerega piše, da bo v kinematografe prispel 17. oktobra.

Foto: Printscreen

Če je kdo mislil, da se tukaj partizanska propaganda konča, se je zmotil, ne manjka namreč niti članek z naslovom Ljubljanski pričevalci o bodeči žici, v katerem upokojena učiteljica angleškega jezika Marija Marjeta Ham deli svoje občutke glede življenja v obdobju okupirane Ljubljane, ko je bilo gibanje v mestu omejeno in je veljala policijska ura. Seveda pa tukaj ni prostora za zgodovinsko resnico, da niso bili partizani tisti, ki so osvobodili Ljubljano. Levičarska fama, da naj bi partizanska vojska poskrbela za izgon nemške vojske, je namreč daleč od resnice, saj so se partizani izogibali prometnic, da ne bi srečali umikajočih se čet Nemcev. Ni kaj, Janković skrbi za to, da partizanski duh iz prestolnice ne izgine. Žalostno pa je, da se to dogaja na račun denarja občank in občanov.

Foto: Printscreen

Hana Murn

 • Šarko Janshari

  Partizan Franto, ujko Franjo in čedo Franđo

 • Peter

  Tudi sam se živo spominjam dogodkov v času, ko sem bil star od enega do štirh let, no.

  • tasilo

   Jaz se pa spominjam, kako sem med vojno sam, čisto sam, kot desetletni fantič obkolil 74 Nemcev … pa kaj bi pravil … boste rekli, da se samo hvalim …

   • Peter

    Napiši scenarij, bomo film posneli, po resničnih dogodkih…

    • tasilo

     … z Loro Power v glavni ženski vlogi, anede …

     • Hugo

      Ki jo bo skušal obdelat desetletni fantič?

  • SIMON ROZIC

   ..pameten, pameten….

 • Joško

  Se spomnite stripa iz ranke juge Mirko in Slavko?
  Slavko: Mirko, pazi metak.
  Mirko nagne glavo na levo stran in fjuu mimo glave.
  Mirko: uf, bilo je zaista blizu.

 • Antonius

  Zdravnica Frantovih let je o Franti povedala, da je po storjenem običajen zahrbtni morilec.
  Dražgoška bitka je razkrinkana partizanska laž, zdaj pa za potrebe ohranjanja mita o NOV, morilec Franta dodaja svojo *dražgoško bitko* z Menine planine.
  Sicer pa, kdor hvali Jankovića je sam pokvarjen kot prevarant Janković

  • tomven

   Itak, pošteni partizani so samo v filmih.

   • KAPIBARA

    Al pa že od 45 naprej ( al pa še prej) na britofu..

    • SIMON ROZIC

     Še enkrat in tokrat zadnjič: HEROJI SO MRTVI !

     • KAPIBARA

      Bravo Bravisimo..

      Kot na Sinjski Alki: Uuuuu SSssssrrrriiidddduuuuu

   • Anton

    al pa pod zermljo

    sarkazem press

  • pesjanar

   Zakaj so franta ,rozman in drugi heroji ukazali nošnjo dolgih gat spodaj zvezanih, neki pripadnik elitne bejž kompanije iz Gorjancev je izdal skrivnost,zatadi tega da pri begu če kaj pade iz riti, onemu od zadaj ne spodrsne.

 • tomven

  da se nikakor ni mogel sprijazniti s poniževanjem, krajo jezika, zemlje, pravic..
  … Pa še druži z opankarjem? Sori, ne gre skupaj.

 • RATATA

  Men je stara mama vse o tem, kako je bilo tam na Menini planini povedala večkrat! Večkrat! Večkrat! Večkrat!
  Točno je vedela, kako je bilo, saj je bila je tam!
  Te komunistične revolucionarne prasice je preklela parkrat na dan, vse do svoje smrti v letu 2007.

  • ZatonMesecnikov

   Tud moja jih je preklinjala, da so izzivali in spravljali ljudi v nesrečo…

   • KAPIBARA

    Zaton+ Ratata: Tudi moja mami, takrat stara 11 let, mi je pripovedovala o teh gošarjih, ki so se samo hurbali, kadar jim je prinesla menažko hrane, tam v okolici Cerkvišč, ona je pa stražila za prihod Italijanov…..

    Po koncu vojne, se je šlo pa po načelu 3 priče, vsak svojemu, bilo so pa 3 pari, torej 5 prič, za enega uveljavitelja vseh bonitet..

    • RATATA

     jaja, saj vemo… moja je bila letnih 26.
     Pa je mela karto za cug s popustom zavoljo tega, ker je bla v partizanih, pa jo je zafukala kurcu na občin u pofukan rilec, ker jo je neki herštelu matkurba!!! sem biu zraun hahaha, sem se režal kukr prase morsko hahahaha
     dobr sem se spomnu….

     pa še pankrt zafukan je upila …. oooo timatr, kolk sm jst uživu, ko je tolk klela …
     no to mam punjej…., pa se mal ahtam, da neb kr naprej …

   • RATATA

    ja, kako bi pa dobili kandidate na drug način kot s spravljanjem jih v nesrečo(?) … tisti, ki je imel streho nad glavo, delo, polje,. ….. nikakor ni bil za komijevsko pokvarjeno drhal!! Potrebno je bilo narediti “bezkućnike” kot je dejal mosha pi,pajade….
    Ljudje sploh niso vedeli točno za kaj gre in o revoluciji na začetku sploh niso tuhtali. Vedeli so, da se nekateri nekaj bunijo in da so se zapletli z okupatorjem, so pa hodili na šiht. Slišali so tudi za deportacije, pa tudi za neke akcije in povračilne ukrepe… pa so koga tudi doma skrli in se izpostavili, če je kdo slučajno videl…
    Pri naši domači hiši (Trbovlje) v tistem času, so se oglasili neki #gestapovci# (domači Slovenci v službi občinske pulcije), ki so prišli po staro mat, češ da so izvedeli neke zveze z enimi majstri revolucionarnimi …. Pa ni bilo nič od tega res, kar tako …. pa jim je pobegnila in v hosto ….in je našla vezo … 4.operativna cona, šlandrova brigada … v Savinjsko dolino, Ljubno ,,,,, – tudi Menina planina ,.-….- (oba njena starejša brata sta bila klicana v vermaht in sta bila v Rusiji na fronti …

  • Robi Drago

   Očitno jih bo morala še klet daj ji bog ne počivat v miru GNOJ

 • ZatonMesecnikov

  #Jankovićevo glasilo v ospredje potisnilo zloglasnega partizana Franto in reklamo za zgodovinsko lažniv film Preboj!#

  Tudi John Wayne ni snemal svojih westernov po resničnih dogodkih, bodo kričali ZZB levičarji..

  • freedomfighter

   Pa ne john wayne…poglej si malo ameriske vojaske propagande filme…nekatere celo financira ameriska vojska

   • KAPIBARA

    Financirani filmi, so po navodiluplačnika. Vietnamski realni filmi, črne vreče- krste pocinkane.. so pa privedle do tega, da se je ameriški narod spuntal…

   • ZatonMesecnikov

    Imaš kakšno pripombo glede zgodovinske avtentičnosti teh propagandnih filmov? Schindlerjev seznam, Reševanje vojaka Ryana, Iwo Jima, Tanka rdeča linija itd?

    kar na dan z njo, da vidimo kaj pravi ZZB Zgodovina o dogajanju v Normandiji in na Iwo jimi…..

 • Luiggi

  Ali je kdo,ki lahko malo razlozi zgodovino,jaz bi zelo rad vedel,zakaj so nemci zazgali vas Rasico??Jaz osebno,ki sem prezivel celo drugo svetovno,ne verjamem,da so nemci zazgali vas brez razloga!!

  • freedomfighter

   A res…ce ti tujec pozge vas je za to kriv tisti ki se je bojeval proti tuji okupacijski sili na lastnem ozemlju…zanimiva logika…me zanima kdo bi zmagal vojno ce bi bili vsi evropejci tvojega mnenja

   • KAPIBARA

    Res so se odvijale bitke proti zavojevalcu, na našem ozemlju.. Kaj je pa danes, 80% se govori ćefuršćina od katere nimamo nič. Če vbi se zgodili, kar opevajo gošarji_ govorili bi >NNemško, toda tudi živeli bi po nemško !! Danes se pa srboslavom odisujejo miljnski pifi..

    • svatne

     Tisoč let smo živeli z nemško govorečimi, pa smo ohranili svojo kulturo in jezik, bili v evropskem in svetovnem vrhu kulture, znanosti, politike in gospodarstva. Celo krater na Luni so poimenovali po Slovencu, zmagovitem vojaku – topničarju in matematiku (logaritemske tablice) V nekaj desetletjih “svobode” je vse fuč!

  • Hugo

   Kaj pa so Nemci iskali v vasi Rašica? Je bil med nemškimi turisti kak piroman?

 • freedomfighter

  Pa.kaj a vi tu na novi 24 se vedno niste ugotovili da vecina slovencev nima negativnega odnosa do partizanstva pa se lahko postavite na glavo…bolj ko to drajsate bolj si odganjate volivce…ce pa sds nagovarja le tisti del populacije ki ima negativen odnos do partizanstva po tem so se pa pac res sprijaznili s svojimi 25 procenti in tem da bodo vecna opozicija…drugace pa se to…ker zivimo v svobodni demokraticni druzbi imamo vsi drzavljani pravico slaviti kogar hocemo eni kolaborante drugi pa komuniste…skratka obe gibanji imata nekaj pozitivnih tock pa se dosti vec negativnih ampak to ne pomeni da slabo delo zbrise dobro in obratno…ce so partizani ubili le enega nemca ali kolaboranta ali pa raztrelili le en meter zeleznice je to potrebno pohvaliti…seveda je pa potrebno kritizirati revolucijo in stvari povezane z njo

  • Luiggi

   You are all before freedom fighter,including Camel Fucker.You know about world war as much as Marica about useless cock,kapish.It’s time to teach the truth about world war two,uou bastard are the one who don’t want to know the truth,kapish?

   • freedomfighter

    A res…zakaj so pa jugoslovanski partizani mednarodno priznani kot proti fasisticno gibanje po celem svetu od velike britanije do zda…pa drugace povej a partizani niso ubili nobenega nemca ali pa kolaboranta ker ce so ga po tem so se bojevali tudi proti fasizmi…samo odgovori z da ali ne…ali so partizani ubili kaksnega nemca ali pa raztrelili kaksno zeleznico…brez bluzenja da ali ne…zate je resnica o drugi svetovni vojni da je kolaboracija pohvalna stvar to pove vse o tebi

   • SIMON ROZIC

    Yes ! Velja zapomniti : Camel Fucker !

  • FORT WORTH

   Vidis ti ne poznas zgodovine in drajsas tvojo nevednost do onemoglosti.
   Yugo revolucionarji so bili kolaboranti in komunisti in proti svojemu narodu.
   Da so izpeljali revolucijo so pobili vec sonarodnjakov, kot okupator.
   Vsi tisti, ki pa niso bili v partiji in se ji niso pridruzili so bili domoljubi in antikomunisti.

   • freedomfighter

    Ja sedaj si opisal revolucijo ampak med njo so se bojevali tudi proti nemcem in njihovim kolaborantom pa niti ni vazno za kaj…vsak ki se je bojeval proti nemcem je naredil nekaj dobrega…aja koliko fasistov ali nacistov so pa pobili domobranci oz ali so sploh kakorkoli pomagali zaveznikom…po tvoji logiki je nacisticna nemcija borec proti komunizmu in vsi njeni clani so domoljubi in antikomunisti…ce je nekdo antikomunist to se ne pomeni da je domoljub pa se manj da ima pravico sodelovati s fasisti in nacisti

    • FORT WORTH

     Bos ti doumel, da ce pobijas svoje ljudi v imenu ideologije si vecji morilec od okupatorja in nikakor ne mores biti domoljub.
     Lahko pisejo, govorijo propagirajo kar hocejo !!
     Bo slo ??!!

     • freedomfighter

      Se enkrat poslusaj ker ne vem a ste tu vsi glupi ali enostavno ne berete…jaz ne opravicujem in ne zmanjsujem pomenov zlocinov komunizma in revolucije ampak to ne pomeni da se je potrebno lagati da komunisti niso bili del protifasisticne borbe po celi evropi od francije do grcije in vsega vmes edina razlika med francoskimi grskimi in jugoslovanskimi komunisti je da je jugoslovanskim po vojni uspo izpeljati revolucijo drugim pa ne in ce bomo pogojevali priznanje boja proti fasizmu z uspesnostjo ali neuspesnostjo revucije po tem imamo neka narobna merila…grski komunisti so bili se hujsi od jugoslovanskih pa so svetovno priznani kot borci proti fasizmu razlika je le v tem da so oni drzavljansko vojni izgubili…vsako gibanje ki je ubilo enega nemca ali kolaboranta je priznano kot del odporniskega gibanja proti fasizmu pa tega se niso spomnili nasi komunisti ampak je tako splosno mnenje po vsem svetu..nrazen med tistimi ki zagovarjajo kolaboracijo in okupacijo

     • FORT WORTH

      Ampak nasi partizani niso premagali nemcev.
      Nasi partizani so se skrivali po gozdovih in cakali, da se nemska vojska umakne.
      Medtem pa so se brutalno znasali nad civilisti…in izvajali revolucijo.
      Danes, kot dokaz zato imamo evidentiranih vec, kot 700 mnozicnih grobisc po drzavi.
      Ta grobisca so delo partizanov in ne nemcev.
      Tisto zgodovino, ki so napisali “zmagovalci” je zlagana in prikrojena za potrebe rezima !

    • FORT WORTH

     Napisal sem ti ze, da so prav yugokomunisti kolaborirali z nacisti in fasisti.
     Seveda o tem ne bos nic zasledil v delu, veceru in ostalih yugo jajcih.

    • slosin

     nekaj sto pobitih švabov in makaronarjev in 24.000 pobitih slovencev s strani revolucionarjev, pove vse o NOB….pa tudi o zagovornikih tega sranja, ki se proglašajo za borce za svobodo…če enega poženeš v smrt, enega pa smrti rešiš, si morilec ne pa junak…

  • SIMON ROZIC

   …res jih je še nekaj, ki verjamejo v pravljice, med tem ko pravljičarji
   kradejo kot srake!

  • montyamp

   Komunistični partizani pobijejo več Slovencev kot okupatorjev .
   Komunistični partizani pobijejo več neoboroženih kot oboroženih .
   Komunistični partizani pobijejo več ljudi po vojni kot med vojno.
   Potomce komunistične neobvladljivo izkrivljene in neuravnovešene hunte mladičev ,
   CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE SOCIALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIČKE VUKOJEBINE MURGLOSRBOYUGOSLOVENIJE , imamo mi danes na oblasti.
   Zato drvimo iz bankrota v bankrot in hlapčujemo bivšim okupatorjem .
   UDBOVSKA DECA so s krivosodjem rak rana države .

   • freedomfighter

    Ja imas prav in tega nihce ne zanika…pozabil si pa dodati da so ubili tudi nekaj nemcev in italijanov tako da ne da samo levica ustvarja svojo zgodovino ampak tudi na desnici probate svojo v kateri nocete priznati da so se partizani v drugi svetovni vojni bojevali tudi proti fasizmu in nacizmu in so po celem svetu priznani kot del.odporniskega gibanja..to z bankrotom pa ne vem kje si pobral glede na to.da slovenija ni se nikoli bankrotirala

 • tasilo

  “Ob tem pa novinarka Lora Power izpostavlja …”

  Hmnja … meni tole zveni kot poceni kurbica iz še bolj poceni porniča, no.

  • Peter

   Hehe…
   Zanimivo, očitno je to njeno prvo pojavljanje v javnosti, na spletu je ni zaslediti.
   Prvič, pa že kar glavna vloga, no.

 • neuralinkn1

  Seveda, tako se to dela, to so bili pravi heroji, ki so se uprli, ko si večina ni upala.
  Kdo je bil pa Pučnik, kaj je bil on, Brnik bi bilo treba preimenovati v letališče Franta.

  • KAPIBARA

   Počak da guzne..

  • SIMON ROZIC

   Leteči Franta ? .mamesto Adrie Airwejs !

 • Sonce

  Morali bi posnet filme o domačih kolaborantih, o domobrancih ki so prisegli zvestobo Hitlerju, to bi bila resnica, ne pa neke laži, ki jih širijo izrojeni levičarji.

  Ustavimo levico

  • branči

   sončni mrk je bolj poredko, pri tebi pa vsak dan in to večkrat!

   • Sonce

    Mar ni res?, domobranci so prisegli Hitlerju ne pa te komunistične laži o NOB, z resnico naprej!

 • branči

  je bla na menini planini že med vojno ena bio kmetija, vse kar je zraslo, so gošarji takoj razgrabili! to so bili prvi zametki kmečkega turizma!

  • SIMON ROZIC

   Odlično Branči! A še tam tista kmetija (lastnike in potomce so pobili) ….

   • branči

    pobili so jih šele po vojni, ko so košto zastonj dobili v oficirskih zadrugah! med vojno so jih izkoriščali, tako kot nas danes rdeča oblast!

   • jakob kovač

    celo Slovenijo so pobili in še več-pol Evrope in počasi boste začeli govorit da so pobili celo Evropo,črni humor pete kolone!

    • KAPIBARA

     Čudn, da to trdiš ? Nimaš nobenga + ob 7.27 četrtek zjutraj..

 • KAPIBARA

  Žal se temu Franti, že na obrazu vidi, da tudi po partizansko, ne zna olupiti trdo kuhano jajce, kaj da bi se šele bojeval..

  • jakob kovač

   Domobranec pa je znal čistiti škornje okupatorjem in jim izdajat slovenske domoljube

 • PLavi-mil

  Samo odprli smo to glasilo in videli o kom spet naklada mafijozič, VRGLI V SMETI, najrajši bi mu ga poslali nazaj na magistrat s pripisom, da smo v leto 2019 in nas ne zanima leto 45.

 • totex39

  Gošarski morilci so v današnjem času največje osebnosti, kako je to sploh mogoče, da jih še danes moramo slaviti.
  Se vidi, da nikoli ni delal in da lepo živi na tuj račun tako dolgo.

 • branči

  12.000 nemških vojakov ni premogla okupacijska vojska v celie sloveniji! ta je še hujša, kot šarčev bazen brez vode!

  • ZatonMesecnikov

   V Sloveniji so bile le policijske sile med vojno. Je pa prišla že Vzhodna fronta takrat na madžarsko in v okviu tega je bila stabilizacija zaledja fronte. Ukrajinska Divizija Galizien je bila zadolžena za širše območje Štajerske ter Koroške na obeh straneh meje.

 • neuralinkn1

  Rad bi videl režiserja pri nas, ki zna posneti dober akcijski film. Še najbolj akcijsko kamero dem videl v Slakovi TV nadaljevanki o Prešernu, mojster tihožitja je uporabil razposajeno, lahkotno kamero, ki je bila v neprestanem gibanju, zato je bila zgodba o vaškem pijančku in kurbirju naenkrat precej gledljiva, čeprav je produkcija spraznila filmski proračun, ki se še do danes ni napolnil. Ni Slak kriv, to so nam namestili njegovi meceni udbaši, ki so denacionalizirali vaške kinematografe, ker niso hoteli, da bi de tam zbirali vaški posebneži in debatirali o tujih kulturnih in ideoloških vplivih. Udbaški multipleksi so pa propadli, narod med nakupovanjem razmišlja o akcijah, gleda popuste, nima časa za pravljice in oslarije. In zdaj nimamo nič, Prešerna nismo mogli nikamor prodat, vaški kinematografi so spremenili namembnost, multipleksi pa ne pokrijejo niti stroškov vzdrževanja, nikomur se ne ljubi vozit v večja mesta zaradi kurčevega filma, ki ga lahko v par minutah potegne iz torentov, udba pa se trudi samo še zgledati podobni razvitemu zahodu, pa se nimajo od koga več učiti.
  Zakaj zdaj vlagajo v butast film, potem ko so film oznanili za šund in ga zatrli, mi pa res ni jasno.

  Kaj lahko pričakujemo od novega slovenskega partizanskega filma, če niso sposobni pomrikazati na velikem platnu okupirane Ljubljane in deset tisoč pravih ali narisanih vojščakov, če ne znajo narediti tako dobre maske, ki bi prepričala tudi forenzike, da gre za prave strelske obračune in rane, potem bi radi naredili neko B produkcijo podalpskega Rambota ali pa nadaljevanje zadnjega dobrega partizanskega sranja A si ti tud notr padu sli kako je bil že naslov tiste zabavne mladinske limonade.

  • Peter

   Že kar nekaj časa šolske mularije ne vlačijo več v kino na gledanje filmov o velikih dneh. Ker enostavno ni bilo več filmov, ki se jim ne bi vsi smejali.
   Zdaj imajo nov film in mularija bo spet najebala.
   Prav jim je, zakaj bi bilo pa njim bolje kot je bilo nam, no.

   • neuralinkn1

    Recimo ne slabemu okusu!

 • RATATA

  Ko sem bil jaz še bolj otročji kot sem sedaj, smo se s prjatlčki igrali največkrat partizane. In ker sem bil najstarejši u gasi in sem imel psa (občasno tudi 3 komadei: Rolfi, Mufi in Rexi), sem bil vedno JeBoTe tito z obvezano roko… ja, takrat so me spoštovali in me vsi ubogali…
  Kam naj vložim papirje za dvojno štetje let? Priče imam!!

  • branči

   da se je specialno izurjena partizanska vojska pokorila poveljem 14 letnega komadirja, to bi tudi dan D moral videti! in ta genij ima danes 14+55+19= 89 let! približno toliko mio je solatar ukradel slovenskim davkoplačevalcem! ave janković, to znajo samo sposobni!

 • jakob kovač

  Samo domobranska resnica je edina laž,pa bi radi svoje ritolizništvo okupatorju omilili z blatenjem slovenskih borcev za svobodo-ne bo vam uspelo !

  • Peter

   Jakob, ti je sedaj lažje, ti je odleglo?
   Še kaj napiši, če ti pomaga, no.

  • montyamp

   “Kardelj se je junija 1942 zadržal v Ljubljani “pre svega zbog veza što smo ih uspostavili sa Italijanima.”

   “19.11.1942 Dolomiti – IO OF, prejme pismo Kardelja, ki naroča, da je treba na vsak način okrepiti akcijo med italijanskimi vojaki, za katere so v Ljubljani ustanovili poseben komite, ki bo za njih izdajal 14 dnevni bilten v italijanščini” (Jesen 1942,
   Korespondenca Kardelj – Kidrič).

   E. Kardelj poroča Titu (14.12.1942): “Že sedaj imamo Italijane, ki dajejo podatke, nekateri tudi bombe. Če bomo utrdili naše položaje pri Italijanih, bo na kraju naš posel veliko lažji.”

   “Od vojakov je intendancija organizirano odkupovala čevlje, večje količine pušk in municije. Vse to blago so italijanski vojaki pripeljali iz Ljubljane na Brdo pod kozolec, kjer so ga prevzeli boljševiki.”

   “General Cerutti se je leta 1943 trikrat pogovarjal z boljševiki. Pod Hmeljnikom
   (9. maja), pri Dolenjem Kamenju (30. maja) in v Straži pri Novem mestu (13. junija)!
   Po pogovorih v Straži so boljševiki dobili 3 vagone italijanskih uniform, streliva in orožja. Cela Dolenjska pa je njuhala tobak.”

   “V Stomažu je Guido Cerutti pred množico ljudi padel v objem Kvedru in ga začel objemati in poljubljati. Kvedru in Novljanu je bilo nerodno, kaj si bodo mislili Vipavci, češ kako ste se pa vi borili tam dol na Dolenjskem s temi Italijani, ki vas zdaj objemajo in poljubljajo.”

   Zločinec Ivan Maček – Matija v svojih spominih leta 1981: »Ceruttiju in njegovima spremljevalcema smo potem postregli s pijačo, da so si nabrali moči za odhod.«

  • Peter

   Jakob, človek, ki ima doma razpelo, mi lahko prosim razložiš, o kakšnem mojem ritolizništvu govoriš?

  • Artur

   Kako je slovenska levica prodala domovino
   https://www.domovina.je/kako-je-slovenska-levica-prodala-domovino/

   Daj bimbo zaleti se v bukvo pa bo morda iz tega še kaj ratalo, komunajzlska koma je hudič.
   Borci za svobodo? Ali narodni izdajalci in morilci takratni stalinovi ritolizniki, ki so v stalinovem imenu in imenu krvave revolucij pobijali slovenski narod in našo deželo rinili v Stalinove kremplje.

   Matej bor 1942
   Razpnite čez ves svet vešala!
   Naš Bog so: rop, požig, umor!
   Divjajte! Kri je zakričala!
   Glavo je dvignil v nas upor!
   Hura! Rdeči pionirji!
   V temelje oboke –
   bombe, ekrazit!
   Jutri – rdeči inženirji
   skozi slavoloke novi svet gradit!
   Partizan,
   ruši! Razdiraj! Hura!
   Čez gore, polja

   Na klic kominterne združite se v čete -v boj za svobodo, v boj za Sovjete.Rdeče smo fronte bojevniki mi,ker naše je geslo,Sovjeti sveta.

   Iz ruskih step veliki Stalin kliče zmagovito,
   z naših se gora odziva mu tovariš Tito.

   Naglo puške smo zgrabili
   in v gozdove z doma šli,
   ko sovjetski so junaki
   skupen boj oklicali.

   Čez gore, polja
   po svetu naj doni,
   Slovenija svobodna
   sovjetska bodeš ti.
   ___________________________

   • jakob kovač

    Nič ti ne pomaga ve se kdo je bil kdo borci so bili na strani zaveznikov,domobranski koloboranti pa ste prisegli in lizali rit okupatorjem,prvo pa se opravičite za zločine nad poštenim slovenskim človekom,ki se ni prodal okupatorju!!

    • Artur

     O pomaga pomaga vaše pravljice se vse bolj razgaljajo samo ti se delaš čorav in neveden čeprav se ti drugačna kruta resnica že na nos natika a za vas levajzle je pač značilno, da ste cepljeni proti zdravi razsodnosti, kako gre to že pri vas levih bučmanih :”što se babi htilo to se babi snilo” a nje. Ne se delat blesav pa še enkrat preberi kaj so vaši hostraji prepevali in proti komu in, če ti bo kapnilo po tem kaj, kdo in kakšni so bili do slovenskega naroda pa “aleluja”.
     Opravičite za zločine nad poštenim slovenskim človekom,ki se ni prodal okupatorju!!???
     Ne seri kaj se imamo mi slovenski domoljubi danes za opravićevat slovenskemu poštenemu človeku, če so takratni domobranci izbrali manjše zlo od večjega, da zaščitijo sebe svoje domove svoje družine pred prostalinovskimi hostarskimi tolovaji in krvniki.

     • jakob kovač

      Koloboracija je največji zločin ki ga lahko naredi človek proti lastnemu narodu, to ne velja samo pri nas ampak po celem svetu in take ljudi so povsod likvidirali po kratkem postopku-v Franciji je imel vsak sojenje max 15 minut z znano obsodbo!

     • Artur

      Ja seveda kolaboracija komuniatov z nacisti, fašisti, ustaši in zganjajnje krvave revolucije nad narodom, ker ni obrajtal komunistične zločinske doktrine je res zločin še večji zločin pa je, da so komunisti po vojni svoj narod po kratkem postopku likvidirali vse od reda od otrok nosečnic starcev med drugimi, ki ležijo v 600 moriščih po Sloveniji kaj je večji zločin kot to ampak kaj bodo levemu indoktriniranemu teletu ta dejstva če pa mu to ne bo nikdar potegnilo.

      https://nova24tv.si/slovenija/l-partizani-nerojenega-otroka-mami-izrezali-iz-trebuha-in-ga-vzeli-ven-njej-pa-v-trebuh-zasili-macka-2-del/

     • Slovenec

      Točno. Resnica je samo ena.

 • Artur

  96-letni ???!!! Hmmm glede na tako visoko starost bi človek pomislil, da se ni niti v “jurišanju po hostah in gmajnah” in pozneje pa vse do zdaj ni bog ve kako iztrošil v ustvarjanju ne-dodane vrednosti.

 • rubec

  Walther Wenck, takrat najmlajši general nemške vojske, je bil sredi marca 1945 poklican v Hitlerjev bunker.
  Vi Herr Wenck, ste zadolžen, da Berlin obranite s severne smeri, od koder pričakujemo sovjetski vdor Žukova. Obrambo južnega krila sem poveril Felix Steinerju. Od vaju pričakujem, da sovjeti ne prebijejo linije Hofer-Lidl-Wilhelmsplatz. Usodo Berlina polagam v vaše roke. Kakšno vprašanje?
  “Mein Führer”, Štajnerju bo veliko lažje kot meni. On ima 12000 mož, jaz pa samo petsto. Ali Mein Führer lahko odpokličete enoto od 12000 SS mož iz Menninen planinen in jih dodelite moji enoti. V tem primeru Vam Mein Führer zagotavljam, da sovjetske enote ne bodo prečkale parkirišča od Lidla vse do leta 1948.
  Kako je potem potekal pogovor, uradnega zaznamka ni, ker je Hitler ukazal, da se zapisnikar stenograma odstrani.
  Je pa Constanze Manziarly, glavna kuharica v svojih spominih zapisala. Tisto noč je Šef v kuhinjo vstopil zelo slabe volje, kljub opojnemu vonju jabolčnega štrudlja, ki mi ni še nikoli tako dobro ratal. “Si morete misliti mein kind, kaj si moji generali upajo. Eden od njih je hotel, da premaknem mojo najelitnejšo enoto iz najbolj pomembne točke v celi Evropi na parkirišče od Lidla.

  • Peter

   Hehe, kot v dobrih starih časih, no.

   • rubec

    Danke.

  • Jefferson Vendski

   Fuckin epic.

   • rubec

    Danke majn frojnd.

  • dob

   o, jebemu mast, sem šele zdaj prebral tole…. :)))))))) itd.

  • pajot

   He,he,he,he,he,he….

 • branči

  je bil sin svojega komunističnega očeta, ki je še iz hokeja naredil politično dogajanje- tam nekje iz moje mladosti 55 let nazaj! in kje smo danes? imamo več lukenj kot švicarski sir, samo nihče ne bo postavil enega centa za njegovo vrednost!

 • Sonce

  Boljše da bi posneli film o prisegi domobrancev Hitlerju, kot pa ta zmazek.
  Ker ta zmazek je daleč od resnice.

  Vedno smo za resnico.

  • montyamp

   Sodelovanje partizanov z okupatorjem, 1.del
   Prvi del gradiva iz knjige Sodelovanje partizanov z okupatorjem,
   ki 70 let trajajoče komunistične pravljice o herojskem
   narodno-osvobodilnem boju proti okupatorju postavljajo na laž. Zaradi
   teh laži in etiketiranju nasprotnikov z izdajalci, so komunisti uspeli
   obdržati oblast tudi po osamosvojitvi. Sedaj je čas, da dobro misleči
   ljudje, kateri so nasedli tem lažem, spregledajo.
   Knjiga Sodelovanje
   partizanov z okupatorjem je eden prvih poskusov celovito zaobjeti pojav
   vojaškega, političnega in gospodarskega sodelovanja med Titovimi partizani in
   naci-fašističnim okupatorjem v času druge svetovne vojne v Jugoslaviji.
   Samardžić tako prikaže sodelovanje titoistov s silami Osi prav do konca vojne,
   tudi tako šokantne epizode, kot je sodelovanje med partizani in ustaši v
   genocidu nad srbskim narodom.

   • Sonce

    Kaj si hotel povedat?

    • montyamp

     Sn vedu da ne boš razumel .
     Beri dokler ti ne vseka .

   • Sonce

    Cel svet ve, da so domobranci delali za Hitlerja, samo lokalni kao “”..

    • Slovenec

     Ni bilo čisto tako. Zgodovino vedno in tudi lahko lažno piše zmagovalec.

  • Peter

   A zmazek da je?
   Potem ga pa že ne grem gledat, no.

  • samotoje

   Še boljši bi bil film o sožitju med komunisti in nacisti. Človeku se mora orositi oko.

 • montyamp

  Sodelovanje partizanov z okupatorjem, 1.del
  Prvi del gradiva iz knjige Sodelovanje partizanov z okupatorjem,
  ki 70 let trajajoče komunistične pravljice o herojskem
  narodno-osvobodilnem boju proti okupatorju postavljajo na laž. Zaradi
  teh laži in etiketiranju nasprotnikov z izdajalci, so komunisti uspeli
  obdržati oblast tudi po osamosvojitvi. Sedaj je čas, da dobro misleči
  ljudje, kateri so nasedli tem lažem, spregledajo.
  Knjiga Sodelovanje
  partizanov z okupatorjem je eden prvih poskusov celovito zaobjeti pojav
  vojaškega, političnega in gospodarskega sodelovanja med Titovimi partizani in
  naci-fašističnim okupatorjem v času druge svetovne vojne v Jugoslaviji.
  Samardžić tako prikaže sodelovanje titoistov s silami Osi prav do konca vojne,
  tudi tako šokantne epizode, kot je sodelovanje med partizani in ustaši v
  genocidu nad srbskim narodom…

 • montyamp

  1. maj 1941 (nacistični kominternovec gosti kominternovskega nacista na Rdečem trgu v Moskvi)
  13. maj 1941 (slovenski TIGR se spopade z nacifaštom; V imenu KPJU komintenovec Tito isti dan sporoča Hitelerjevemu kominternovcu Stalinu: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”)

  Komunist kominternovec (Kardelj, Tito, Stalin) je praktično kolaboriral z nacistom v času, ko je komintenovec zvlekel Slovenijo znotraj KJU v 2. svetovno vojno, prepuščajoč jo svojemu kolaborantu nacistu!

  • neuralinkn1

   Leta 1941, je bil vaš ustaš Tito pičkin dim in v zaporu, zaradi napada avstroogarskih teroristov na srbe in Rusijo.

 • montyamp

  Hitler dela prvi samomor , ko ga banditi premagajo v lažgošah .

  • neuralinkn1

   Vesel zagotovo ni bil, so mu vsaj dan pokvarili.

 • montyamp

  Pri nas se je vojna končala 17.4.41 s podpisom kapitulacije. Vse ostalo je bila komunistična avantura, da se dokopljejo oblasti. 82.000 Slovencev je to plačalo z glavo, v državljanski vojni, ki je sledila.

  • Sonce

   Na kolaboracijo domobrancev in ostalih fuj si pozabil?

   • montyamp

    Nisem pa pozabil na gošarsko .
    O njej udbovska deca ne pišejo .
    Takrat so njihovi predniki, rdeči koritarji in morilci že l.1941 začeli z pobijanjem, ne okupatorjev, pač pa Slovenk in Slovencev.
    Za začetek so Italijane pripeljali s prvo partizansko denunciacijo-izdajstvom do koče pri Ribnici, da so pobili voditelja prve protifašistične formacije na svetu, TIGR, Danila Zelena.

    • neuralinkn1

     Smrt fašizmu, laj te briga kdo je bil med fapisti, nacisti, ustaši in domobranci, saj nas niso samo okupirali ampak tudi izbrisali in izgnali iz domov, množično morili, posiljevali in še marsikaj.
     Govoriš kot bi partizani napadli Zagreb, Berlin ali Rim.

     • pesjanar

      Posiljevali so samo “osvoboditelji”rusi v Prekmurju,v zahvalo jim sedaj mafijci in klovni lezejo v rit…..gošararska inteligenca je dolgo mislila da je Berlin ali Rim ime kakšnega konja ….

    • jakob kovač

     pomešal si domobrance in partizane,domobranci so ovajali ljudi okupatorju,sodelovali z njimi v boju proti partizanom,za to ni opraviičila pa če se še tako delate mučenike in črnite NOB!A ste dobro plačani za to?

     • Lon Wolf

      PAR-TI-ZAN, v jevrejskem jeziku pomeni gverilec-terorist.
      Pri nas na spodnjem štajersekem, so vse te teroriste:Lackotov odred, Ivana Spoleniaka, Franca Osojnika, brate Reš, Staneta Petroviča in njegoo ekipo TV-15, Pohorski bataljon itn., prijavili zavedni, pošteni in pridni domači ljudje, ker jih niso več hoteli hraniti za skrivanje po gozdovih in za požiganje njihovih skednjev, ko jim niso več zmogli dati dovolj hrane.
      Prišle so enote za boj proti tem teroristom in stvar uredile, kot se za pravno državo spodobi in potem je bilo življenje na vasi spet znosno. Doma so govorili slovensko, na uradih nemško, ker pa mnogi nemško niso znali, so imeli vedno na razpolago dolmečarja. Na mamini domačiji in tudi na ostalih domačijah v vasi, sta bila vedno po dve nemška vojaka, ki sta jih ponoči ščitila pred roparskimi pohodi gošarjev in njihovo prisiljeno konfiskacijo. Ta dva vojaka si sama nista upala brez vprašanja vzeti niti jajca, ker sta vedela kaj ju čaka,če ju kdo prijavi na gestapo. Ljudje se niso bali Nemcev,ampak gošarjev, ki so bili že pred vojno postopači, delomrzneži in restanti. Ker jim je pa Walter Weiss – Tito, za po končani vojni, kot nagrado za dobro opravljeno delo, obljubil veliko ropanje in morjenje zavednih Slovencev,so bili pri teh boljševističnih opravilih zelo dosledni in brezobzirni. Pobili so jih zagotovo 20× več kot Nemci. Moji babici je nek nemški oficir dejal: ,,Zakaj se borite proti nam, ko bo konec vojne, boste vsi hodili na delo k nam v Nemčijo.” Preroške besede. Mi slovensko govoreči spodnještajerci vemo, kakšna je druga stran NOB-ja. Veliko naših ljudi so rdeči “osvobodili od življenja”.

     • pesjanar

      Jaka ne serji,ovajali so večinoma tisti kateri so se hoteli polastiti z delom pridnih rok pridobljene posesti,ti zločinci izdajalci niso imeli nobene vojaške funkcije,kot v časih lova ns čarovnice domobrani so se borili proti komumistični zločinski zalegi,borili so se za krščansko Slovenijo,danes bi Slovenci potrebovali takšen duh slovenstva,kajti z pomočjo komunističnih kriminalcev,z pravljičarji tipa “franta”nam jugoviči kradejo indetiteto hočejo narediti iz nas srbske hlapce na eni strani na drugi pa častilce ogabnega zločinskega islama vse to z pomočjo potomcev lopovskih gošarjv in njjihovih primitivnih brezjajčnih častilcev.

   • neuralinkn1

    Ni pozabil, hrvaška naveza nas želi prepričati, da smo bili slovenci isto kot ustaši, pa nismo.

    • Sonce

     Domobranci mogoče, Slovenci ne

   • dob

    A na Revoucijo si pa pozabil?

 • montyamp

  22. JULIJA

  To je bil včasih državni praznik, ki se mu je reklo “dan vstaje slovenskega naroda”.

  Ker pa je bil to dan, ko je 22. julija 1941 Slovenec, komunist, Miha Novak pod Šmarno goro obstrelil Slovenca Franca Žnidaršiča, bi se danes lahko kdo vprašal, ali je prvi

  “””komunistični”””

  strel na Slovenca res

  “”vstaja proti okupatorju””

  ????????????????????????????

  • samotoje

   Vidiš, to smo se dolga leta po tihem spraševali. Bolj forte bi bil že arest.

 • rubec

  Franti ni bilo nič hudega. Še nisem videl partizana, ki bi še vedno imel 96 zob.

 • Artur

  Naprednost je za Kardelja pomenila služenje ZSSR
  V svojem delu pa se dotakne tudi Edvarda Kardelja in njegovega govora na 5. državni konferenci KPJ oktobra 1940 v Zagrebu, ko je Kardelj izjavil, da bodo komunisti sodelovali v obrambi Jugoslavije le, če bo ta boj ‘napreden’. “Naprednost je za Kardelja pomenila služenje interesom ZSSR in revolucije. V nasprotju z navodili iz Moskve pa jugoslovanski komunisti v oboroženem boju proti okupatorju niso videli zgolj sredstva, da se razbremeni SZ, temveč v prvi vrsti sredstvo za osvojitev monopolne oblasti v Jugoslaviji.”
  http://novice.najdi.si/predogled/novica/9f9f289c823884598babc201452f6973/Nova24TV/Slovenija/Mit-o-NOB-Od-kdaj-spadajo-ubijanje-razrednih-sovra%C5%BEnikov-tudi-celih-dru%C5%BEin-po%C5%BEigi-celih-vasi-in-podobno-v-boj-za-svobodo-1-del

 • Jan Kovalski

  “‘… je sklenil in jo mahnil v partizane – s starim samokresom, čutarico in ročno bombo.”
  =====================
  Civilist, ki ima samokres in ročno bombo doma v predalu?
  Običajna podoba komunista z leta 1941.

  • Peter

   Le od kje mu čutarica, no?

   • pesjanar

    Ukradel jo je po stari maniri komunistov!!!!!

  • janez55

   in podoba vaškega stražarja na Kolpi leta 2019.

 • me

  Se en iz vrste morilskih banditov in zgodovinskih laznivcev.

 • janez55

  Doslej še nisem slišal, da bi kakšen domobranski poveljnik premogel toliko poguma in modrosti kot legenda Franta, ki je svoje borce in ranjence rešil zanesljive smrti s spretnim prebojem iz esesovskega obroča. Domobranski oficirji so svojo poraženo vojsko prepustili zmagovalcem, sami pa so strahopetno pobegnili na varno v Argentino. Kdo je torej izdal slovenski narod v najtežjih trenutkih?

  • Peter

   Tudi o pogumu in modrosti legendarnega Frante do pred nekaj meseci nisi slišal, priznaj,

   • janez55

    Sem slišal, ker je bil moj ded med njegovimi borci.

    • Peter

     Aha, zakaj ste pa nam ostalim tako dolgo molčali o tej slavni bitki, no?

  • piko8

   Kdo je torej izdal slovenski narod v najtežjih trenutkih?
   Taki bedniki, kot si ti!!!

  • Slovenec

   Izdali, moralno in materialno so ga pohabili komunisti.

 • antimur

  Zločinec Franta in kriminalec Janković, gresta lepo v komplet Kučanovih pošasti. Zločinec in izdajalec Kučan, imej še takšne bataljone razbojnikov, nazadje boste v kompletu dobili po vaših rdečezvezdaških in antislovenskih tikvah. Prej boste pogagali vi, kot pa Slovenci, to ti zagotavljam, prase antislovensko.

  • pesjanar

   Nemška turistka je vprašala “veleheroja”franto kaj do so partizani,ko ji prevajalec pojasni da so to bili “borci”kateri so večimoma napadali od zadaj,je gospa odgovorila:”danke,sedaj fem da je moja mož tudi partizanen.,,.

 • Peter

  Mislim, da ni druge, kot da prešerca preimenujemo v Trg narodnega heroja Frante, no.

  • janez55

   Vsekakor bi to bil manjši škandal kot če bi ga preimenovali v Rupnikov trg.

   • Peter

    Zakaj škandal?

    Čuden način pisanja, no.

    • janez55

     vsako prekrščevanje ob Ljubljanici bi bilo škandalozno.

 • Olga101

  Ovadba!

 • milanček

  človek z zdravim mozgom se ne ukvarja z lažnivcem, komunistično golaznijo, frantarjem, človek z zdravim mozgom ve, se zaveda, da so komunisti in ostala sodrga izkoristila zavedne partizane, dejanske borce za svobodo, a te domoljube, večino, so govnači, komunisti pobili! frantar, povej resnico, drugače čim hitreje crkni!

 • Joško

  Najboljši so padli, skrivači pa še danes dobivajo borčevsko penzijo.

 • Artur

  Od 17. aprila 1941 pa do 22. junija 1941, pred nemškim napadom na SZ, še ni bilo slovenskega partizanstva, bili pa so aktivni komunisti v tem obdobju veliki prijatelji, zavezniki Hitlerja, ki je septembra prejšnje leto (1939) skupaj s Sovjeti zasedel ubogo Poljsko. Navdušenje KPS nad Hitlerjem se je izkazalo v organiziranju množične manifestacije: našuntali so kmete, ki so v Trebnjem in na pohodu proti nemški meji manifestirali za priključitev tega dela Slovenije k nemškemu Rajhu. Italijani so ob tej priliki ostro reagirali. Padli so mnogi talci. V tem obdobju prijateljstva z nacisti je KPJ zagovarjala kolaboracijo na celi črti. Tito je 5. maja 1941 v glasilu KPJ pozval komuniste, naj čimbolj stopajo v nemške službe. Kasnejši prvaki OF in KPJ, odvetniki dr. Aleš Stanovnik, dr. J. Pokorn in dr. J. Vilfan so v tem obdobju delali v Šetvidu pri Gestapo (selitvena komisija!). Kasnejši notranji minister SFRJ Stane Dolanc in edini slovenski admiral v SFRJ Stanislav Brovet sta v Avstriji prostovoljno vstopila in bila dolgoletna člana Hitlerjugend, Brovet, ki je vstopil v Celovcu[1], kar do januarja 1945.
  PARTIZANI IN KOLABORACIJA V SLOVENIJI
  https://www.zaveza.si/partizani-in-kolaboracija-v-sloveniji/

  • Slovenec

   Ja, tudi nacisti in njihovi mentorji komunisti so bili nekaj časa veliki
   zavezniki.

 • rubec

  Nekaj pa bo na tem, kar franta pripoveduje. Nacionalni arhiv v Potsdamu hrani pismo, kjer komandant SS za severo vzhodni sektor Menine planine piše svoji sestri. “Draga sestra. Tukajšnji banditi nas napadajo s čutaricami, zato bom zahteval premestitev na rusko fronto. Sem se pet let na naši vojaški šoli uril zato, da se zdaj borimo proti plehu? Kar spomni se, kako sta z mati jokali, ko zaradi prenatrpanega pouka nisem mogel z vama praznovati božič. Draga sestra, veš da nisem nikdar preklinjal, toda tokrat se ne morem zadržati. Frdamtnohmal, da me bo Himler poslal v to vukojebino, si nisem nikoli mislil, še posebej za to ne, ker je bil boter najinemu prvemu otroku. Draga sestra, poljub tebi in najinemu Hansu.
  Tvoj Wilhelmina”

 • xtc

  He,he,he reklamiranje laži in dementnega skrivača.
  Dajmo no že nehat o NOB lažeh,če i bili NOB skrivaški gošarji taki herojoi bi Ljubljano zsvzeli že Aprila 45,a ptilezli so po stran poteh,da nebi srečali Nemcev 1 dan po zaključku WW2 v Evropi v Ljubljano.
  Bodimo realisti glede lažnivega in dementnega Frante,ki je pač imel golo srečo ,da so ušli,ne se prebili,da ne bo pomote.
  Če bi bilo na Menini Planini vsaj pol toliko Nemških soldatov,kot dementni Franta lažnivo trdi,bi vse viseli iz smrek kot netopirji do zadnjega.
  Samo tole za hec,par Alpin Jaegrov Wermachta je na Tolminskem za čas posla popucalo 140 “hrabrih” herojev NOB.
  Bodimo realisti v SLO ni biloniti174 ne Nemških vojakov kot lažejo NOB gošarji,pa še teh so se bali kot hudič križa.

 • Franjo Trojner

  Etike, morale in pravne države v Sloveniji ni!!!
  Etika, morala in pravna država je Slovenijo zapustila aprila in maja davnega leta 1945.
  Leta 1991 smo v Sloveniji upali, da bo demokratizacija, tranzicija uspešna, da se k nam po dolgem času vrne etika, morala in pravna država. Pa smo kar kmalu po razpadu DEMOSA ugotovili, da z demokratizacijo, vladavino prava, etiko in moralo ne bo nič, vse našteto je šlo v maloro skupaj z propadlo tranzicijo.
  Usodni datumi, ki so močno zatresli in zavrli demokracijo in z njo pravno državo v Sloveniji:
  – 06. 12. 1992
  – 14. 05. 1992
  – 21. 07. 1993
  – 13. 03. 1993 !
  – 20.03. 1994 !
  – 09. 01. 2013
  – 05.06. 2013
  – 20. 07. 2014

 • est

  Moj vsiljen izvod je iz nabiralnika romal naravnost v plavo kanto.

 • Robi Drago

  Krepajte gnide domobranske Ste bili in Ste izdajalci Slovenskega naroda. Tega Vam nihče ne pozabi in ne Oprosti

  • Artur

   Tipični komunjarski besednjak prvo širi sovražni govor pol pa krivdo svojih gošarjev za izdajo naroda zvrača na na druge.

   Na klic kominterne združite se v čete -v boj za svobodo, v boj za Sovjete.Rdeče smo fronte bojevniki mi,ker naše je geslo,Sovjeti sveta.

   Iz ruskih step veliki Stalin kliče zmagovito,
   z naših se gora odziva mu tovariš Tito.

   Naglo puške smo zgrabili
   in v gozdove z doma šli,
   ko sovjetski so junaki
   skupen boj oklicali.

   Čez gore, polja
   po svetu naj doni,
   Slovenija svobodna
   sovjetska bodeš ti.
   ___________________________

  • Slovenec

   Zakaj je treba zaliti tiste, ki imajo drugačno mnenje in jih pitati z
   domobranci. Saj teh skoraj ni več.
   So bili večinoma pobiti in zelo
   malo je bilo krivih kar se jim očita.
   Nastale vaške straže in pozneje
   domobranske enote so nastale
   ravno zaradi partizanskega terorja
   po slovenskem podeželju.

  • Peter

   Malo boš še moral vaditi uporabo velike začetnice, drugače si pa velik đek, da si tole spravil skupaj, no.

 • Slovenec

  NOB in revolucija sta bila istočasno na pohodu. Glavni cilj partije (partizanov)
  je bil spraviti komuniste na čelo države,
  ostalo je bilo sekundarnega značaja.

 • IZBIRA

  In kakšen film je to, vojni, psihološki, propagandni ali zgodovinski, akcijski ali fantazijski. Po moje verjetno dolgovezna mešanica vsega in ničesar, brez glave in repa. Glede na talente igralcev in režiserjev AGRFT v filmih in ter značilno nesmiselnost slovenskih filmov in posledično njihovo gledanost so si partizani, skupaj s sedanjim podmladkom komunistične ideologije naredili medvedjo uslugo. Razen, če bo ogled filma obvezen del kurikuluma od šolskega leta, 2019 nprej.

 • IZBIRA

  “…je usodnega septembra 1941 zrl v zlovešč dim, ki je goltal Rašico, prvo slovensko vas, ki so jo okupatorji požigali. ‘Barabe, tega pa ne boste delali,’ je sklenil in jo mahnil v partizane – s starim samokresom, čutarico in ročno bombo”.”

  Ja zgleda, da je imel Hitler veliko srečo, da ni nalertel na Franto, ker ta bi ga v trenu “oka” lastnosnoročno zadavil in končal WW2. Ko bi ga zagledal bi si rekel: “Lej ga barabina” in hop za vrat.
  In pol bi človek mirno, pošteno in skromno in spoštovan od vsega sveta živel do svoje globoke starosti in potem odšel med večne svetovne legendarne junake. Kot so Popaj, Šrek, Flash Gordon ali pa Phantom.
  Ker pa se na žalost zaveznikov in sveta, na nek nerazumljiv način to ni zgodilo, je svojo bolj trnavo pot do zmage nad nacizmom in fašizmom opisal v knjigi (hvalabogu) ki se je uresničila v filmu (hvalabogu), heheheh.
  Da ne omenjam njegovega prispevka k razvoju sveta, skozi vseobsežen talent gospodarstvenika in učitelja ideologije miroljubne eksistence med ljudmi.
  In še bi se dalo kja dodati….

 • Peter

  Škoda, da ni več legendarnih igralcev, ki so v vsakem jugoslovanskem kavbojskem filmu pobili na stotisoće švabov, morajo za glavno vlogo najet enega vajenca, ki še nikoli do sedaj ni vpil Napred tifusari, preko vode do slobode in podobnih zgodovinskih citatov.
  Imen se sicer ne spomnim več, jebat ga, nimam spomina kot tale naš franta pingvin, ki se točno spomni, kaj je rekel leta 1941, no.

 • Peter

  Sicer pa se vidimo 12 oktobra na prešercu ob ulični predstavi preboj.
  Jaz prinesem čutarico, no.

 • Andrej

  Laž in življenje na tuj račun sta resnično nesmrtna temelja komunizma.

 • milanček

  dober komunist je samo mrtev komunist!