fbpx

Partner Pahorjeve nekdanje vodje kabineta se je pred upniki v Sloveniji skrival v Dubaju: Na koncu dosežen osebni stečaj, a vprašanje ostaja, koliko, če sploh kaj, bodo nazaj dobili upniki

Roman Horvat, 2015 (Foto: STA)

Zloglasni poslovnež Roman Horvat, znan tudi kot partner Simone Dimic, ki je vodila kabinet predsednika vlade Boruta Pahorja se je po štirih letih izmikanja in skrivanja v Dubaju znašel v osebnem stečaju. Upniki od njega terjajo 1,6 milijona evrov, a vprašanje ostaja, koliko bodo uspeli izterjati, glede na to, da je Horvat izven dosega slovenskega pravosodja.

Dokler je bil pri koritu, je bil denar in so bila posojila. Horvat si lasti turistično agencijo Escape, ki je po trditvah Siola v času Pahorjeve vlade “na veliko poslovala z državo, posle pa je pozneje preusmeril na agencijo I.Fl”.

A vse od leta 2015 stvari niso bile več tako rožnate. Upniki naj bi od Horvata terjali kar 1,6 milijona, največ pa dolguje ravno NLB, Deželni banki Sloveniji in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Slednja je tudi dala pobudo za Horvatov osebni stečaj.

Enkrat že v osebnem stečaju, a se je izvlekel
Prvo zahtevo za začetek postopka osebnega stečaja je novembra 2015 podala Factor banka, ki je bila kasneje pripojena k DUTB, a je zadeva padla v vodo, saj je Horvat svoje stalno prebivališče preselil v Dubaj, kjer pa je izven dosega slovenskega pravosodnega sistema. Namreč, vročanje pošiljk osebam je v Dubaju možno le preko posebnega pooblaščenca oziroma diplomacije. Višje sodišče je zaradi napak pri pošiljanju sodne pošte leta 2016 zato razveljavilo postopek osebnega stečaja, Horvat pa je dobil nazaj vse premoženje.

A DUTB ni odnehal in je za Horvatovega začasnega zastopnika predlagal pravnika Andreja Kraška, ki je v preteklosti vodil Agencijo za varstvo konkurence. Horvat se je kljub temu izmikal, se pritoževal na sodne sklepe ter zaprošal za preložitve narokov. Vse medtem, ko so ga po pisanju Siola lahko videvali v družbi vplivnih slovenskih gospodarstvenikov in drugih znanih oseb na dogodkih v tujini.

Blažev žegen
A nejasno ostaja, kaj je DUTB z doseženim Horvatovim osebnim stečajem na tej točki dobil. Namreč, kakor smo omenili, je Horvat po razveljavljenem osebnem stečaju, ki je bil v teku leta 2016, dobil nadzor nad svojim celotnim premoženjem.

Domnevamo lahko, da je od takrat prenesel svoje premoženje izven dosega slovenskega pravosodnega sistema, kot je tudi pred tem preselil svoj stalni naslov. To bi pomenilo, da je odločitev sodišča o Horvatovem prisilnem osebnem stečaju blažev žegen.

Ivan Šokić