fbpx

Carlova in Paškova v zadregi: Tuja pravna strokovnjaka bi v vlogi sodnika njuno tožbo preprosto zavrgla!

Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc. (Foto: Facebook, Mediaspeed)

Sodni proces novinark RTV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Pašek Šetinc zaradi vsebine tvita predsednika vlade Janeza Janše se je v torek nadaljeval. Sedaj vam predstavljamo dva tuja strokovnjaka, ki ju je lani v enem izmed svojih člankov predstavil Siol. To sta profesor s področja človekovih pravic na Pravni univerzi Bristol Gavin Phillipson ter profesorica ustavnega in medijskega prava in svobode tiska na Univerzi Utah RonNell Andersen Jones, ki ima tudi uredniške in novinarske izkušnje.

Oba strokovnjaka sta se strinjala, da bi takšen zapis doživel medijski odmev. Lahko taka izjava na dolgi rok politiku škodi, ni pa takšna izjava kazniva, če ni šlo za dobeseden očitek prostituiranja, ampak za metaforo. Vsak lahko proti nam sproži pravne postopke, če misli, da smo užalili njegovo čast.

Ob predpostavki, da bralci, tvita ne bi razumeli dobesedno kot očitek dejanskega prostituiranja in zvodništva, ampak kot metaforo, bi sodišča takšno tožbo hitro zavrgla, je povedala RonNell Andersen Jones za Siol. Spregovoril je tudi moderator konference in slovenski profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti v Mariboru dr. Jurij Toplak in dodal, da bi enak odgovor podali tudi drugi strokovnjaki, a se ob njunih debatah ni oglašal nihče.

RoNell Andersen Jones Gavin Philpson. (Foto: Siol)

Napadalki, ki sta se prelevili v vlogo žrtve
Obe novinarki RTV Slovenija, Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc, sta v preteklosti večkrat manipulativno, ideološko sovražno in tudi lažnivo poročali o Janezu Janši in stranki SDS. To je Janša povedal že na enem izmed predhodnih sojenj in lahko svoje trditve podpre s trdnimi dokazi. Prav Eugenija Carl je v zadnjih dneh grdo javno zmerjala svojega mlajšega novinarskega sodelavca Nejca Krevsa, ker si je javno upal spregovoriti o cenzuri izraelskega veleposlanika za Slovenijo. Enako se Carlova ni opravičila poslancu Branku Simonoviču, ko mu ni dokazala, da naj bi imel poslanec DeSUS-a lažno diplomo. Obe pa se ne izražata kulturno na družabnih omrežjih s svojim bojevitim stilom. Predvsem Carlova. Pred kratkim je novinarka Vanja Kovač posnela dokumentarec, kjer je promovirala nelegalne prehode mej na območju nekdanje Jugoslavije. Vendar iz ust odgovorne urednice Informativnega programa Manice Ambrožič ni bilo slišati nobenega opravičila.

Obe novinarki pa iz tega primera že pet let delata cirkus zaradi nekaj sarkastičnih besed v tvitu. S tem le dokazujeta, da kot novinarki nista pripravljeni sprejeti kritike svojega dela, ki je dokazano pristransko in v neskladju z novinarskimi standardi ter mnogokrat politično navijaško. Tudi avtor teh vrstic je mnogokrat tarča sovražno naperjenih sporočil, ki jih, čeprav niso prijetna, jemljem kot sestavni del svojega dela. A ne glede na to, ali je trol ali resnična osebnost, sem vesel, da lahko vsak izrazi svobodno mnenje. To je bistvo. Le novinarski primadoni z nacionalne televizije se ob obrambi na pritlehne napade obnašata užaljeno, hkrati pa želita javnost in sodišče prepričati o nedotakljivosti njunega dela.

Luka Perš