Glas upokojencev: Vsi vabljeni na shod upokojencev, da si skupaj izborimo pravico!

Novinarska konferenca Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije, na kateri so predstavili zahteve za pogajanja z vlado in nadaljnje ukrepe. Vir: STA

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije prireja veliki vseslovenski protest upokojencev in vseh, ki jim je za upokojence mar. Dogodek se bo odvijal danes, 1. februarja 2023, ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani. Na protestni shod so vabljeni tudi premier Golob, predsednik ZDUS-a Sušnik, koalicijski poslanci, ki se podobnih shodov radi udeležujejo, in predstavniki sorodnih ljudskih iniciativ, kot sta Jaša Jenull, Nika Kovač idr. Vljudno vabljeni! V iniciativi so prepričani, da je Glas upokojencev vreden enake pozornosti kot druge ljudske iniciative ter ostale provladne upokojenske organizacije in posamezniki. 

V sredo, 1. februarja 2023, je ob 15. uri načrtovan veliki vseslovenski protest upokojencev pod okriljem ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije. Vlada Roberta Goloba je v preteklem letu obljubila, da bo izpeljala izredno uskladitev pokojnin. Ta upokojencem tudi pripada, saj so bili za to izpolnjeni prav vsi pogoji. Zatem so bile pokojnine dvignjene zgolj za 4,5 odstotka. Vendar ni šlo za izredno uskladitev, marveč za draginjski dodatek, ki je bil v veljavi zgolj november in december. Že jutri pa bo pokojnina na enaki ravni kot pred dodatkom oziroma nižja za dvignjeni znesek. Dejstvo je, da so upokojenci ena bolj ogroženih skupin v Sloveniji, tudi zato, ker se z mizernimi pokojninami prebijajo iz meseca v mesec, vendar vse kaže, da vlada zanje nima posluha. Draginjski dodatek v zadnjih dveh mesecih pa gre razumeti kot vladni posmeh. Za nekatere je znašal zgolj 13 evrov. Prav zato lahko razumemo, da je upokojencem prekipelo in so se odločili za vseslovenski protest. V celotni državi ni inštitucije, ki bi zares branila njihove interese, poroča Portal OS.

Hrbet so jim obrnili celo tisti, ki naj bi uradno branili njihove interese. Zaradi navedenega bo na Trgu republike v Ljubljani potekal protestni shod. Organizatorje shoda je že napadla provladna civilna družba pod okriljem Jaše Jenulla kot tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Na dan, ko je bila s strani Glasu upokojencev Slovenije načrtovana konferenca, so jo obenem sklicali tudi oni, in sicer dve uri pred napovedano, da bi tako odvzeli medijsko pozornost načrtovani stavki ter sebe prikazali kot tiste, ki se za upokojence borijo. Predsednik ZDUS-a Janez Sušnik pa je dejal, da gre protest razumeti kot skrajni ukrep. Poslužiti se ga nameravajo šele tedaj, ko bodo uporabljena vsa druga sredstva. Odzval se je tudi Pavel Rupar, ki je Sušniku napisal pismo. “Najbrž veste, da smo ustanovili Glas upokojencev, ljudsko iniciativo, ker je iz ljudstva res nastala! Vse prevečkrat namreč beremo klice na pomoč upokojencev na družbenih omrežjih, njihovo trpljenje, ker jih skrbi, kako bodo preživeli zimo, plačali elektriko, kupili nekaj hrane, da o bojazni, kako bodo zmogli nastanitev v domovih, sploh ne govorim.” 

“Starejši namreč nočemo in ne želimo biti breme mladim, toda marsikdo brez pomoči otrok in vnukov sploh ne zmore več preživeti!” je zapisal. V nadaljevanju je pristavil, da se ljudje “upravičeno sprašujejo”, kaj so vse življenje počeli, da od vsega skupaj nimajo nič. Mnogi dandanes nimajo niti dovolj denarja za hrano, to pa se močno pozna tudi na njihovem psihičnem zdravju. “Resno se sprašujejo in drsijo v depresijo od groze, da je bilo njihovo življenje neplodno in neuspešno, da so ostali brez plačila za trdo garanje!” je še opozoril. Usoda večine od 600 tisoč oseb pa skrbi le malo koga. Spomnil je na Sušnikov obisk pri Golobu, ko mu je povedal, da bo ta ranljiva skupina deležna 4,5 odstotka deleža pokojnine zgolj za zadnja meseca leta 2022. So pa upokojenci januarja naposled ostali tudi brez tega. Ob tem je spomnil na Sušnikov molk. Rupar je ob tem pozval, da se je treba upreti pasivnosti in povzdigniti glas ter javno izpostaviti težave, s katerimi se ta del družbe srečuje. Kot pravi, je bila tako ustanovljena ljudska iniciativa, odziv na njeno ustanovitev pa je izjemen.

Na dogodek smo vabljeni vsi, ki nam je mar za naše najdražje!
Odzvali so se tudi v društvih upokojencev in njihovi predsedniki. Skrbi pa ga, ker je vodstvo neodzivno. Ne govori se o potrebi, da bi plače uskladili z inflacijo, ni govora o dodatkih. Še posebej pa jih je zabolelo dejstvo, da je Golob mimo zakonodaje sodnikom obljubil 600 evrov dodatka in da bodo zdravniki, sicer zasluženo, prejeli pet plačnih razredov. Ob tem so povzdignili glas tudi učitelji, gasilci in policisti. Ruparju se zdi prav neverjetno, da se je Sušnik iz zimskega spanja prebudil ravno na dan, ko je bila napovedana novinarska konferenca. Svojo pa so sklicali pičli dve uri prej! Vendar pa je stanje preresno za očitke. Obenem je Rutar ZDUS povabil k sodelovanju. Poudaril je, da z omenjeno ljudsko iniciativo ne nameravajo biti več tiho. Sušniku je še sporočil, da ni dosegel ničesar za dobrobit upokojencev, zato naj se rajši udeleži protesta. Samo skupaj so lahko močni. Med stavkovnimi zahtevami so takšne, ki bodo vsem danes zaposlenim omogočile dostojnejšo starost. V iniciativi zahtevajo, da se nemudoma povečajo vse pokojnine, nižje od tisočaka za 20 odstotkov, tiste med 1.000 in 1.500 evri pa za 15 odstotkov.

Vseslovenski protest upokojencev (Foto: Nova24TV)

Najnižja pokojnina (kmečka, invalidska) mora po njihovem znašati 750 evrov in biti usklajena z inflacijo vsaj vsake dva meseca. Prav tako zahtevajo, da je povprečna neto pokojnine vedno 75 odstotkov povprečne slovenske plače. Zahtevajo tudi povišanje odstotka za odmero pokojnine z 57,25 odstotka povprečne plače za dobo 24 let na 68 odstotkov povprečne plače za dobo 20 let. Zahtevajo še, da se v Ustavo RS vpiše 13. pokojnina kot upokojenska pravica in obvezni letni dodatek kot pravica v višini ene upokojenčeve pokojnine. Zahtevajo tudi takojšnjo ureditev dostopa do osebnih zdravnikov, obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje pa naj prevzame država, če je njihova pokojnina manj kot 1.000 evrov. Tudi obvezni RTV prispevek naj upokojencem krije država, mladim pa omogoča zaposlitev in pridobitev stanovanja, da bodo lahko opora staršem. Za konec še zahtevajo povrnitev dostojanstva in spoštovanja do starejših, predvsem pa, da se začne ceniti njihovo starost, izkušnje in rezultate, in ker so za mlade ustvarili osnovo, na kateri lahko mladi gradijo naprej. Rupar je ob tem še pozval, da se na shod povabi ljudi vseh starosti, s seboj pa naj prinesejo slovenske zastave in spodobne transparente. Zborovanje bo trajalo približno uro.

Domen Mezeg