fbpx

PEN ne skriva političnih barv, o STA so naplahtali še mednarodne kolege

Vidni član PEN-a Boris A. Novak (Foto: STA)

“Slovenski center PEN ponovno poziva slovensko vlado, da nemudoma poravna svoje obveznosti do Slovenske tiskovne agencije. Pozivu se pridružujejo tudi predsednica Mednarodnega PEN Jennifer Clement in več centrov PEN v drugih državah,” poroča STA. Kljub temu, da je bilo že večkrat jasno argumentirano, da je samovolja direktorja STA Bojana Veselinoviča tista, ki je odgovorna za celotno sago okrog financiranja javne agencije, PEN sedaj svoj poziv opravičuje s trditvijo, da je to začetek omejevanja svobode govora s strani vlade. 

Združenje pisateljev, pesnikov in publicistov PEN Slovenija se ponaša s tem, da je pred II. svetovno vojno posredoval v obrambo preganjanih primorskih pisateljev. Vse odkar je na oblasti vlada Janeza Janše se zdi, da se ta v prvi vrsti ukvarja s kritiko oblasti in izvajanjem političnega aktivizma. Med najbolj vidnimi predstavniki je zagotovo pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak, ki se je večkrat pojavil na protivladnih protestih, kjer je med drugim prebiral in poskušal zapeti avtorsko napisane verze, ki govorijo o nikomer drugem, kot o premierju Janši. Sicer pa je predsednica PEN Tanja Tuma.

Med podpisanimi podporniki nedavnega poziva, kjer se vlado poziva, da poravna svoje obveznosti do Slovenske tiskovne agencije, so po poročanju STA tudi predsednik Mednarodnega odbora Pisatelji za mir Emmanuel Pierrat, predsednica Mednarodnega ženskega odbora Zoe Rodriguez ter portugalski, francoski, švicarski, črnogorski in švedski centri PEN. Ker so v nedavnem sporočilu za javnost izrazili skrb, da je “finančni razpad STA le prvi korak k temu, da se slovenski neodvisni mediji znajdejo pod vladnim nadzorom in bo tako omejena svoboda govora kot temeljna demokratična vrednota v Sloveniji”, se je v povezavi s pozivom oglasil direktor Ukoma Uroš Urbanija, ki je izpostavil, da se sprašuje, kdo je (podpisnike) naplahtal glede obstoja obveznosti.

Foto: PEN

Urbanija izpostavil, da ni nobenih obveznosti
“Kdo jih je naplahtal, saj sploh ni nobenih obveznosti. STA naj najprej opravlja javno službo, kot ji veleva zakon. Kot drugo: izmišljene terjatve, ki so jih želeli izstaviti vsem davkoplačevalcem, po lepih diskontih prodajajo drugim podjetjem,” je izpostavil Urbanija in ob tem dodal, da četudi bi bile kakšne obveznosti do STA, le ta sama priznava, da je rok za plačilo 31. januar 2022. “Kakršna koli plačila med letom bi bila brez pogodbe pravno sporna”.

Prav tako pa je Urbanija razkril, da je bila na mizi možnost podpisa pogodbe, s katero bi dobili 840 tisoč evrov, nato pa v nadaljevanju še redna mesečna plačila. Do podpisa pogodbe seveda ni prišlo. Toda Veselinović te pogodbe ni podpisal, zahteval je celo vnos nezakonitih členov v pogodbo. Da ne omenjamo njegovih dopisov zaposlenim na STA,” je kritično navedel Urbanija. S tem zapisom je Urbanija razgalil resnico, ki stoji za sago STA Ukom.

To, da so se podpisu nedavnega poziva pridružili tudi drugi centri PEN niti ne čudi toliko, saj je namreč nemogoče pričakovati, da so seznanjeni z resnično situacijo, ki vlada v povezavi s STA. Za slovenski PEN, v čigar upravnem odboru se nahaja Boris A. Novak, je namreč znano, da niti slučajno ni naklonjen obstoječi oblasti. Skupina “prvorazrednih” kulturnikov, ki je v času epidemije, ko je bilo na prvem mestu reševanje življenj, izražala skrb glede lastnih privilegijev, je v bran STA stopila že marca letos. Tedaj so pozivali vlado, da naj na korenit način spremeni svoj odnos do STA, medijev in novinarjev. Seveda se niti z besedo niso obregnili ob Veselinovića, čeprav je njegova samovolja tista, ki je kriva, da je stanje takšno kot je. Tako se pa navzven prodaja zgoda o tem, da je dežurni krivec vlada. Na takšen način se seveda stvari težko rešijo, saj se vseskozi meče pesek v oči. Glede na to, da so se denimo med drugim nedavno kritično oglašali, ko se vlada ni postavila na stran palestinskih teroristov, se zdi, da je politični aktivizem njihovo glavno vodilo.

Sara Kovač