fbpx

Permanova ostala brez afere, ki jo je videla na obzorju: To ji je odgovoril podjetnik, ki je želel pomagati Sloveniji!

Novinarka POP TV Suzana Perman.

“V Sloveniji, tega posla ne bi nikoli podpisali, saj je bil ves riziko na naši strani, saj nismo prejeli od države nobenega denarja ali kredita v katerikoli obliki, kaj šele, da smo se s komerkoli dogovarjali o kakršnikoli provizijah, saj tudi glede na ekstremna povišanja cen in tudi glede na to, da smo podali vlogo za manjše povišanje cen, le te odobritve nismo nikoli dobili in so bile potrjene cene na pogodbah tudi zadnje oziroma končne, kar je pa najbolj pomembno, da smo ponudili ugodne cene v iskreni želji res samo pomagati,” je zapisal podjetnik Miran Blatnik v odgovoru na prispevek Suzane Perman v 24ur, kjer so ga prikazali kot vojnega dobičkarja, ki je za svoje poslovne cilje izkoristil ženo predsednika vlade Urško Bačovnik Janša.

Veliko afero glede nabave nujne medicinske opreme je odkrila ekipa informativne oddaje 24ur na POP TV, ko jim je slovenski zvezdnik žvižgaštva Ivan Gale med drugim povedal, da so za posle lobirali tudi vplivni člani SDS in žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša. Informativni program POP TV je dokazal, da jim godi igrati vlogo inkvizicijskega medija v rokah opozicijskih struj LMŠ in SD. Oglasil se je tudi podjetnik Miran Blatnik, ki je v pismu novinarki 24ur Suzani Perman razložil vso zgodbo, v katero je bila po krivem vpleteno tako podjetje kot žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša.

Vpletenost v afero je ostro zanikala Urška Bačovnik Janša, saj je le razposlala elektronsko sporočilo. Tudi nekateri drugi člani SDS bi naj po poročanju 24ur in RTV Slovenija vplivali na posle, a niti eden ni bil realiziran in uspešen. Odgovorni urednik Domovine Rok Čakš se sprašuje, zakaj je novinarka Suzana Perman ekskluzivno povedala pet imen iz stranke SDS, ob koncu pa smo v prispevku izvedeli, da niti ena ponudba ni bila uspešna. “Če je ta vlada koruptivna, potem je to najbolj nesposobna koruptivna vlada v zgodovini,” zaključuje Čakš.

Blatnik se je odzval na prošnjo žene, ki je vsak dan govorila o katastrofalnih razmerah v celjski bolnišnici zaradi pomanjkanje opreme za njene sodelavce
V uvodu pisma Milan Blatnik pojasni, zakaj je sploh poslal ponudbo. Po besedah Blatnika je ta po uvedbi kriznih razmer v Sloveniji vsak dan poslušal svojo ženo, predstojnico infekcijskega oddelka celjske bolnišnice, o pomanjkanju zaščitne opreme v bolnišnici. Ob tem ni skrivala pesimizma, ko mu je povedala, da delajo resnično z minimalnimi zalogami zaščitnih sredstev in da določenih izdelkov tudi kronično primanjkuje. Njegova žena je ob tem večkrat dejala, da jo skrbi za svoje sodelavce, kajti bolniki z covid-19 so na oddelek že prihajali.

Blatnik je povprašal svoje poslovne znance na Kitajsko, ali lahko pomagajo v dobavi nujne medicinske opreme
Zato so samo informativno poklicali svoje poslovne partnerje in prijatelje na Kitajsko. V preteklih letih so spletli zelo dobre odnose s svojimi kitajskimi poslovnimi partnerji. Zato jih je zanimalo, če je možno dobiti in zagotoviti določeno zaščitno opremo, kjer je bil poudarek na zaščitnih maskah.

V tistem trenutku se je panika na trgu že začenjala, a so bili odzivi še pozitivni in zato smo tudi pripravil ponudbo za blagovne rezerve. Vsekakor ne zanikam, da se žena ne pozna z g. Urško Bačovnik Janša, saj skupaj delata  v isti bolnišnici, kar je pa tudi vse, s tem da direktnega kontakta niti jaz niti moja žena na to temo nisva nikoli imela z g. Urško Bačovnik Janša,” zapiše Blatnik. V nadaljevanju svojega pisma izpostavlja, da so vsi odgovorni v zdravstvu bolnišnice iskreno in dobronamerno iskali pot kako zagotoviti zaščitno opremo svojim sodelavcem, ki je takrat praktično res ni bilo veliko.

Miran Baltnik priznava, da so imeli podpisano pogodbo z blagovnimi rezervami, a ta pogodba je bila za njih račun brez krčmarja
Milan Blatnik ne zanika, da so posredovali blagovnim rezervam ponudbo in  tudi uspeli  podpisati pogodbo. Res so dobili pogodbo za večjo količino zaščitne opreme in  če bi takrat vedeli, kaj se bo zgodilo tako na Kitajskem kot tudi v Sloveniji, tega posla ne bi nikoli podpisali, zagotavlja Blatnik. V svojem pismu novinarki 24ur Suzani Perman pojasnjuje, da je bilo vse tveganje  na njihovi strani, saj niso prejeli od države nobenega denarja ali kredita v katerikoli obliki, piše v pismu Blatnik.

Nedolžni podjetnik, ki je z zgodbo vpleten samo zato, ker je elektronsko sporočilo poslala Urška Bačovnik Janša ostro zanika, da bi se dogovarjali o provizijah glede na ekstremna povišanja  cen in glede na to, da so podali vlogo za manjše povišanje cen. Odobritve niso dobili in so bile potrjene cene na pogodbah tudi zadnje oziroma končne, kar je pa najbolj pomembno, da so ponudili ugodne cene v iskreni želji res samo pomagati. “Po več kot mesecu dni trdega dela, ko so cene zaščitne opreme na Kitajskem poletele v nebo, ko so se spreminjali pogoji iz ure v uro, ko se je cena prevoza za kilogram blaga dvignila iz nekaj evrov na 15 evrov in več, ko je kitajska vlada spreminjala pogoje iz dneva v dan,” zapiše Blatnik o nenormalnih pogojih, ki so vladali na kitajskem trgu.

Mirana Blatnika žalosti, da so vsi podjetniki, ki so hoteli pomagati, označeni za vojne dobičkarje
Podjetnik Miran Blatnik priznava, da so se lotili skoraj nemogočega posla, ki ga ni uspelo izpeljati tudi mnogo drugim podjetjem . “Na koncu pa iz vseh strani letijo samo obtožbe in očitki, kdo je kakšen posel dobil, koliko je zaslužil in kako naj bi se razdeljevale provizije,” se kritično sprašuje Blatnik o krivični medijski in javni podobi, ki so jo deležni vsi, ki so pomagali pri nabavi nujne medicinske opreme. Mediji, opozicijski veljaki, sindikati, nekateri nevladniki pa se nikoli niso spraševali  o tem, v kašne tvegane posle so šla podjetja, tudi z možnostjo, da blago ne pride do cilja ali da ga doma tudi zavrnejo.

Žal jim ni uspelo izpeljati tega posla, ker se jim je iztekel rok predvsem zaradi nenormalnega in večkratnega povišanja cen tako opreme kot tudi zaradi velikih problemov pri zagotovitvi  prevozov, ki so trg z zaščitno opremo privedle do kaotičnih razmer in bi s cenami, ki so jih ponudili dobesedno samo propadli.  “Torej, nismo zaslužili niti centa, nihče nam ni pomagal tako ali drugače pri poslu,  nimamo nobenih povezav s politiko, nihče ni v nobeni stranki, vložili pa smo ogromno dela in samo hoteli pomagati,” zapiše Blatnik.

Miran Blatnik ob koncu svojega pisma novinarki 24ur Suzani Perman želi  predvsem veliko pozitivnih zgodb, saj te ljudje v teh časih najbolj potrebujejo in upa, da je zadovoljna z odgovori in glede na to, da so bile njihove aktivnosti le dobronamerne s ciljem pomagati v veliki stiski zdravstvenim delavcem na prvi bojni liniji, v kateri deluje tudi njegova žena kot infektologinja z svojimi sodelavci, zapiše ob koncu pisma podjetnik Miran Blatnik.

Luka Perš