fbpx

Peršakov nateg: Damjanoviča razrešil s položaja, nanj pa imenovali Golobičev kader nekdanje stranke Zares

Marjetica Mahne (Foto: Nova24TV)

Ministrstvo za kulturo je s 1. januarjem za vršilko dolžnosti direktorice Slovenske filharmonije (SF) imenovalo dosedanjo predsednico sveta tega javnega zavoda, Marjetico Mahne. Ta je danes začela prevzemati posle od strokovnih delavcev v odsotnosti prejšnjega direktorja Damjana Damjanoviča, ki ga je minister za kulturo Tone Peršak razrešil s položaja. Gre za nekdanjo vidno članico stranke Zares, ki jo je dolga leta vodil razvpiti nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič.

Svet SF je sicer na zadnji izredni seji 28. decembra Damjana Damjanoviča pozval, naj najpozneje do četrtka, 4. januarja, do 13. ure opravi primopredajo poslov v SF. Vendar se Damjanovič, kot je za STA povedala Marjetica Mahne, za zdaj ni odzval. Marjetica Mahne je bila imenovana za v. d. direktorice do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu oziroma največ za dobo enega leta. Razpis za direktorja bo objavljen v kratkem, so za STA povedali na ministrstvu za kulturo.

Na izredni seji sveta SF so zaradi razrešitve predsednice sveta Marjetice Mahne, ki jo je vlada na njeno željo kot članico sveta SF razrešila decembra, izvedli tudi volitve predsednika in podpredsednika sveta. Za predsednika je bil soglasno izvoljen Boris Rener, klarinetist in glasbeni menedžer, nekdanji vodja Glasbene produkcije RTV Slovenija in zdaj glasbeni producent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Za njegovo namestnico je bila izvoljena Mojca Menart, nekdaj vodja Založbe ZKP RTV, programska direktorica TV Slovenija, direktorica Založbe kaset in plošč RTV Slovenija, pred leti tudi že poslovna in programska direktorica SF, je potrdila Marjetica Mahne, ki je bila na seji sveta prisotna kot vabljena. Kot je še povedala, je v vlogi v. d. direktorice tudi že pozdravila zaposlene 1. januarja na sprejemu po novoletnem koncertu.

Minister za kulturo Tone Peršak (ki je pred leti ob izključevanju predsednika SDS Janeza Janše iz PEN-a izjavil, da je treba “voditi NOB”) je sicer postopek za Damjanovičevo razrešitev sprožil avgusta, sklep o razrešitvi pa je ministrstvo izdalo oktobra. Damjanovič je na sklep ministrstva sprožil upravni spor in sodišče mu je ugodilo. Vendar se je ministrstvo na sklep upravnega sodišča pritožilo, vrhovno sodišče pa je ugodilo pritožbi ministrstva.

1619 igor korsic

Marjetica Mahne je pred skoraj desetletjem odigrala vidno vlogo v kadrovskih zamenjavah na Filmskem skladu, kjer ji je “držal štango” razvpiti Igor Koršič (na fotografiji). (foto: arhiv Demokracije)

Gre za kader Gregorja Golobiča in Majde Širca!
Kdo pravzaprav sploh je Marjetica Mahne? Gre za nekdanjo vidno članico stranke Zares, ki jo je dolga leta vodil razvpiti nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Diplomirana sociologinja z magisterijem je na spletni strani stranke »oranžnih šalov in kravat« zapisala, da je bila najprej zaposlena v perutninskem kombinatu Pivka (kadrovske analize), nato je delovala v strokovni službi družbenih dejavnosti v Postojni, Republiškem zavodu za zaposlovanje (analitika trga dela in aktivna politika zaposlovanja), izvršnem svetu Občine Postojna (sekretarka za družbene dejavnosti in občo upravo) ter Ministrstvu za šolstvo in šport (financiranje in ekonomika vrtcev). Od leta 1998 je bila zaposlena na Ministrstvu za finance kot sekretarka za področja negospodarskih javnih služb (družbenih dejavnosti), vmes pa je poldrugo leto delovala v kabinetu ministra za zdravje. Seveda priznava, da si je pretežni del delovnih izkušenj pridobila v javnem sektorju, na področju javnih financ in ekonomike družbenih dejavnosti. »Strokovno sem se izpopolnjevala na švedskem ministrstvu za finance v Stockholmu in v Svetovni banki v Washingtonu. Zdaj se delovno osredotočam predvsem na reforme javnega sektorja – javnih služb, zdravstveno reformo in uvedbo celovitega sistema dolgotrajne oskrbe,« se je tedaj pohvalila. Glede svojega strankarskega udejstvovanja je zapisala: »V stranki ZARES vidim edino možnost, da v Sloveniji uveljavimo drugačne principe upravljanja države in da v politično delovanje vrnemo etičnost.« Zveni znano? Tudi sedanji premier in predsednik SMC Miro Cerar je pred volitvami veliko govoril o etiki.

No, seveda pa je Marjetica Mahne najbolj znana po svojem vodenju Filmskega sklada v času, ko je ministrstvo za kulturo vodila Majda Širca, prav tako članica Zaresa. V času Pahorjeve vlade, ko je bila članica vladne koalicije tudi stranka Zares, si je slednja poskušala povsem podvreči vse pomembnejše kulturne organizacije nacionalnega pomena. Pri kadrovskih zamenjavah v Filmskem skladu so se botri sklicevali na to, da so dotedanji vodilni kadri v FS pustili za seboj pravo razdejanje. A razlogi so bili povsem drugje, predvsem v tem, da bi določeni kulturniški izbranci dobili finančna sredstva iz proračunske vreče. Zanimivo je, da je bila v FS Mahnetova najprej predsednica nadzornega sveta, njeni botri pa so si predvsem prizadevali za odstranitev nekdanje direktorice Jelke Stergel, pa tudi režiserja Igorja Prodnika, ki je šel Golobiču in njegovim zelo na živce. Mahnetova je javno napadla Prodnika in Staneta Malčiča že septembra 2007 (v času Janševe vlade), ko je bila razrešena s funkcije podpredsednice nadzornega sveta v FS, češ da sta onadva kriva za krizo slovenskega filma.

novinarska konferenca stojnica sls podpora damjan damjanovic lokalne volitve zupan janez zagar 4

Damjana Damjanoviča so se znebili po “partizansko” – najprej z “vstajo” znotraj Slovenske filharmonije, nato pa s posegom ministra Peršaka. (foto: Matic Štojs Lomovšek)

No, Mahnetovi pa je »držal štango« tudi razvpiti Igor Koršič, takrat predsednik Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev, pozneje pa vodja Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS), ki je nastal kot odziv na ukinjanje samostojnega ministrstva za kulturo po izvolitvi druge Janševe vlade. Koršič sicer nikoli ni skrival svoje alergije na Janeza Janšo in je to s svojimi izjavami tudi javno pokazal. Kot kulturniški vstajnik, sicer profesor na AGRFT, je tudi v tujini hotel Janševo vlado prikazati kot barbarsko. V tistem času je Koršič tudi naš tednik v oddaji Odmevi javno diskvalificiral. »Demokracija in Reporter sta pravzaprav – težko je to imenovat novinarska izdelka časopisa. Jaz bi rekel, da v normalnih demokracijah takih izdelkov ne bi smelo biti,« je dejal.

A vrnimo se k Marjetici Mahne. Slednja je bila doslej predsednica sveta Slovenske filharmonije. Zdaj napreduje na mesto vršilke dolžnosti direktorice iste ustanove, od koder je bil povsem po »partizansko« odstranjen dosedanji direktor Damjan Damjanovič. Zgodovina se očitno ponavlja.

Gašper Blažič, Demokracija