Golobovo zasebno življenje – mlinski kamen za celotno koalicijo

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Predsedniku vlade in njegovi vladi ne gre najbolje, predvsem pri reševanju reform. Obenem Robert Golob nekako poskuša preusmeriti pozornost z razkrivanjem podrobnosti svojega privatnega življenje, ki jih je pred očmi javnosti pred tem skrbno skrival. “Vse, kar se zgodi, je le vihar v kozarcu vode – ker brez Goloba, brez Gibanja Svoboda, ni te vlade. Dokler se Golob ne odloči za spremembo, so vsa morebitna nesoglasja v koaliciji le opomba pod črto,” je neškodljive razprtije v koaliciji komentiral analitik Aljuš Pertinač.

Premier Robert Golob je pred dnevi nastopil v oddaji Preverjeno, kjer je skušal pojasniti, zakaj njegova vlada še vedno ni bila sposobna izpeljati davčnih reform oziroma je celo napovedal, da morda nekaterih reform niti ne bo. Odgovornost je, kot ima v navadi, preložil na druge, češ da ministrstvo za finance ni bilo uspešno pri komuniciranju reform. No, če nečesa ni, se tega pač ne da komunicirati – pa naj bo komunikacija še na takem nivoju. Tudi pri zdravstvenih reformah stvari ne potekajo, kot bi morale, minister za zdravje je (spet) zagrozil z odstopom, kar je kasneje sicer zanikal. “Zvišali bomo subvencijo za študentske bone. To bo narejeno zelo hitro,” je januarja napovedal minister za delo, ki ga v Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo na neizpolnjene obljube.

“Vsak dan vidimo, da ta koalicija, ta vlada obstaja samo zaradi ene osebe, in to je Robert Golob,” je komentiral analitik in voditelj oddaje Faktor Aljuš Pertinač, ki meni, da je vse odvisno od Goloba – od rezultata volitev Gibanja Svoboda do večine, ki jo imajo v parlamentu. Vse stoji in pade z njim, prav tako on sprejema tudi vse odločitve. Vsakič, ko Golob začuti, da je njegov položaj ogrožen – naj bo ta občutek upravičen ali pa neupravičen – nemudoma intervenira. “Praviloma intervenira tako, da pokara podrejene in reče, da bo zadeve sam vzel v svoje roke. Tako je potem nekaj časa mir, dokler se ne odpre naslednji problem in se zgodba ponovi,” je napovedal Pertinač in spomnil, da je bilo tako že pri zdravstveni reformi, enako pa je sedaj tudi z davčno.

Aljuš Pertinač (Foto: Facebook)

Hkrati je velika ovira za vlado in koalicijo tudi Golobovo zasebno življenje
Ločitev pomeni obremenitev za vsakogar, kar se pri Golobu še toliko bolj pozna, ker je na izpostavljeni politični funkciji. Rad bi ohranil popolno zasebnost, po drugi strani pa bi rad koval politični kapital iz svojega zasebnega razmerja – kar njegovi funkciji nikakor ne pritiče. “Če vse to zanemarimo, pa je ključen problem njihovega vladanja ta, da nimajo nobene ideje, kaj bi sploh počeli z državo,” je ocenil Pertinač. Nobene strateške odločitve, nobenih skupnih interesov – razen biti na oblasti in se imeti dobro. Na ta način se z zadevami ne da učinkovito spopadati, sploh v nekih zaostrenih zunanjih razmerah, na katere nimaš vpliva, kot sta na primer vojna v Ukrajini in energetska kriza, ter notranjih razmerah, kjer imaš omejen vpliv (na primer inflacija, rast cen energentov, zahteve po višjih plačah ipd.). “Štiriletnega mandata se pač ne da peljati z nekimi piar manevri in enodnevnimi novicami, s katerimi želiš zadovoljiti čim širšo javnost,” je še ocenil.

Notranja trenja ne igrajo pomembne vloge
“Vse, kar se zgodi, je le vihar v kozarcu vode – ker brez Goloba, brez Gibanja Svoboda, ni te vlade. Dokler se Golob ne odloči za spremembo, so vsa morebitna nesoglasja v koaliciji le opomba pod črto,”
je poudaril Pertinač in spomnil, da pravzaprav v vseh antijanša vladah opažamo notranje nemire, da niso zadovoljni in da imajo konflikte s predsednikom vlade – medtem ko v vladah Janeza Janše tega praktično ne vidimo. Seveda pa kljub nezadovoljstvu ne želijo pripeljati do padca vlade, zato so notranja trenja bolj kot ne nepomembna oziroma ne igrajo pomembne vloge. “So ujetniki razmer, kakršnekoli že imajo, in je vse ostalo zgolj predstava za javnost,” je Pertinač opisal nagovarjanje imaginarne volilne baze, ki jo hočejo pomiriti z besedami, češ da so (morda celo ostro) protestirali. A zadeve tečejo naprej, kot si je zamislil Golob, ne glede na to če so ostali nezadovoljni.

Že na začetku je bilo jasno, da si nobena pametna vlada ne bi v danih razmerah zadala za cilj tako zajetnega snopa reform – že ko so jih napovedovali, je bilo jasno, da iz tega ne bo nič. “Zdaj umikajo eno za drugo, še preden so sploh karkoli naredili, so ugotovili, da so šli predaleč,” je ocenil voditelj Faktorja in dodal, da je bilo to za pričakovati. Če bi bila ta vprašanja res tako lahko rešljiva, kot so napovedovali, bi jih v 30 letih morebiti že kdo drug rešil. Verjetno jih tudi aktualna vlada ne bo, sploh ker so večinoma politični začetniki in niso dovolj vešči. Hkrati pa so še talci nekih struktur, ki so jih pomagale pripeljati na oblast in jih prehitevajo po desni, ter vlagajo neke zakone, jih silijo, da se do njih opredeljujejo in tako naprej. “Pri Janši tega ni, on nima težav s tistim delom civilne družbe, ki njega podpira. Medtem ko imajo antijanša vlade v praksi s tem veliko večji problem kot pa s samim Janezom Janšo,” je še ocenil Pertinač.

Sara Kovač