fbpx

Peter Gregorčič o povezavi med nevladniki in Golobom: Gre za tipične lobistične stike, upam, da so prijavljeni

Robert Golob. Vir: STA

“Upam, da Robert prijavlja lobistične stike, saj je prihajanje nevladnikov k njemu osebno in lobiranje za posamezne zakone prav to, tipičen lobistični stik”, je dejal predsednik programskega sveta RTV Peter Gregorčič v oddaji Ura Moči z Bojanom Požarjem. Skliceval se je na nenavadno “druženje” premierja z določenimi nevladnimi organizacijami, ki očitno k premierju hodijo lobirat posamezne zakone. Spomnimo, da je Nika Kovač v preteklosti enako počela za taksi industrijo. 

V zadnjemu času je bilo moč zaslediti stalne obiske določenih nevladnih organizacij pri Robertu Golobu in to kar osebno. To doslej ni bila praksa, po mnenju komentatorja Mirana Videtiča pa s tem sicer ni nič narobe, vendar problem vidi v tem, da so le določene organizacije privilegirane za obisk pri Golobu. Sam meni, da gre za “izstavljanje računa Golobu” zaradi njihove podpore pred volitvami, medtem ko je Peter Gregorčič prepričan, da gre za lobistične stike, ki jih je v tem primeru premier dolžan tudi prijavljati.

V zadnjem času je slovenska javnost priča nenehnemu druženju Goloba z nevladniki, Jaša Jenull je celo v izjavi za javnost dejal, da so z Golobom zdaj zavezniki. Videtič komentira, da je Golob na to opozoril že pred volitvami, vendar meni, da to morda ni upravičeno in da so druge organizacije bolj upravičene do takega ravnanja. Videtič za primerjavo pojasni primer nevladnikov prostovoljnih gasilcev na eni strani in na drugi strani “kruhoborce, ki so prepričani, da so Goloba oni postavili in prihajajo izstavit račun”. Gregorčič pojasnjuje, da gre za tipičen lobističen stik, saj nevladniki hodijo k premierju in lobirajo za posamezne zakone. Spomnimo, da je Nika Kovač v preteklosti prav to počela tudi v taksi industriji, ko se je pred volitvami “zavezala” proti Janševi vladi in prihodu Uberja v Slovenijo s predsednikom Sindikata taksistov Slovenije Dejanom Jefimom.

Nika Kovač in Dejan Jefim (Foto: Facebook)

Inštitut 8. marec deloval kot lobist za taksi industrijo
V sodelovanju z Jefimom je bila Kovačeva tudi uspešna, saj je kasneje vlada Roberta Goloba ponovno onemogočila prihod Uberja, mednarodne korporacije, ki nudi inovativno rešitev na področju prevozov, v Slovenijo. Uber je namreč predstavljal grožnjo tudi efimu, saj predstavlja konkurenco monopolističnim taksi službam, kot je njegova. Vlada Roberta Goloba je tako ukinila pravno podlago, še preden je Uber sploh prišel v Slovenijo, kar pa je naletelo na odobravanje samooklicanega taksi sindikalista Dejana Jefima, sicer znanega po primitivnih izpadih na spletu. No, Dejan Jefim se je med epidemijo do obisti zlizal z Inštitutom 8. marec oz. njegovo predsednico Niko Kovač, kar mu je očitno pomagalo v njegovem boju za ohranitev monopola, ki ga ima s svojo programsko opremo na slovenskem taksi trgu. Da, prav ste prebrali, oseba, ki se predstavlja za sindikalista taksistov, je hkrati oseba, ki v industriji vodi monopol. Samo v Sloveniji in republikah, ki se končajo na -stan.

Foto: Twitter Vlada RS

Enako počne tudi tokrat Nika Kovač in ostali predstavniki “civilne družbe”, kot sta Teja Jarc in Jaša Jenull, ki sta prav tako osebno obiskala premierja. “Predsednik vlade je predsednik vseh državljanov, prav je, da sodeluje s civilno družbo, ampak potem bi moral povabiti vse člane civilne družbe in kdor bi želel, bi se odzval, tukaj pa dejansko daje prednost nekim “nevladnim vladnim organizacijam”, ki imajo posebne statuse pri Robertu Golobu”, je dejal Gregorčič in opozarja, da gre pravzaprav za neformalne lobistične skupine, ki bi morale prijavljati tudi lobistične stike.

Golob se je bolje znašel v zunanji politiki kot Tanja Fajon
Gosta sta komentirala tudi ostalo aktualno dogajanje, dotaknila sta se tudi vedenja pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki se je vzdržala ploskanja na stavek o potrebni zmagi Ukrajine na BSF, kar po mnenju Videtiča ne čudi, saj meni, da je že njena funkcija moralno sporna glede na to, da je v preteklosti sodelovala v obrambi klavca Radovana Karađiča, od dneva imenovanja je ta zgodba pravosodnega ministrstva za Mirana Videtiča nepomembna. Srečanje francoskega predsednika Emmanuela Macrona in Roberta Goloba je bila predvsem usluga Macronu, meni Videtić, saj po zmagi na ne tako prepričljivih volitvah zdaj išče podporo tudi znotraj Evropske unije. Videtič zato ocenjuje, da je “ta skok Macronu v naročje” slaba izbira, saj se v Evropi dogajajo zadeve v Ukrajini, kjer so druge države močnejše, kot sta zdaj na primer Francija in Nemčija. Voditelj Bojan Požar v nadaljevanju spomni na Golobove besede, češ, da “je to najtrdnejša koalicija doslej”, pri čemer Videtič komentira, da je glede na številke res tako, vendar so zaradi vsebine razpoke večje, kot si predstavlja Golob. Videtič meni, da je pričakoval večji fiasko na zunanjepolitičnem področju, da pa je za razliko od njega bolj negativno delovala Tanja Fajon. “Ljudi bo zanimalo, kakšen bo znesek na položnici, je dejal Videtič in dodal, da se sicer nekaj dogaja, vendar bo uspeh viden šele ob zaključku.

Od prihoda na oblast nobene obljubljene spremembe v zdravstvu, stanje v šolstvu zaskrbljujoče
Odkar je Golobova vlada prevzela oblast, je minilo tri mesece in Peter Gregorčič meni, da smo ponovno v nekem izrednem stanju, kot je bila vlada Janeza Janše, ki je takrat nemudoma odreagirala, medtem ko Golobova vlada dela že tri mesece na kadrovski politiki, “treba je poplačati usluge”, meni Gregorčič in dodaja, da ga skrbijo predvsem zadeve v zdravstvu, saj je, kot pravi “tudi sam ostal brez družinskega zdravnika in ne morem dobiti novega”. V zvezi z njihovimi obljubami o “30 dnevih do specialista” Gregorčič pove, da se doslej še ni nič zgodilo. Tudi v šolstvu je zdaj veliko razsulo, manjka nam šolnikov, kot zdravnikov, vendar se oni ne ukvarjajo s tem, ampak s prevzemom RTV in sprejemom Nike Kovač in podobno, je dejal Gregorčič.

Robert Golob in podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos se zavzemata za obrat slovenske zunanje politike proti Rusiji. (Foto: STA)

Klakočarjeva zakuhala odstop Kosove?
Golobove težave so predvsem v obdajanju z nekimi ljudmi, ki svoje osebne frustracije nosijo v njegov delokrog, kar je zelo nevarna situacija. Kritična je tudi vloga Levice, prav tako pa pobeg Marte Kos iz predsedniških volitev”, je komentiral Videtič. Po besedah Gregorčiča naj bi odstop Marte Kos zakuhala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, “Klakočarjeva ni naklonjena Kosovi, člane Svobode Gibanja pa naj bi obrnila proti njej, sicer je pa Kosova zelo z levo roko vzela predsedniško kampanjo, zamerila pa je tudi Golobu, ki ji ni namenil neke vidne podpore.” Gregorčič meni, da bo zanimivo videti, ali bodo Martini podporniki stopili v podporo Nataši Pirc Musar, saj to pomeni, da bi podprli Kučanovo volilno linijo, “po mojih informacijah pa Kučan in Golob nista v dobrih odnosih“.

Tanja Brkić