Peter Jančič: Golob je svet RTV prepustil propalestinskim nevladnikom, kar je za državo tvegano!

Novinar Peter Jančič. (Foto: rtvslo, posnetek zaslona)

“Predsednik uprave javnega servisa Zvezdan Martić je odšel h premierju Robertu Golobu zaradi povišanja prispevka RTV Slovenija. Zakaj pa bi šel k njemu, če ne zaradi tega? Vprašanje pa je kaj bo morala RTV Slovenija za to dati,” je opozoril urednik Spletnega časopisa Peter Jančič, ki je hkrati izpostavil, da v programskem svetu RTV sedijo nevladne organizacije, ki so podpisale peticijo v podporo Palestini. Kar je tvegano in neodgovorno.

Predsednik uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Zvezdan Martić, se je včeraj srečal s premierjem Robertom Golobom. Po poročanju več medijev, je Martić predsednika vlade seznanil s finančnem stanjem javne TV. Sprejela sta dogovor, da bo uprava vladi poslala celovito poročilo v zvezi s poslovanjem zavoda. Martić je na nedavni novinarski konferenci finančno stanje zavoda razglasil za alarmantno. Ko je postal predsednik uprave pa je spoznal, da javni zavod že mesece najema posojila, da bi lahko izplačeval plače, in da je bil tudi sam v nekaj dneh primoran podpisati pogodbo za posojilo v višini 4,3 milijona evrov. Bivši generalni direktor javnega servisa Andrej Grah Whatmough, je navedbe Martića glede alarmantnega finančnega stanja razglasil za “netočnosti, neresnice in laži”. Zavrnil je trditev, da javni servis že mesece najema kredite, da bi lahko izplačeval plače. Grah Whatmough: “V času mojega mandata smo pri zakladnici julija 2023 najeli 1,3 milijona evrov za regres. Znesek je bil vrnjen v roku nekaj dni. To je bila stalna praksa tudi prej.” 

Martić želi višji RTV prispevek, da bi se nova ekipa in vodstvo “fino imelo”
Svoje videnje je predstavil urednik Spletnega časopisa Peter Jančič“Predsednik uprave javnega servisa Zvezdan Martić je odšel h premierju Robertu Golobu zaradi povišanja prispevka RTV Slovenija. Zakaj pa bi šel k njemu, če ne zaradi tega? Vprašanje pa je kaj bo morala RTV Slovenija za to dati. Po mnenju Jančiča pri tem ne gre za nikakršno “depolitizacijo”, temveč gre za obraten pojav, kot je zagotavljal premier.

V ozadju pa je “velika zagata” vodstva RTV Slovenija. Štiričlanska uprava in samo en generalni direktor namreč trošijo bistveno več denarja … Enako je z vlado, ki se je povečala za pet ministrstev. Martićeva želja je, da bi vsi državljani prispevali več za financiranje javne RTV, da bi se ekipa in vodstvo, ki se sedaj postavlja “fino imelo”. Se pa pojavlja vprašanje, ali bo premier ta denar tudi dal, saj to med ljudi vnaša slabo voljo. Da je javni zavod RTVS v velikih strukturnih težavah, je bilo jasno že lani, ko je vladna koalicija spreminjala zakon. Tedaj pa je sprejela odločitev zgolj o nastavljanju svojih kadrov, s problemi strukturne in finančne narave pa se ni želela ukvarjati. “In sedaj so pred nami posledice,” je pojasnil Jančič.

Predsednik uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Zvezdan Martić, se je srečal s premierjem Robertom Golobom! (Foto: Siol, posnetek zaslona)

Vlada je propalestinskim NVO-jem prepustila večino mest v svetu RTVS!
Kot trdi Jančič, so “problemi, ki smo jim danes priča na RTV Slovenija, direktna posledica ravnanja vladajočih v lanskem letu, ki je bilo nerazumno, saj jim je šlo zgolj za to, da nastavijo svoje ljudi, namesto, da bi reševali probleme.” Problemi se bodo samo še povečevali. Jančič pa je za konec izpostavil še eno zanimivo podrobnost – da smo v teh dneh lahko brali peticijo, ki so jo podpisali številni NVO-ji, ki zahtevajo, da se mora država postaviti na stran Palestine. To pa je zanimivo zato, ker je vladna koalicija “točno tem nevladnim organizacijam” prepustila večino mest v programskem svetu RTV Slovenija, ki določajo uredniško politiko javnega servisa. Posledično je propalestinska, stanje pa bo v prihodnje še slabše. Jančič: “To je za državo tvegano in skrajno neodgovorno!” 

Domen Mezeg