Peter Jančič: Takšni novinarji in mediji delajo Golobu le sramoto. Ali pa si jo dela sam!

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Premier Robert Golob bi moral prek nadzornikov Telekoma, ki je v državni lasti, ukiniti še Planet TV in Siol.net, se je v kolumni o moji predčasni zamenjavi s položaja odgovornega urednika Siol.net razpisal kolumnist Večera Marko Crnkovič, ki meni, da so obsežne predčasne politične menjave vodstev medijev in odgovornih urednikov, kar izvaja premier Robert Golob s svojo vladno koalicijo (Svoboda, SD, Levica), nekaj običajnega za našo državo in da bo tudi novi urednik Mihael Šušteršič še letel. Ob tem nenavadnem pisanju se je dobro spomniti, da je Crnkovič, ki je tudi urednik portala Fokuspokus, pred aprilskimi volitvami vodil propagandno omizje za Roberta Goloba v Mariboru, podobno je v Ljubljani vodil urednik portala Necenzurirano Primož Cirman. Crnkovič je v kolumni razkril, da bi naj bil ob Cirmanu tudi on sam kandidat za vodenje Siola. Vsaj po govoricah. Vodenje predvolilnih propagandnih dogodkov ni običajno novinarsko opravilo. Sodi v politično propagandno dejavnost. In ta se plača.

Crnkovičev in Večerov nasvet premierju Robertu Golobu, naj v Telekomu namesto menjav in nastavljanja svojih ljudi kar ukine Planet TV in Siol, je celo za slovenske medije nenavaden. Planet TV sploh ni v lasti Telekoma. Za pet milijonov evrov so ga pred dvema letoma prodali madžarski medijski družbi TV2 Media, ki ima v Sloveniji podružnico TV2 Adria. Podjetja TSmedia, ki izdaja tudi Siol.net, pa Telekom ni prodal, čeprav so bile ponudbe zaradi dobre branosti Siola podobno visoke kot za celotni Planet TV. Podjetje TSmedia lani ni poslovalo z izgubo, kar podtika Crnkovič. Po letnem poročilu, ki je vsem dostopno na portalu Ajpes, je poslovalo z dobičkom.

Tako so v nedeljo Crnkovičevo kolumno, v kateri je zapisal, naj vlada Roberta Goloba kot lastnica Telekoma ukine Planet TV in Siol, oglaševali na Večeru, odgovorni urednik tega medija je Matija Stepišnik. (Foto: posnetek zaslona)

Ideja Večera, kako se znebiti konkurence
Podvigi političnih oblasti, da bi za utišanje kritikov kar ukinili televizijo, ki ni v njihovi lasti, kar zdaj Golobu predlaga Crnkovič v Večeru, so Telekom in s tem vse državljane v preteklosti že drago stali, ko so na Planetu naši oblastniki podobno poskušali opetnajstiti že grške solastnike Planeta. Za tretjinski delež so morali grški družbi zaradi tega po odločitvi arbitražnega sodišča v Švici leta 2019 izplačati 17,6 milijona evrov.

Po tej odločitvi sodišča pa so celotni Planet TV, ki je imel minusa še več, prodali za pet milijonov. Celotni. Zdaj pa Večer in Crnkovič Golobu in Telekomu predlagata, naj Planet TV, ki so ga prodali, kar ukinejo. Takšna ukinitev tuje lastnine, če se Golob zanjo odloči, zanesljivo ne bo poceni. Sploh če jo Golobovi medijski pristaši celo javno napovedujejo. Računi pridejo. Smo v EU in ne v Rusiji. Zanesljivo jih ne bo plačal Crnkovič.

Podobno kot ob Planetu so na Večeru s Crnkovičem ambiciozni tudi, ko bi kar ukinili Siol, ki se veliko bolje bere kot spletni portal Večera. Kakšna je bila branost Siola oktobra 2022, to je zadnji mesec, ko sem ga vodil kot odgovorni urednik, v primerjavi z Večerom, si lahko ogledate v preglednici oglaševalske zbornice:

Crnkovič v svoji kolumni sam sebe razglaša za Golobovega možnega novega uradnika Siola. Tega, da bi vlada Roberta Goloba in premier padla tako nizko, da bi razmišljala celo o Crnkoviču na vrhu Siol.net, sam nisem slišal. Čisto izključiti pa tega ni mogoče: znano je namreč, da Golob rad plačuje pretekle usluge novinarjem in politikom. A ne iz lastnega žepa. Nekoč novinarka Dnevnika, Siola in Necenzurirano Vesna Vuković ni slučajno postala glavna piarovka Gibanja Svoboda. Marjan Šarec ni slučajno po polomu na volitvah postal obrambni minister. Alenka Bratušek pa ministrica še bo, če bo na referendumu večina volivcev prižgala zeleno luč ustanovitev petih novih ministrstev, da jih bo Golob namesto 14 poslej imel 19, da bi lahko zagotovil nagrade zaslužnim partnerjem, ki so se žrtvovali v kampanji.

O novem odgovornem uredniku Siola Mihaelu Šušteršiču in Golobovih političnih menjavah, ko Golob kar presenetljivo na vrh Siola ni postavil Cirmana, je Crnkovič zapisal:

Vir: Spletni časopis

Crnkovič s tem kolumnističnim streljanjem poskuša preglasiti mesarjenje nove vlade po medijih, ki ponižuje novinarstvo in dejstva. Veliki novinarski borci za avtonomijo se danes plazijo po kolenih pred Golobom in nič ne vidijo in nič ne slišijo.

Vir: Spletni časopis

Res je, da ima država, zastopa jo vsakokratna vlada, vpliv na to, kdo bodo direktorji in uredniki podjetij in medijev, ki so v državni (javni) lasti: na RTV SLO, na STA in tudi na Siolu. Ni pa res, da vse vlade ravnajo kot vlada Roberta Goloba in mesarijo s predčasnimi prekinitvami mandatov, da bi v medijih takoj nastavili svoje urednike, ker jih je strah kritikov in pluralnosti. Sam pred dvema letoma in pol nisem bil za urednika imenovan po predčasni odstavitvi prejšnjega odgovornega urednika. To podobnost si izmišljajo. Odgovornega urednika na Siolu še iz časa vlade Marjana Šarca sploh ni bilo. Kot začasni urednik je Siol.net vodil urednik Planet TV Mirko Mayer. To v.d.-jevstvo ni bilo v skladu z zakonom o medijih, ki zahteva pravega odgovornega urednika medija. Golob zdaj počne, česar prejšnja vlada Janeza Janše v medijih ni. Levosredinske vlade, Golobova pa še prav posebej, ravnajo avtokratsko tudi v drugih medijih. Prejšnja vlada Janeza Janše na RTVSLO tudi ni predčasno odstavila generalnega direktorja Igorja Kadunca (ki se mu je položaj sicer majal) ali odgovornega urednika informativnega programa televizije. Je pa pred tem, v času vlade Mira Cerarja, to storila levosredinska vlada, ki je prek Kadunca v drugem poskusu odstavila odgovorno urednico informativnega programa TVS Jadranko Rebernik. Prvič jim je to onemogočila direktorica televizije Ljerka Bizilj, ki politične menjave in s tem čistke ni bila pripravljena predlagati, zaradi česar so skoraj odstavili njo. Za odstavitev jim je zmanjkal en sam glas v programskem svetu.

drugem poskusu pa jim je uspelo predčasno odstaviti odgovorno urednico. To so bile te politične čistke. Pozneje so takšno ravnanje tudi novinarji javne RTVS lažnivo podtikali desni vladi. Zdaj s spremembo zakona Golob poskuša doseči še obsežnejše politične čistke s pomočjo svoje levosredinske koalicije. O tem bo v kratkem referendum.

Crnkovič poskuša v komentarju povedati, da vsi počnejo to, kar počne leva sredina in Golob. Da vsi mesarijo. A to ni res. Piše neresnice. Namen je propagandni. Nadaljuje vodenje predvolilnega zborovanja Roberta Goloba v Mariboru.

Glede političnosti nastavljanja urednikov pa je pač tako, da s(m)o bili po enakem sistemu izvoljeni vsi uredniki državnih in javnih medijev v zgodovini države in za političnost teh postopkov nis(m)o odgovorni uredniki. Imamo pač precej socialistično ureditev, ko je država lastnik številnih podjetij in tudi medijev in to ima posledice. V preteklosti je bila država prek državnih bank tudi lastnik Večera, zaradi posojil v ozadju Bošku Šrotu in drugim pa tudi Dela. Večino tiska pa so sčasoma prevzeli tajkuni (Delo Kučanov Stojan Petrič, Dnevnik še bolj levi Bojan Petan, Večer Martin Odlazek, ki slovi po Necenzurirano). Ti tajkuni niso politično nevtralni. Obratno. S tega vidika so tudi imenovanja urednikov tam, denimo Matije Stepišnika na Večeru, politične nastavitve. Tako pač je. Nič ni kriv za to. Pri glasovanju uredništev ob imenovanjih imajo ti uredniki celo prednost, ker so novinarji tam v glavnem tudi le iz enega političnega pola in “svojega” podprejo. Tudi če celo formalne izobrazbe za ta položaj nima. Stepišnik jo ima. Vsi odgovorni uredniki v večjih medijih pa ne.

Marku Crnkoviču za menoj ni treba jokati. Predlagam pa mu, da bolje preveri dejstva, o katerih piše, ker s tem, kar zdaj počne, Robertu Golobu skupaj z Večerom dela le sramoto. Ali pa si jo dela kar Golob sam s takšnimi “novinarji” in mediji.

Peter Jančič, Spletni časopis