fbpx

Peterica strank bo v sredo vložila kandidaturo Šarca za mandatarja in Židana za predsednika DZ, podpora Levice še vedno pod vprašajem

Foto: STA

Prvak LMŠ Marjan Šarec je po pogovorih s predstavniki strank SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica razkril, da so se dogovorili, da bo peterica strank v sredo v Državni zbor RS vložila njegovo kandidaturo za mandatarja. Obenem bodo predlagali, naj predsednik DZ postane prvak SD Dejan Židan.

Marjan Šarec ob tem pričakuje tudi podporo Levice. Luka Mesec pa ob tem opozarja, da protokol o sodelovanju s peterčkom ni usklajen, pred podporo Šarcu za mandatarja pa v Levici želijo jasne zaveze o vsebini in načinu sodelovanja. Kot je pojasnil Mesec, so koalicijski partnerji njihov predlog zavrnili in napisali novega.

“Glede na to, da v prvem krogu ni imel nihče poguma storiti tega koraka, bo peterica strank v drugem krogu vložila kandidaturo za mandatarja,” je danes po večurnih pogovorih dejal Šarec in dodal: “Prav je, da damo na mizo, kar smo se dogovorili, se pravi, da vložimo kandidaturo in presekamo gordijski vozel, ki že celo poletje visi nad nami in storimo ta korak. Kdor bo to vlado podprl, pomeni, da je resen, kdor je pač ne bo, bo s tem pokazal, da nima resnih namenov.” Marjan Šarec pričakuje, da bo v ponedeljek seja Državnega zbora, na kateri bo izvoljen mandatar in novi predsednik DZ.

Kot je dejal, so danes pregledali tudi protokol o zunajkoalicijskem sodelovanju, ki ga je predlagala Levica po tistem, ko se je svet njihove stranke odločil, da v vlado Marjana Šarca ne vstopi. Po Šarčevih besedah bodo morda protokol morali še kaj usklajevati, a “noben od teh dokumentov ni takšen, da ne bi dovoljeval teh korakov, ki sem jih omenjal”. Prepričan je, da bo sporazum o partnerstvu podpisan v doglednem času. Če podpisa pod ta sporazum na koncu ne bo, pa tudi vlade ne bo, je dejal Šarec. Ob tem je ponovil, da ima peterica strank resne namene, “mi želimo priti do te vlade”.

Kadrovskega razreza bodoče vlade še niso določili, razen predloga za predsednika DZ, kar pomeni, da sestava potencialne vlade oz. potencialna ministrska ekipa ostaja precejšnja neznanka.

D. Č.