Peterle ministrico Vrečko podučil o Čebinah, ki so povezane s 700 masovnimi morišči

Ministrica za kulturo Asta Vrečko in predsednik VSO Lojze Peterle (Foto: posnetek zaslona POP TV)

“Mi smo se z osamosvojitvijo, proglasitvijo države 26. junija 1991 odmaknili od totalitarizma, z njo smo ga prelomili. Osamosvojitev ni podaljšek NOB, ni podaljšek 45-letnega partijskega enoumja, ki ste se mu šli vi poklonit na Čebine. To sta dve zgodbi, tukaj ni kontinuitete,” je prvi slovenski premier in predsednik VSO Lojze Peterle v oddaji 24ur Zvečer pojasnil kulturni ministrici Asti Vrečko in jo opomnil, da so Čebine povezane z revolucijo, 700 masovnimi morišči in grobišči, ki so ostali v Sloveniji. “Imam vtis, da vi osamosvojitve ne razumete,” je bil jasen.

Na vprašanje, če se strinja z očitkom ministrice Aste Vrečko, da se gredo kulturni boj in to izkoriščajo za napad na Golobovo vlado in koalicijo, je Lojze Peterle odgovoril, da ni prepričan, če obstaja strinjanje s tem, kaj sploh je kulturni boj. Kulturni boj namreč velja za nek boj med državo in cerkvijo. “Mi se ne gremo tega. Na današnjem zborovanju smo stopili z odločnimi in jasnimi besedami proti novem ciničnem odnosu do osamosvojitve, ki se kaže še posebej z ukinitvijo muzeja, ki ga je postavila demokratično izvoljena vlada. Norčevati se iz tega, da je tam soba ali dve. Če je začel muzej šele obratovati, seveda ne more biti to opremljen muzej, kot bi si želeli.”

Tega omalovaževanja slovenske osamosvojitve ne bomo sprejeli
Peterle je opomnil na to, da ministrica sploh ni obiskala tega muzeja. Direktor in uslužbenci tega muzeja pa so za njeno ukinitev muzeja izvedeli iz medijev. “Nato ste dva doktorja zgodovine proglasili za nesposobna, izgubila sta službi. Šli ste se pa poklonit spominu na Čebine, od katerega smo se mi poslovili ravno z osamosvojitvijo.” Čebine po besedah Peterleta ne predstavlja vrednot samostojne, demokratične in evropske Slovenije. Poudaril je, da ga je to zelo začudilo. “Pričakujem, da boste imeli zaradi tega še kakšne politične težave, poklonili ste se namreč simbolom, ki s samostojno Slovenijo nimajo kaj veliko. Računajte, da mi tega omalovaževanja slovenske osamosvojitve ne bomo sprejeli,” je izpostavil in dodal, da je to današnje protestno zborovanje jasno pokazalo.

Asta Vrečko je na očitke ogovorila, češ da naj bi šlo za manipulacije in zavajanje. Čeprav je šlo v tem primeru za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, trdi, da gre v tem primeru za formalno združitev. “Združen muzej ima novo v. d. direktorico, nato pa bo razpis, kamor se bo lahko kdorkoli prijavil, tudi nekdanja direktorja. Gre vsekakor za obračunavanje opozicije in izkoriščanje vrednot osamosvojitve in veteranskih društev za kulturni boj, napad na vlado, vlado, ki dela dobro, ki ima rezultate, ki tudi na kulturi popravlja ne le zatečeno stanje, ki je kulturo pripeljalo na rob, ampak tudi vse napake, ki jih je storila prejšnja vlada s svojim nedelovanjem na področju kulture. Na eni strani niso skrbeli za kulturnike, prekinili dialog s civilno družbo, jih praktično postavili na cesto, na drugi strani pa so ustanovili muzej, ki hkrati ni bil ne opisno razvit ne imel prostora, zbirke in tako naprej,” je dejala v zagovor.

Peterle je glede na povedano poudaril, da tega nikakor ne more razumeti kot argumente, ampak kot poskus obrambe v eni igri, v kateri so oni reagirali na ponižujočo odločitev vlade z ukinitvijo. Še bolj ponižujoč se jim zdi odnos do dveh doktorjev znanosti. Take zadeve se nam namreč doslej niso dogajale. “To nima nobene zveze s kulturnim bojem. Opozicija ima pravico reagirati na poteze in politiko vlade, to pa je tudi naredila. Da pa vi po dobrem letu dela muzeja pravite, da ni bilo zbirk in da ni bilo prostorov, saj so šele začeli,” je poudaril in dodal, da je to iz trte izvito.

Na vprašanje, kako gleda na očitek, da se z ukinitvijo muzeja, ki slavi najsvetlejši dogodek v zgodovini nekega naroda, kaže na ponižujoč in cinični odnos do osamosvojitve, je Vrečkova odgovorila, da sama meni, da je cinično ustanoviti muzej brez prostorov, mu ne omogočiti zbirke. Muzeji se po njenih besedah ustanavljajo skupaj z zbirko. “Če bi ostajal resni namen, bi muzej razpolovili,” pravi in vztraja, da se bo z združitvijo dalo infrastrukturo in vse potrebne pogoje. Na tak način po njeno resna država, resna vlada z resnimi nameni ne ustanavlja muzeja. “To se lahko zgodi le s pavšalno in neko rokohitrsko rešitvijo, ki je bila izključno z nekim političnim namenom. Po drugi strani vsi ti očitki, ki letijo okoli tega, na kakšen način se obravnava zgodovino, zgodovina je pomembna, zgodovina Slovencev je dolga in vsak korak je pripeljal do družbe in države, v kateri smo tukaj danes. Čez nekaj dni obeležujemo en državni praznik, čez dva meseca drugega. In vsi so državotvorni, zgodovina kot preteklost, ki se interpretira tudi prek zbirke, pa je stvar in naloga muzejev”. 

Z osamosvojitvijo smo se odmaknili od totalitarizma
“Gospa ministrica, z vsem spoštovanjem. Vi jemljete to zadevo tehnično. Ne razumem vas, da se delate, kot da je bila nekje ena stavba, ki je čakala 30 let, da se neka vlada odloči za muzej. Take stavbe ni bilo, zato je vlada sprejela finančni proračun, povedala, kje se bo delalo prostore za ta muzej, ki je hvala bogu začel tam v neki mali vili na Jamovi cesti, in iz tega delati problem,” je Vrečkovi odgovoril Peterle in dodal, da se še manj lahko strinja s tem, da so se v vsej zgodovini dogajale zadeve v prid osamosvojitvi. “Mi smo se z osamosvojitvijo, proglasitvijo države 26. junija 1991 odmaknili od totalitarizma, mi smo ga z njo prelomili. Osamosvojitev ni podaljšek NOB, ni podaljšek 45-letnega partijskega enoumja, ki ste se mu šli vi poklonit na Čebine.” To sta po besedah Peterleta dve zgodbi, tukaj ni kontinuitete. Če bi bila kontinuiteta, mi namreč ne bi bili v Evropski uniji, OZN, NATU. Ob tem je dal vedeti, da imamo očitno vlado in ministrico za kulturo, ki ne razume razlike med jugoslovansko komunistično totalitarno socialistično republiko Slovenijo in med demokratično suvereno republiko Slovenijo, ki je članica Evropske zveze. “To je svetlobno leto razlike,” je bil jasen Peterle.

Foto: posnetek zaslona POP TV

Čebine so povezane z revolucijo, s 45 leti enoumja, 700 masovnimi morišči in grobišči
Ministrica je na povedano odgovorila, da se tako ne ustanavljajo institucije. Po njeno Peterle naj ne bi razumel sistema muzejev, galerij v Sloveniji, ne tudi, kako kulturni ekosistem in institucije delujejo. Glede Čebin, kjer je bila leta 1937 ustanovljena Komunistična partija Slovenije v Kraljevini Jugoslaviji, je povedala, da je slednja zatirala nacionalno izražanje. “Bila je unitaristična država, kjer so bili vsi odkloni proti vladajoči kraljevini sankcionirani, tudi s cenzuro. In tam se je šlo tudi za združitev naprednih sil, ki so se nato združile tudi v OF, ki je nedvomno eden izmed zelo pomembnih dogodkov, ki nas je tudi pripeljal do tega, kar smo danes. Zgodovino je treba gledati objektivno in kot celoto.” Peterletu je očitala, da kar on dela, naj bi bilo podpihovanje čustev.

“Vi ste v kontradikciji z lastnimi izjavami. Vi ne morete delati novega muzeja tako, da dva vrhunska strokovnjaka dr. Oseta in dr. Dežmana vržete na cesto in jih proglasite za nesposobne,” je izpostavil Peterle in dodal, da to nedvomno ni naloga vlade. Vrečkova je na to odgovorila, kako se to naj ne bi zgodilo, na kar ji je Peterle odgovoril, da se je to seveda zgodilo. “To je nedostojno. Tudi glede zgodovine: Čebine so povezane z revolucijo, s 45 leti enoumja, 700 masovnimi morišči in grobišči, ki so ostali v Sloveniji. To je bil drug čas in od tega smo se 26. junija poslovili,” je pojasnil Vrečkovi in dodal, da ima vtis, da ministrica osamosvojitve ne razume.

“Osamosvojitev je kot že rečeno eden od pomembnih mejnikov v tem, kjer živimo danes. Od tega je že več kot 30 let. Ne moremo gledati na ta način z vidika nekih čustev, pomembno je, da na ta način gledajo tisti, ki čutijo to vsak dan, ki so bili udeleženi, njihovi potomci, ampak muzejska, zgodovinska stroka morata imeti primerne pogoje za celo zbirko, ki jih predstavljajo šolarjem, tujcem, starejšim, javnosti, otrokom, Slovencem, komurkoli,” je v odgovor dejala Vrečkova in dodala, da sta to po njeno dve popolnoma ločeni stvari. Vrečkova je Peterleta pozvala, da naj spremlja delo novega muzeja, češ da naj bi tako lahko ugotovil, zakaj naj bi bila odločitev o ukinitvi muzeja “smotrna in pametna”. “Tudi veteranske organizacije imajo pravico izraziti svoje mnenje in imeti mesto v muzeju,” je še pristavila.

Osamosvojitev ni bil nikoli projekt samo ene stranke
Peterle je pojasnil, da imajo muzej v srcu, saj je imela osamosvojitev tudi kakšno čustvo. “Da se to pripisuje eni stranki ali eni osebi, je spet zloraba resnice. Osamosvojitev ni bil nikoli projekt samo ene stranke, to je izmišljotina vaših ljudi, vaše vlade.” V Demosu je bilo po besedah Peterleta 6 strank, sam pa je imel čast voditi vlado, v kateri je bilo teh 6 strank. “Če ne bi Demos zmagal na prvih demokratičnih volitvah s projektom samostojne države, ne bi bilo plebiscita, ta pa je z 90 procenti potrdil to zadevo, zato nimate opravka z enim ali dvema človekoma, ampak voljo ljudi. Tej volji bomo ostali zvesti, muzej slej kot prej bo, ker je to naša temeljna vrednota in se ne bomo pustili norčevati iz te temeljne vrednote,” je bil jasen.

Sara Kovač