fbpx

Peterle povozil Novakovo in Tonina: Demos je nastal na podlagi programa in ne oseb!

Poročali smo že o projektu novega Demosa, ki naj bi se po naših podatkih kar podvojil. Namreč, iz Zbora za republiko so nam sporočili, da bodo v kratkem organizirali serijo več javnih tribun, na katerih bodo sodelovali različni intelektualci, na zadnji v nizu javnih tribun pa bodo uvodničarji prvaki strank SDS, SLS, Glas za otroke in družine ter Nova ljudska stranka. Torej Janez Janša, Marko Zidanšek, Aleš Primc ter Željko Vogrin, sicer uradni predsednik NLS, katere najvidnejši predstavnik je Franc Kangler.

Kot nam je pojasnil predsednik Zbora za republiko France Cukjati, se je Ljudmila Novak (NSi) opravičila, češ da bo NSi sama organizirala javne tribune. O tem je sicer podrobno poročal časopis Delo v sobotni izdaji, saj naj bi NSi februarja predstavila deset programskih točk, na podlagi katerih bo NSi k sodelovanju povabila vse zainteresirane stranke, vendar po besedah Mateja Tonina zraven ne bo SDS. Ob tem je “pozabil” povedati, da ne zato, ker slednja ne bi hotela sodelovati, pač pa zato, ker se je izvršilni odbor NSi že pred časom odločil, da sodelovanja s SDS ne bo, vsaj dokler jo bo vodil Janez Janša.

Demos je nastal s programom in ne z osebami
Zanimivo je, da je evropski poslanec Lojze Peterle pobudo o “novem Demosu” pozdravil in sporočil, da je pripravljen sodelovati. Vendar pa je v včerajšnji oddaji Odmevi – vanjo se je vključil preko videoprenosa iz Bruslja – svojo povezovalnost in namero, da pomladne stranke stopijo skupaj, svoje stališče razložil nekoliko drugače kot Matej Tonin. Ko ga je Rosvita Pesek izzvala z vprašanjem, ali je v tej novi koaliciji prostor tudi za Janeza Janšo, je dejal: “Jaz menim, da ni treba začeti z osebami, ampak s programom. Tako je takrat nastal Demos.” Po Peterletovih besedah ne smejo biti nekateri že apriori izločeni. Ključno je, da bo NSi predstavila programska izhodišča, manj pomembno pri tem je, kdo je kdo. Peterle je tudi ponovil besede, ki jih je izrekel že za Delo: “Ključen je interes Slovenije.”

Foto: Nova24tv

V studiu je bil prisoten tudi Peterletov sopotnik iz Demosa, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je bil v času Demosa sicer v precej konfliktnem odnosu s Peterletom, vendar pa je tokrat dejal, da mu je ideja o novem Demosu všeč.

No, ključno vprašanje pa je, ali bo na koncu zmagal zdrav razum in bo morda vodstvo NSi revidiralo svojo izključevalnost – če bodo njeni botri to seveda dovolili. Zanimivo je, da je leta 2004 ob ustanovitvi Zbora za republiko, slednjega je takrat vodil Peter Jambrek, proti izključevanju glasno nastopil filozof in dolgoletni novorevijaš Tine Hribar, ki je takrat izrekel nekaj krepkih besed na račun “vulgoliberalizma.”

Mimogrede, SDS je doslej že nekajkrat dala vedeti, da v projektu povezovanj pred volitvami nihče ni vnaprej izključen. Če bo morda celo pohvalila NSi-jevih deset programskih točk, se bodo tisti, ki so hoteli graditi prihodnost na osnovi izključevanja, znašli v precej nerodnem položaju …

Gašper Blažič, Demokracija