Slovenija postaja vse manj varna država

Foto: Polona Avanzo

“Slovenija je po meritvah avstralskega inštituta med državami sveta zdrsnila na lestvici “globalnega mirovnega indeksa” iz visokega 5. mesta v letu 2021 na 7. mesto v letu 2022. Videti je, da na področju zagotavljanja varnosti v Sloveniji očitno ni bilo storjenega dovolj,” je zapisal bivši generalni direktor policije Olaj. 

Bivši generalni direktor policije Anton Olaj je spomnil, da je Slovenija leta 2022 postala manj varna država v primerjavi z letom poprej. Leta 2021 je zasedala peto mesto, leta 2022 pa sedmo. Raziskave opravlja avstralski inštitut, kar povečuje zaupanje v njegove rezultate.

Iz poročila je mogoče razbrati, da je Slovenija poleg Danske edina država med desetimi najbolj mirnimi državami sveta, kjer je zabeležen padec. Zanj so med drugim krivi agresivni demonstranti. Spomnimo se nasilnih izgredov politkolesarjev, ki so pustošili po ulicah Ljubljane in drugih mest. Naknadno so bili oproščeni, policija pa demonizirana. Trenutna oblast je sokriva za poslabšanje varnosti. 

Leta 2021 je Slovenija poskočila za kar pet mest po indeksu varnosti in postala peta najbolj varna država sveta.

Spomnimo tudi na vse bolj perečo problematiko (ilegalnih) migracij. Novembra lani je eritrejski migrant sredi Ljubljane zabodel domačinko, policija pa ga je nato pridržala. Dogodek se je pripetil pred Parlament pubom na Šubičevi ulici. Trend pa se nadaljuje tudi letos. V začetku februarja je tujec v Murski Soboti do smrti zabodel domačina.

Leta 2022 je Slovenija padla za tri mesta.

Domen Mezeg