fbpx

Petričevo Delo: Odpuščajo celo novinarko na porodniškem dopustu!

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Znižanje obdavčitve časopisov, za katerega so se pred novim letom odločili poslanci, ni vplivalo na načrte odpuščanj največjih časopisnih podjetij v državi. V največjem časopisnem podjetju Delo, ki je preko družbe FMR v lasti Kolektorja Stojana Petriča, se poskušajo na različne načine znebiti okoli 30 zaposlenih. Postopke odpuščanj so napovedali že lani, zdaj pa potekajo. Odpuščajo celo novinarko Slovenskih novic Špelo Robnik, ki je na porodniškem dopustu, kar je mlado mamico zanesljivo precej šokiralo.

Na porodniški je namreč še do konca meseca. Odpuščajo pa tudi večkrat nagrajenega fotografa Tomija Lombarja. Pa izkušenega novinarja, ki je v preteklosti dolga leta vodil častno razsodišče društva novinarjev Vilija Einspilerja.

Ko je Einspiler vodil častno razsodišče, to ni delalo uslug politikom, kot se je zgodila leta 2017, ko je razsodišče obsodilo fotografa, ker se je na njegovi fotografiji ob izvolitvi premierke Alenki Bratušek videla čestitka iz Moskve Petra Kraljiča in ni obsojalo novinarjev, šlo je za Revijo Reporter, ko so ob izvolitvi kandidata za ministra za obrambo Romana Jakiča razkrili vsebino pisma Klemna Grošlja, ki ga je odprtega pustil na mizi v državnem zboru, kakšno čistko je treba narediti v vrhu ministrstva. Sporno razsodbo razsodišča lahko preberete tukaj.

Sredstev za dosego svojih ciljev ne izbira niti Alenka Bratušek, predsednica miniaturne SAB.

Odločitev razsodišča je bila objavljena po razsodbi vrhovnega sodišča, kjer fotoreporterju Janiju Božiču ni uspelo spodbiti obsodbe na pet mesecev zapora pogojno zaradi posnetka Alenke Bratušek, češ da je posegel v njeno komunikacijsko zasebnost. Napovedal je spor pred ustavnim in evropskim sodišče in se preselil v Anglijo. Vplivala je na zadnje razplete. Zadnji poskus spodbijanja sodbe Revije Reporter, da ji ne bi bilo treba umakniti posnetka pisma Jakiču in plačati kazni, se je neuspešno na ustavnem sodišču končal oktobra 2018. Pritožbe niso sprejeli v presojanje.

Množična odpuščanja
Z množičnimi odpuščanji in zaposlitvami novih novinarjev je Delo, ki z dvema časopisoma obvladuje večino trga tiskanih časopisov, pretresalo že v preteklosti. Več o dogajanju pred prejšnjimi volitvami poslancev lahko preberete tukaj: Priprave na volitve: Odpustili še novinarja Vatovca. Do zamenjave vlade ali volitev bi lahko prišlo tudi zdaj in zaradi tega se, tako je slišati, vrstijo krizni sestanki pri odgovornem uredniku Urošu Urbasu. Tudi ob nedeljah.

Uroš Urbas (STA)

O odpuščanjih v največji medijski hiši drugi mediji skoraj ne poročajo, čeprav je odpuščanje novinarke na porodniškem dopustu blizu škandala in sramotnega ravnanja. Robnikovo so zaposlili preko agencije. Ker je podjetje z agencijo prekinilo sodelovanje, jo je doletela napoved odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Novinarka se je, tako je slišati, pritožila Nataši Luša, ker so za druge, ki so bili zaposleni preko iste agencije in niso bili na porodniškem dopustu, v podjetju našli delo. Na porodniški bo Robnikova še do konca tega meseca. Ni čisto jasno, ali so si v podjetju Delu pri odpuščanju novinarke na porodniškem dopustu medtem morebiti premislili.

Ob fotoreporterju Lombarju, bi naj Delo sodelovanje prekinilo še s fotoreporterji Romanom Šipićem, Mavricem Pivkom in Tadejem Regentom, s športnimi novinarji Sašo Verčič, Sinišo Uroševičem, Mojco Finc

Peter Jančič, Spletni časopis