fbpx

Pikalo še kar nasprotuje županu Šmarja pri Jelšah in ogroža splošno varnost

dr. Jernej Pikalo (Foto: STA)

dr. Jernej Pikalo (Foto: STA)

Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je v sredo zvečer prehitel državo s hitrim ukrepanjem, ko je napovedal, da bo po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri eni od zaposlenih na tamkajšnji OŠ in njenih podružnicah pouk odpadel. V četrtek zjutraj je bilo napovedano zaprtje vseh osnovnih šol, a minister za šolstvo Jernej Pikalo, katerega mandat si bomo zapomnili po kršenju človekovih pravic, je še v poznih popoldanskih urah nasprotoval odločitvi župana. Zato ga je že okrcal predsednik vlade Janez Janša, ki je napovedal, da bo v primeru resnih posledic Pikalo poklican k odgovornosti.

Potem, ko so pri eni od zaposlenih na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah potrdili okužbo z novim koronavirusom, je župan Matija Čakš že v sredo zvečer na TV Slovenija napovedal, da pouk na šoli vključno z vsemi njenimi podružnicami vsaj v četrtek in petek odpade. Minister za zdravje Aleš Šabeder je ob tem napovedal, da šola navodil za zaprtje ni dobila. Še preden je bilo odločeno o zaprtju vseh osnovnih šol v Sloveniji s prihodnjim tednom, pa je bilo sklenjeno, da bo omenjena šola zaprta naslednjih 14 dni. Le hitremu ukrepanju župana se tako lahko zahvalimo, da je omejil širjenje virusa, medtem ko država ni storila ničesar.

Pikalo v Studiu ob 17. nasprotoval hitremu ukrepanju župana
Pri dogajanju je do izraza pričela prihajati resnična ignoranca levičarjev ob kriznih razmerah, kakršnim smo jim priča v primeru izbruha novega koronavirusa. Ne le, da minister pristojen za šolstvo dr. Jernej Pikalo ni pravočasno dal pobude za zaprtje vseh šol, županovi odločitvi, kot kaže, nasprotuje tudi po tem, ko se je izkazala za pravilno. V oddaji Studio ob 17. na Radio Slovenija je med drugim glasno poudaril: “Župani nimajo nobene zakonske podlage za zapiranje šol.” Odhajajoči minister se sicer kmalu najverjetneje kot profesor vrača na Fakulteto za družbene vede, njegov mandat pa si bomo najbolje zapomnili po kršenju človekovih pravic otrok, ki obiskujejo javne šole v nedržavni lasti.

Ministra je kmalu na družbenem omrežju Twitter okrcal predsednik vlade Janez Janša: “Izjava, popolnoma izven realnosti. Iz Šmarij, kjer je župan včeraj zaprl šolo, poročajo, da je vseh 5 prvotestiranih otrok in staršev pozitivnih. Če bodo posledice resne, bo kazensko odgovoren @JernejPikalo in ne župan.” Janša je sicer že v jutranjih urah napovedal zaprtje šol, pozval pa je tudi k temu, da otroci ostanejo doma že v petek.

Oglasil se je tudi nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak: “Gospod minister ste vi resno čisto pri sebi. Še dobro, da imamo župane kakršen je Matija Čakš v mojem kraju Šmarje pri Jelšah. Pridobite si nove podatke o okuženih na tej šoli in se županu zahvalite za njegovo odločitev.”

Ko je bilo edino navodilo, naj ne dela panike, se je župan Čakš znal odzvati pravilno
Župan Čakš je sicer tekom četrtka spregovoril za Nova24TV, povedal je, da se je za zaprtje šole odločil takoj, ko so dobili potrjen sum okužbe koronavirusa na njihovi centralni šoli v občini. “Ves čas so nam zatrjevali, da moramo biti v kontaktu z epidemiologom, saj bo on dajal navodila, kako in kaj ravnati. Epidemiologinja se nam ni oglasila na telefon celotni popoldan. Tudi zvečer ne,” je bil ogorčen.

“Ko sem končno dobil ministra Šabedra na telefon, je on reagiral in končno je poklicala. Moram povedati, da je bila zelo arogantna. Povedala nam je, da naj ne delamo panike in dodala, kako naj bila stoodstotno zelo mala možnost, da se bo virus razširil naprej,” je poudaril.

Kot je povedal, so imeli iz lokalne skupnosti, od staršev, že podatke, da imajo otroci vročino in se slabo počutijo: “Starši jih vozijo k zdravniku. S tem smo v bistvu dosegli to, da so vsem tem otrokom interventno vzeli zbrise. Interventne brise so nujno poslali v Ljubljano v laboratorij. Morate vedeti, da nam je na prvem mestu skrb za lokalno skupnost. Varnost naših otrok je na prvem mestu.”

Foto: STA

Rok Krajnc