Pikalo še naprej izigrava pravni red! Tokrat je v igro za izigravanje ustave poslal “pravne strokovnjake” – vidne podpornike levice in tranzicijske dobičkarje!

Minister za šolstvo Jernej Pikalo v družbi SDjevih pravnih strokovnjakov razmišlja kako bi se izognil spoštovanju odločitve US (vir: twitter)

“S priznanimi pravnimi strokovnjaki se minister Jernej Pikalo posvetuje o rešitvah, zapisanih v predlogu sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja,” so na Twitterju zapisali na uradnem profilu ministrstva za šolstvo. Za ministrovo mizo so sedeli profesorji s pravne fakultete, za katere se ve, da sodijo v levi krog pravnikov, hkrati pa evidence razkrivajo, da gre za izjemne zaslužkarje na račun države. To so Rajko Pirnat, Lojze Ude in Ciril Ribičič. Tam je bil tudi profesor s fakultete za Upravo Mirko Pečarič, nekdanji državni sekretar na tem istem ministrstvu, ko ga je vodil minister Igor Lukšič.

Na spletu je zaokrožila fotografija ministra za šolstvo Jerneja Pikala, ki v družbi pravnih strokovnjakov mozga o “rešitvah”, zapisanih v predlogu sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Predlagani zakon je namreč v navzkrižju z ustavo. Pikalo in Socialni demokrati pa se ne predajo, namesto da bi nepravilnosti odpravili, s pomočjo svojih pravnih strokovnjakov iščejo načine, kako bi lahko zaobšli odločitev Ustavnega sodišča RS.

“S priznanimi pravnimi strokovnjaki se minister Jernej Pikalo posvetuje o rešitvah, zapisanih v predlogu sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja,” so na Twitterju zapisali na uradnem Twitter profilu ministrstva za šolstvo.

Na fotografiji, ki jo je ministrstvo objavilo na Twitterju, je videti ministra Pikala, ki sedi za mizo v družbi zaslužnega profesorja Lojzeta Udeta, nekdanjega sekretarja Igorja Lukščiča Mirka Pečariča in strokovnega sodelavca poslanske skupine SD Rajka Pirnata. Kakor je jasno, gre v zvezi s sestankom za nadaljnji poskus Pikalovega izigravanja odločitve ustavnega sodišča.

Dejstvo je, da se minister Pikalo ni iznenada odločil še enkrat premozgati “o rešitvah, zapisanih v predlogu sprememb” zakona, ki bi namesto odpravljanja neenakosti pri financiranju obveznega šolskega programa med javnimi in zasebnimi šolami te še bolj poglobil.

https://twitter.com/TomazLisec/status/1145627462757486592

Prejšnji teden v sredo, 26. junija 2018, je namreč odbor za izobraževanje po pisanju STA prekinil obravnavo predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja zaradi ugotovitev zakonodajno-pravne službe DZ, ki je opozorila, da je omenjeni zakon “na več mestih vprašljiv z vidika ustavne ureditve, na določenih mestih pa tudi protiustaven”.

Zakonodajno-pravna služba DZ je namreč v svojem podanem mnenju opozorila, da Pikalov predlog spremembe zakona zmanjšuje financiranje zasebnih osnovnih šol, ministrstvo za izobraževanje pa ni pojasnilo, kakšen je javni interes, na podlagi katerega utemeljujejo pričakovano poslabšanje pravnega položaja otrok, staršev in zasebnih šol.

Zakonodajno-pravna služba DZ ocenila, da predlagane spremembe niso v skladu z ustavo
Na ministrstvu za šolstvo naj bi zato morali pripraviti ustrezna dopolnila, a tega še niso storili. SD namreč vztraja pri svojem, pa naj bo to še tako protiustavno. Razredni boj in nastrojenost proti Cerkvi imata namreč za Socialne demokrate prednost pred Ustavo Republike Slovenije. Enako menijo v SAB.

Na presenečenje mnogih naj bi se temu znotraj koalicije najbolj upirali ravno pri SMC, medtem ko naj bi druge koalicijske stranke, kot sta LMŠ in DeSUS, iskale “kompromisne rešitve”. Kako izgleda kompromis med možnostjo kršenja ustave in ne-kršenja ustave, bomo najbrž lahko izvedeli v kratkem. SDS in NSi sta na podani predlog predlagali več dopolnil, ki bi odpravile neskladja z odločbo ustavnega sodišča.

V javnem pismu pa so Pikalov neustavni predlog podprli nekateri nekdanji ministri za šolstvo iz LDS in SD. To so storili Slavko Gaber, Pavel Zgaga, Lucija Čok in Igor Lukšič. Zdaj se zdi, da želi Pikalo s pomočjo zbranih “priznanih pravnih strokovnjakov” še dodatno izigrati odločbo ustavnega sodišča, namesto da bi jo spoštoval.

Koritniki
Račun za izigravanje slovenske ustave pa bodo na koncu morali plačati slovenski davkoplačevalci – ti so namreč tisti, ki konec koncev financirajo delovanje raznih inštitutov, v katerih delujeta Ude in Pirnat. Spomnimo, minister Pikalo s trenutnim predlogom zakona dela ravno nasprotno od odločbe ustavnega sodišča. To je namreč odločilo, da mora država v celoti zagotoviti financiranje s strani države določenega šolskega programa, ki se izvaja v osnovnih šolah.

To je na podlagi Ustave RS, ki določa, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno za vse, sklenilo, da se mora v skladu s tem tudi šolski program, ki je določen s strani države, financirati v celoti. Pikalo pa se je odločil, da financiranje šolskega programa s trenutnih 85 odstotkov v zasebnih šolah sklesti na nič na podlagi nadvse samovoljne interpretacije zakona in mešanja pojmov.

Ivan Šokić

 • večni srb

  Šole so podobno kot bolnice, vsaka država bi jih rada imela čim več, da bi lahko slehernemu državljanu nudili zastonj in kvačitetno zdravstvo oziroma šolstvo. Ampak nihče noče žrtvovati svoj kapital za dolgoročne, altruistične cilje, zato toliko držav javnega šolstva sploh ne pozna. Ker si ga ne morejo privošćiti, zagotovo ne zato, ker bi radi dali hišo pod hipoteko, da njihovi otroci ne bodo zarukani. Mi pa vse to že imamo, narod se je desetletja žtvoval in zgradil vse zastonj.
  Po nobeni logiki ne more biti privatno cenejše, niti boljše, nihče ne bo vlagal v šolo sredi podalpske ciganije in tudi ne bomo videli nobenih dobrih profesorjev, ker če je treba plačat, lahko vrhunskega strokovnjaka ustvari tudi Oxford, saj bo potem v Angliji tudi delal, ker v Sloveniji ne rabimo nič. V nas vlagajo nemci, italijani, madžari in hrvati, če kaj rabijo ali delajo kaj novega, pripeljejo svoje strokovnjake in opremo iz tujine.
  Drugače povedano, privat šol ne rabimo zato, ker će imamo državne, strokovnjakov ne rabimo pa zato, ker se že 30 let rrudimo, da bi se jih znebili in jih zatrli, saj pri nas ni nobenega razvoja.
  Kaj bi potem sploh radi učili, v veronauku ni več kruha, vojaško policijsko džamaherijo pa itak šola Nato, ki celo plačajo hlapcem, da jih sploh kdo posluša in uboga.

  • AlojzZ

   Po nobeni logiki ne more biti privatno cenejše, niti boljše

   To je socialistična laž. Pravilo je, da je privat boljše od državnega. Socializem deluje samo do takrat, ko zmanjka tujega denarja. Saj lastnega niti nima.

   Radio Erevan
   Vpr.: Ali bi bilo možno socializem zgraditi v puščavi?
   Odg.: Načelno da, vendar bi morali že čez nekaj let začeti uvažati pesek.

   Opomba:
   Radio Erevan ali Armenski radio je sinonim za zvrst šal, ki so bile v drugi polovici 20. stoletja zelo priljubljene v nekdanji Sovjetski zvezi in ostalih komunističnih državah vzhodnega bloka, tudi v Sloveniji.

   • JANEZ GUS

    Ostalo so jim samo še komunistične laži.Vsak dan nova laž iz komunističnih medijev za blesavit še ostanek pametnega naroda.

   • tohuvabohu

    Ena laž na dan odžene demokracijo stran.

  • Stajerka

   ….anarhistično/komunistično/antirealistično doktrino v javnih šolah si namenoma izpustil?……da o tem, da v naših šolah dobesedno DUŠIJO otroka, njegove sposobnosti in talente ne govorimo!!……o zaposlenih v javnem šolstvu pa ne bi, ker takših absurdov kot jih imajo oni v kolektivni pogodbi, so sposobni samo še grki z dodatkom za pravočasni prihod v službo……

 • večni srb

  Mar ne bi bilo lažje enostavno spremeniti zakon in nehati s to neumnostjo?

 • Stajerka

  …banda, mafijska……včeraj sem nekje zasledila podatek, da je od leta 2011-2018 v izobraževalnem ciklusu 49.000 otrok manj in 6.000 učiteljev več…….javno, javno……kot se je podrla hišica iz kart državne zlatnine in srebrnine, tako se bo sesula tudi ta mantra javnega…….

 • anzek

  Potrebno se je vprašati: zakaj je za vladajoče komuniste tako važno, da je šolstvo javno?
  Bistvo je v vsebini Ž. Turkovega twitta: “Če kontroliraš medije, kontroliraš, kaj bodo ljudje misli naslednjih 24 ur. Če kontroliraš šolstvo, kontroliraš, kaj bodo ljudje mislili naslednjih 24 let.”

  • Amerikanc

   Samo zato, da bojo z Repetovim zgodovinopisjem še naprej poneumljali deco. “Tito heroj” !

  • RATATA

   Po mojem mnenju pomeni izraz javno pri pokomunistifnih uzurpatorjih njihovo zasebno! Obnašajo se čisto tako.

   • SIMON ROZIC

    Najboljše danes! “Javno ” je za njih zasebno in žakelj brez dna!

 • Amerikanc

  Rdeči noski bi radi imeli javne zavode, brez konkurence, sami pa se potegujejo za koncesije v zdravstvu in za podobne štorije. A ne Lukšić ?

  • SIMON ROZIC

   …in pišejo “scenarije” za naše prekletstvo, za velik denar seveda. Pravijo jim svetovanja ???

  • JANEZ GUS

   Rdeči noski naj pošiljajo položnice RDEČIM NOSKOM

 • JANEZ GUS

  Po eni strani nas smrduh,gabrov učenec pikolo uničuje s boljševističnim šolstvom,po drugi strani pa nas je mamin sinko izbrisal iz Schengena.Ura je že krepko čez dvanajst.Osamosvojitelji,za to nismo rušili rdečo zvezdo.Ne vem ,kaj sploh še čakamo.Kaj nam morajo ti kučanisti še naredit.Uničili so nam že vse vrednote,za katere smo se osamosvajali.Okradli so državo,uničili šolstvo,zdravstvo,medije,gospodarstvo,vojsko…..Bolniki,da kdaj še.Vladajo nam klovni,potomci zločincev,koruptivna banda.Sodstvo v popolnem razsulu.,zanimajo pa nas parade ponosa.Groza.

 • VERZIFIKATOR

  Pika L. Jernejec

  MINISTER PISALO

  Slonistan dežela razsvetljena
  je kot Liliput, a v drugem času,
  majhna je in še na slabem glasu,
  da je tavajoča, izgubljena.

  Šole Slonistanu so potrebne,
  šole, že stoletja se ponavlja,
  šolstvo se z reformami popravlja,
  zdaj na piki šole so zasebne.

  Šolo pikalo se je nenehno
  že od nekdaj, češ da ni uspešna,
  če zasebna je, je tudi grešna,
  zbadali so vselej jo pritlehno.

  Tej ni mesta v našem Slonistanu,
  se oglasil znova je minister,
  Slonistanec vsak naj bo filister,
  javno šolstvo vedno v prvem planu.

  Piše ta minister se Pisalo,
  že ime po svoje je povedno,
  prazaprav za šolnika prav zgledno,
  pravi se priimek mu je dalo.

  Se Pisalo trudi na vse kriplje
  vse zasebno iz dežele vreči,
  pa jih nekaj nasprotuje k sreči,
  da ne pika se samo in ščiplje.

  Se Pisalo z izračuni trudi,
  šestdeset da več kot sto je, pravi,
  nasprotuje pameti s tem zdravi,
  mnogi na Pisala so prav hudi.

  S krogom se Pisalo zaj obdaja,
  ki naj izračun bi raztolmačil,
  šestdeset da v sto bi predrugačil,
  pa ne gre, saj minus mu ostaja.

  Skliče pravoverne strokovnjake,
  a Pisalu prav nič ne pomaga,
  zdrav razum ga vsakokrat premaga,
  matematika ni za bedake.

  Dopovedati Pisalu ni mogoče,
  pamet z njim ne bo se več trudila,
  zdavnaj je Pisala zapustila,
  pomagati tej nesreči noče.

  Za Pisala je rešitev ena,
  ta, da vpiše v šolo se posebno,
  možnost daje šolanje zasebno,
  ni priložnost čisto izgubljena.

  Kaj iz tega končno bo nastalo,
  če tako se bo naprej še smešil?
  Nič, le v Slonistanu bo pospešil,
  da več pameti bo s tal pognalo.

 • althar

  “S priznanimi pravnimi strokovnjači se minister…”

  Evo, sem popravil namesto MIZŠ.

 • JANEZ GUS

  Namesto,da bi te komunistične pohabljence skrbelo znanje,s katerim smo na repu EU v osnovnih šolah,oz.funkcionalnem znanju,to retardno golazen skrbi KRIŽ V ŠOLAH.Pomislite,na kaj se golazen sklicuje in to l 2019.

 • Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država v kateri vldajo okupatorji n veleizdajalci slovenskga naroda.
  Sami “napredni” ki se drenjajo okrog korita so dejansko nasledniki ali pa potomci rdečih verskih blaznežev, ki so izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji in ki so po kocu vojne omogočili nadaljevanje okupacije slovesnkih dežel, ko so po sloveski zemlji hodili oboroženi tuji vojaki, govorili tuj jezik in še s pisavo so nas posiljevali.

  • JANEZ GUS

   Najbolj pa je žalostno,.da to počne naprej kučanova golazen v samostojni Sloveniji.Samostojni v narekovajih.

 • JANEZ GUS

  Zapomni si usmrajeni rdeči gabrov učenec pikolć in tvoja pol pismena čreda v parlamentu Križ je temelj EU civilizacije in kulture,ne pa zločinska rdeča zvezda.

  • JANEZ GUS

   Na FDVJU ,vam je to REPONJA pozabil povedat.Njega brigajo Dražgoške laži.

 • karpelec

  Čisto po balkansko-išći luknjo tako dolgo, da tvoja obvelja.

 • RATATA

  Prekratkohlači podganji lgbt ksiht picala in frisi ostale lewuharske zajedalske golazni se morajo obvezno in to čimprej odkotaliti na njihovih lobanjah. Mnogo preveč škode so že storili Sloveniji in Slovencem!
  Koliko le je bedečih Slovencev(?) Dvanajst, sto, tisoč??

 • JANEZ GUS

  Vsa ta rdeča banda smrdljiva farizejska ,pa svoje pankarte pošilja v zasebne šole.Rdečuharska sprevrženost brez primere.Šiptar dopoldne bere berilo,popoldne pa po lažgošah in lgbt sprevodih….Fuj…..

 • Poserjemsenavse

  Sobo zaklenit in strup pod vrata…

  • JANEZ GUS

   Adi jih je prvo stuširal veliko boljše in uporabne modele.

 • anzek

  Glede na to, da je v MB nedavno zagorela ena zasebna izobraževalna ustanova, se sprašujem: je to posledica gonje zoper zasebne vrtce?

  Ne bi se čudil, sovraštvo levičarjev, z ministrom na čelu, je neizmerno, pameti pa tako in tako ne premorejo!

 • Anton

  Kakšno sprenevedanje, kakšno licemerstvo, s strani ministra Jerneja Pikala. Človek z integriteto ostane brez besed in odprtih ust.

  sarkazem press

 • if

  Skupna pravnih strokovnjakov?!

  Gre za enak tip ad hoc skupine, kakor je bila namnesko postavljena v primeru protiustavnega odvzema poslanskega madata JJ.

  Zoper ustavo RS so bili v tej skupini: Franc Grad, Rajko Pirnat, Ciril Ribičič, Aleš Zalar in Dino Bauk.

  V Pikalovi skupini pravnih strokovnjakov zoper ustavbo RS so: Rajko Pirnat, Lojze Ude in Ciril Ribičič.

  Ciril Ribičič, sin Mitje Ribičiča, ortodoksnega komunista zoper človečnost, demokracijo in samostojno Slovenijo!

  Slovenijo vodi kriminal državenga tipa!

  • JANEZ GUS

   Daljinsko voden kurčanov UDE,konvertita Pirnata pa poznamo.EKIPA ,DA TE SKIPA.–CKKPS

  • dež

   Navadni toplovodarji, ki bi po sistemu “volk sit in koza cela” na novo odkrivali toplo vedo.

 • Basileus

  Izigravanje ustave.
  Saj jo SDS prav tako izigravala.

  • JANEZ GUS

   Se ne da brez omembe SDS,kako pa ti znanstvenik to veš za SDS.Čudno da nisi omenil Kristusa.

  • tohuvabohu

   Torej priznaš, neroda?

   • Basileus

    Priznam, da mi je vseeno katera opcija bo počrpala čim več denarja iz proracuna.
    Glede vrasanja ali je bila kršena ustava ali ne o tem ne bi razglabljal, ker ima trenutno SDS ustavno inštanco podrejeno. Razlog, da je temu tako je jasen. Veš zakaj? Ker ne tulite več da je ustavno sodišče v rokah Kučana oz komunistov.
    Mi je pa fajn, ker bodo penzije vedno manjše. Sami sebi pjuvate v skledo. Itak na koncu kratko potegnete prav vi upokojenci.

    • tohuvabohu

     Priznaš izigravanje ustave! O korupciji tu ne govorimo, miško. V kakšnem smislu ima SDS podrejeno US, cepec?

     • Basileus

      Priznaš, da imaš rad oslovski penis?

 • dež

  Če minister ne premore ustreznega znanja, kako udejaniti odločbo US, naj še danes odstopi. Lahko mu kot navaden ustavno neveden državljan prišepnem, da obstaja zelo enostavna copy-paste metoda.
  OŠ Alojzija Šuštarja iz Šentvida, naj za obvezen učni program nakaže identično višino denarja, kot OŠ Franca Rozmana Staneta iz Šentvida. Pa bo domača naloga narejena.