fbpx

Pikalo še naprej izigrava pravni red! Tokrat je v igro za izigravanje ustave poslal “pravne strokovnjake” – vidne podpornike levice in tranzicijske dobičkarje!

Minister za šolstvo Jernej Pikalo v družbi SDjevih pravnih strokovnjakov razmišlja kako bi se izognil spoštovanju odločitve US (vir: twitter)

“S priznanimi pravnimi strokovnjaki se minister Jernej Pikalo posvetuje o rešitvah, zapisanih v predlogu sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja,” so na Twitterju zapisali na uradnem profilu ministrstva za šolstvo. Za ministrovo mizo so sedeli profesorji s pravne fakultete, za katere se ve, da sodijo v levi krog pravnikov, hkrati pa evidence razkrivajo, da gre za izjemne zaslužkarje na račun države. To so Rajko Pirnat, Lojze Ude in Ciril Ribičič. Tam je bil tudi profesor s fakultete za Upravo Mirko Pečarič, nekdanji državni sekretar na tem istem ministrstvu, ko ga je vodil minister Igor Lukšič.

Na spletu je zaokrožila fotografija ministra za šolstvo Jerneja Pikala, ki v družbi pravnih strokovnjakov mozga o “rešitvah”, zapisanih v predlogu sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Predlagani zakon je namreč v navzkrižju z ustavo. Pikalo in Socialni demokrati pa se ne predajo, namesto da bi nepravilnosti odpravili, s pomočjo svojih pravnih strokovnjakov iščejo načine, kako bi lahko zaobšli odločitev Ustavnega sodišča RS.

“S priznanimi pravnimi strokovnjaki se minister Jernej Pikalo posvetuje o rešitvah, zapisanih v predlogu sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja,” so na Twitterju zapisali na uradnem Twitter profilu ministrstva za šolstvo.

Na fotografiji, ki jo je ministrstvo objavilo na Twitterju, je videti ministra Pikala, ki sedi za mizo v družbi zaslužnega profesorja Lojzeta Udeta, nekdanjega sekretarja Igorja Lukščiča Mirka Pečariča in strokovnega sodelavca poslanske skupine SD Rajka Pirnata. Kakor je jasno, gre v zvezi s sestankom za nadaljnji poskus Pikalovega izigravanja odločitve ustavnega sodišča.

Dejstvo je, da se minister Pikalo ni iznenada odločil še enkrat premozgati “o rešitvah, zapisanih v predlogu sprememb” zakona, ki bi namesto odpravljanja neenakosti pri financiranju obveznega šolskega programa med javnimi in zasebnimi šolami te še bolj poglobil.

https://twitter.com/TomazLisec/status/1145627462757486592

Prejšnji teden v sredo, 26. junija 2018, je namreč odbor za izobraževanje po pisanju STA prekinil obravnavo predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja zaradi ugotovitev zakonodajno-pravne službe DZ, ki je opozorila, da je omenjeni zakon “na več mestih vprašljiv z vidika ustavne ureditve, na določenih mestih pa tudi protiustaven”.

Zakonodajno-pravna služba DZ je namreč v svojem podanem mnenju opozorila, da Pikalov predlog spremembe zakona zmanjšuje financiranje zasebnih osnovnih šol, ministrstvo za izobraževanje pa ni pojasnilo, kakšen je javni interes, na podlagi katerega utemeljujejo pričakovano poslabšanje pravnega položaja otrok, staršev in zasebnih šol.

Zakonodajno-pravna služba DZ ocenila, da predlagane spremembe niso v skladu z ustavo
Na ministrstvu za šolstvo naj bi zato morali pripraviti ustrezna dopolnila, a tega še niso storili. SD namreč vztraja pri svojem, pa naj bo to še tako protiustavno. Razredni boj in nastrojenost proti Cerkvi imata namreč za Socialne demokrate prednost pred Ustavo Republike Slovenije. Enako menijo v SAB.

Na presenečenje mnogih naj bi se temu znotraj koalicije najbolj upirali ravno pri SMC, medtem ko naj bi druge koalicijske stranke, kot sta LMŠ in DeSUS, iskale “kompromisne rešitve”. Kako izgleda kompromis med možnostjo kršenja ustave in ne-kršenja ustave, bomo najbrž lahko izvedeli v kratkem. SDS in NSi sta na podani predlog predlagali več dopolnil, ki bi odpravile neskladja z odločbo ustavnega sodišča.

V javnem pismu pa so Pikalov neustavni predlog podprli nekateri nekdanji ministri za šolstvo iz LDS in SD. To so storili Slavko Gaber, Pavel Zgaga, Lucija Čok in Igor Lukšič. Zdaj se zdi, da želi Pikalo s pomočjo zbranih “priznanih pravnih strokovnjakov” še dodatno izigrati odločbo ustavnega sodišča, namesto da bi jo spoštoval.

Koritniki
Račun za izigravanje slovenske ustave pa bodo na koncu morali plačati slovenski davkoplačevalci – ti so namreč tisti, ki konec koncev financirajo delovanje raznih inštitutov, v katerih delujeta Ude in Pirnat. Spomnimo, minister Pikalo s trenutnim predlogom zakona dela ravno nasprotno od odločbe ustavnega sodišča. To je namreč odločilo, da mora država v celoti zagotoviti financiranje s strani države določenega šolskega programa, ki se izvaja v osnovnih šolah.

To je na podlagi Ustave RS, ki določa, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno za vse, sklenilo, da se mora v skladu s tem tudi šolski program, ki je določen s strani države, financirati v celoti. Pikalo pa se je odločil, da financiranje šolskega programa s trenutnih 85 odstotkov v zasebnih šolah sklesti na nič na podlagi nadvse samovoljne interpretacije zakona in mešanja pojmov.

Ivan Šokić