Pikalu ni nerodno razodeti totalitarnih teženj po zlorabi šolskega sistema

dr. Jernej Pikalo (Foto: STA)

dr. Jernej Pikalo (Foto: STA)

Premier Janez Janša je v svojem nagovoru v okviru mednarodne konference opozoril, da še posebej skrbi, ker so med tistimi, ki totalitarni režim prikazujejo kot nekaj dobrega, tudi številni mladi, ki so šli čez slovenski šolski sistem v zadnjih desetletjih, in kjer je bila pri vzgoji in izobraževanju narejena strateška napaka, ki seveda ni bila slučajna. Ob tem je poudaril, da smo v Sloveniji priča masovnemu zanikanju, še posebej posledic in same narave komunističnega režima. V parlamentu imamo tri stranke, katerih najvidnejši predstavniki ta režim prikazujejo kot nekaj, kar ni bilo nič slabega – eden izmed njih se je seveda tudi odzval na premierjeve besede in v zgodbo skušal podtakniti ter preusmeriti pozornost na neonaciste oziroma rumene jopiče. To je nekdanji minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

“Pri vzgoji in izobraževanju je bila očitno narejena strateška napaka, ki pa seveda ni bila slučajna,” je mnenja predsednik vlade Janez Janša, ki dodaja, da še posebej skrbi, ker so med tistimi, ki totalitaren režim prikazujejo kot nekaj dobrega, tudi številni mladi, ki so šli čez slovenski šolski sistem v zadnjih desetletjih. “Kultura in prosveta, naša bo osveta.  To je bilo znano reklo komunistov. Glede na to, da lustracije tudi v šolskem sistemu nismo izpeljali, je rezultat pričakovan,” je ob tem spomnil aktiven uporabnik družabnega omrežja.

Seveda ob zapisanem ni mogel ostati tiho nekdanji šolski minister dr. Jernej Pikalo, ki je izkoristil priložnost in tvitnil: “Lepo, da predsednik vlade prizna, da so rumeni jopiči, desničarski ekstremisti in drugi neonacisti napaka izobraževalnega sistema. V naslednjem mandatu bomo po vzoru Nemčije v učne načrte dodali še več vsebin o nevarnosti skrajno desnih gibanj.” No, vsi dobro vemo, da naš šolski sistem ne poveličuje totalitaristične ideologije na katero je ciljal Pikalo, tako da že zato ne moremo trditi, da bi bili desničarski ekstremisti rezultat oziroma napaka izobraževalnega sistema. Poleg tega je Pikalo s svojim poskusom razodel težnje po dodatnem obvladovanju oziroma zlorabi šolskega sistema, ki je že tako ali tako prizadet, že vse od leta 1945. Nekdanji šolski minister namreč prihaja iz vrst Socialnih demokratov, ki so ponosni nasledniki zveze komunistov. A saj vemo, SD in njej sorodne stranke imajo dvojna merila tudi kar se tiče totalitarizmov – medtem ko, vsaj trenutno, na veliko grajajo nacizem, se jim zdi idealiziranje komunizma povsem naravno – kar očitno naslednjim rodovom predajajo tudi skozi izobraževalni sistem.

“V Sloveniji pa smo priča masovnemu zanikanju, še posebej posledic in same narave komunističnega režima. V parlamentu imamo tri stranke, katerih najvidnejši predstavniki ta režim prikazujejo kot nekaj, kar ni bilo nič slabega. Ena od teh strank daje ta režim kot primerjalni model, kako naj bi se država razvijala v bodoče,” je dejal premier Janez Janša na mednarodni konferenci z naslovom Navidezna sprava: tranzicijski procesi v srednji in vzhodni Evropi v primerjalni perspektivi, ki je potekala ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov.

V SD bodo ostali ponosni nasledniki Zveze komunistov do zadnjega
Svoj nagovor je predsednik vlade sklenil z zaskrbljenostjo, glede na to, da v odnosu med evropskimi dejavniki do totalitarnih, zločinskih režimov, v zadnjem času opažamo dokaj podoben pristop, kot smo ga lahko opažali v nekem obdobju 30 let prejšnjega stoletja do nacizma v Nemčiji. Ko se je govorilo, da se je s Hitlerjem treba pogovarjati, da je boljše sto let pogajanj kot en dan vojne in zato Zahod dejansko ni reagiral, dokler ni bil sam neposredno ogrožen. “Če bi šli delat slovnično primerjavo, bi našli podobne stavke danes, ko nekateri tako govorijo o iranskem režimu in ko so po zadnjih volitvah prišli na oblast ljudje, ki so zagrešili genocid nad lastnim ljudstvom ravno v času, ko se je v Evropi rojevala svoboda. Še nekaj takšnih režimov bi lahko našteli v soseščini,” je dejal Janša.

V vodstvu SD so se poklonili zločincu Borisu Kidriču. (Foto: FB)

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa je ob današnjem vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov poudaril, da je vsako poveličevanje nacizma in totalitarnih simbolov izredno nevarno in nedopustno, pa vendar vse bolj pogosto početje. Zato bi moralo biti tudi pri nas kazensko preganjano, se je zavzel. “Še huje, v zadnjem obdobju vse pogosteje prihaja do poveličevanja zgodovinskih zločincev, njihovih totalitarnih idej in zavržnih dejanj ter po drugi strani do krepitve in spodbujanja nestrpnosti do drugačnih in drugače mislečih,” je poudaril ob tem pa seveda ciljal na nacizem, medtem ko ga v preteklosti ni zmotilo, kadar so se določeni poslanci udeležili sej DZ v oblačilih s podobami komunističnih revolucionarjev in s totalitarnimi simboli, kot je na primer rdeča zvezda. V Pikalovi SD pa se še vedno klanjajo zločincu Borisu Kidriču.

Sara Bertoncelj