“Pi*ke, pa droge, pa babe …” – vse vulgarne in seksistične izjave radikalnega politika SD

Datum:

Afera, ki jo je z voščilom “Vesel božič, umazane živali”, zakuhal državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije Jernej Štromajer, ne čudi toliko, glede na to, da je ta že leta 2012 dokazal, da ima velike težave z jezikom, seksizmom in drogami. Ta je namreč na družabno omrežje Twitter zapisal: “Pičke, pa droge, pa babe. Kuj neki! #fml”. Prav tako je z vidnim članom SD in takratnim predsednikom Mladega foruma, Janom Škobernetom, leta 2014 zakuhal pravi škandal znotraj evropske socialistične in socialdemokratske mladine v Savudriji.

Prostaška izjava državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje in šport Jerneja Štromajerja, ko je pred božičem na Twitterju zapisal “Vesel božič, umazane živali” ni prva. Že pred leti, natančno 11. avgusta 2012 je prav tako šokiral z vulgarnim in seksističnim tvitom: “Pičke, pa droge, pa babe. Kuj neki! #fml (=jeb** moje življenje)”. Žal pa tudi to ni edini tovrsten izpad, nespodoben za politika – funkcionarja ministrstva za izobraževanje ter vidnega člana stranke SD.

O problematičnem Štromajerju, ki se ga je v študentski politiki prijel vzdevek Štromi, je leta 2014 poročal Večer v članku z naslovom “Predsednik Mladega foruma SD v seksističnem incidentu”. Gre za dogajanje na poletnem kampu evropske socialistične in socialdemokratske mladine v Savudriji. V članku je mogoče prebrati, da je bil konec avgusta leta 2012, tedanji predsednik SD Igor Lukšič je bil obveščen o domnevnem seksističnem obnašanju in spolnem nadlegovanju nekdanjega poslanca SD Jana Škoberneta na kampu. Škoberneta so zaradi nedopustnega obnašanja odvedli iz kampa, poleg njega pa tudi nekdanjega študentskega funkcionarja Štromajerja.

Škoberne in Štromajer sta po navedbah organizatorjev prizorišče kampa polepila s plakati in udeležence moškega spola povabili na “sestanek heteroseksualnih, pivskih in mesojedih moških”, ki naj bi predstavljal protiutež “dogmatično feminističnemu gibanju”, kar je po njihovo postalo gibanje Evropske socialistične mladine. Zatrdili so, da sta bila med iniciatorjema Škoberne in Štromajer. Tako kot v primeru žaljivega božičnega voščila, je Štromajer tudi tedaj našel izgovor za svoje početje in se ni iskreno opravičil. V komentarju je namreč tako kot Škoberne pojasnil, da naj bi nadzorni organ Mladega foruma ugotovil, da naj bi šlo za manipulacijo, ki je bila takrat namenjena predkongresnemu boju znotraj Mladega foruma.

Namesto kazni nagrada
No namesto, da bi sledile sankcije, je bil Škoberne nagrajen z mestom predsednika podmladka SD, nato pa je postal celo svetovalec ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala. No glej ga zlomka, vloge so se le zamenjale, namreč mesto državnega sekretarja na Pikalovem ministrstvu, je sedaj prevzel Štromajer. Glede na to, da gre za zaposlitev na ministrstvu, zadolženo za izobraževanjih mladih, se človek upravičeno vpraša, kako so lahko na tako odgovorno mesto, še posebej če vzamemo v obzir njegovo obnašanje v preteklosti, postavili Štromajerja.

Jan Škoberne je odletel z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo. Kdaj bo na vrsti Jernej Štromajer?

V bran mu je stopil Pikalo
Dejstvo pa je, da si Štromajer kot kader Židanovih Socialnih demokratov niti v najhujših sanjah ni mislil, da bo njegovo skrajno neokusno voščilo “Vesel božič, umazane živali” naletelo na tako buren odziv javnosti. Štromajer se je bil zato primoran odzvati in je zapisal: “Objava je najbolj znan citat božične klasike Sam doma, ki so jo mnogi žal pozabili. Nikogar nisem želel žaliti, zato se vsem, ki sem jih s tem morebiti prizadel, opravičujem. Ta film smo številni gledali in se ob njem smejali ob božičnih večerjah z družino. Želim vam miren božič.” V bran Štromajerju je stopil minister Pikalo, ki je v odgovoru na naše novinarske vprašanje, če ta namerava zahtevati odstop svojega sekretarja, odgovoril: “Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa je neprimerna in je žaljiva. Državni sekretar Jernej Štromajer se je za svoje dejanje opravičil, z njim sem se o nedostojnem tvitu že pogovoril. Motiti se je človeško, na napakah se učimo.”

Zaradi nespoštovanja čustev verujočih se bodo 15. januarja 2020 pred poslopjem protestno zbrali vsi, ki menijo, da mora sporni državni sekretar zapustiti položaj, je preko Twitterja sporočil predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, ki bo tudi organiziral protest. “Kar je preveč, je preveč,” je izpostavil. Nedvomno se lahko na tem mestu človek vpraša, kako je mogoče, da si nekdo, ki je celo doktor, drzne na tako neokusen način prizadeti čustva verujočih ob drugem največjem krščanskem prazniku. Očitno velja star rek: Volk dlako menja, narave pa nikoli.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...