Pirc Musarjeva molči o antisemitizmu na javni RTVS

Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v času predsedniške kampanje svojemu predhodniku Borutu Pahorju očitala, kako naj bi prevečkrat ostajal tiho, sedaj pa se je sama, čeprav je obljubljala, da ne bo tiho, zavila v molk. Ko ji je Center Simona Wiesenthala, ena največjih mednarodnih judovskih organizacij za človekove pravice, pisal in opozoril na antisemitizem na javni televiziji RTVS, namreč ni odreagirala. 

Direktor Wiesenthalovega centra za mednarodne odnose dr. Shimon Samuels je v pismu, naslovljenem na predsednico republike Natašo Pirc Musar, opozoril na antisemitizem v slovenskih medijih. Uvodoma je spomnil, da so seznanjeni s programi, s katerimi naša država beleži spomin na pomor 90 odstotkov slovenske judovske skupnosti v holokavstu, in da se zavedajo, da je Slovenija pred tremi leti sprejela pravno neobvezujočo delovno definicijo zanikanja in izkrivljanja dejstev o holokavstu, ki med drugim pravi, da zanikanje holokavsta predstavlja diskurz in propagando, ki zanika zgodovinska dejstva ter razsežnost iztrebljanja Judov, holokavsta, ki so ga nacisti in njihovi pomagači izvedli med drugo svetovno vojno. “Zanikati holokavst konkretno pomeni trditi, da se ta ni zgodil, pa tudi javno zanikati ali dvomiti, da so se ključni načini iztrebljanja (npr. plinske celice, množični poboji, stradanje, mučenje) resnično uporabljali ali da je bil genocid nad Judi nameren. Različni načini zanikanja holokavsta so izraz antisemitizma.” 

“Navkljub temu so našo pozornost pritegnili izrazi antisemitizma, ksenofobije, pozivi k nasilju, teorije zarote, lažne novice, poveličevanje diktatur in terorističnih organizacij na nacionalni javni RTV hiši Radiotelevizija Slovenija (RTV Slovenija) – vključno s spletno stranjo MMC in družbenimi omrežji. Po poročanju je moderator, ki dovoljuje tovrstno sovražno izražanje, znani novinar,” je bilo mogoče prebrati v nadaljevanju.

Novinar, ki so ga imeli pri tem v mislih, je več kot očitno Boris Vasev, saj so zapisali, da gre za novinarja, ki svoje eksplicitno sovraštvo do Judov izraža tudi prek svojega uporabniškega računa na Twitterju, kjer je trdil, da “kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega režima apartheida”, pri čemer je pojasnil, da “politika judovske nadvlade v Izraelu pomeni, da je vlada omejila cepiva svojim arabskim državljanom”.  “To se je izkazalo za očitno neresnično!”, je poudaril Samuels. Ta novinar pa je po njegovih besedah ob drugi priložnosti Izrael kvalificiral kot “evropsko naselbinsko – kolonialni projekt” … “ki vzpostavlja in ohranja judovsko večino v Palestini z uporabo metod etničnega čiščenja”. Po besedah Samuelsa je to zlonamerno pristransko in grozljivo. Medtem ko EU in druge države vidijo Hamas kot palestinsko teroristično organizacijo, ga je namreč “novinar” razglasil kar za osvobodilno gibanje borcev za svobodo.

Foto: Twitter

Gospa predsednica, pozivamo pristojne slovenske organe, da raziščejo te obtožbe in odpravijo kakršno koli obrekovalno ali sovražno retoriko v nacionalnih javnih medijih. Kot pravnica in nekdanja novinarka se dobro zavedate meja med informacijo oziroma svobodnim mnenjem in spodbujanjem sovraštva ali obrekovanja,” je še mogoče prebrati v pismu. Kot kaže, je predsednica vse skupaj preprosto spregledala.

Ekstremizem mu ni tuj
Vasev, ki je zaposlen na portalu MMC, spada med tisto peščico političnih aktivistov, ki si predstavljajo, da jim javna RTVS pripada, zato si želijo ob podpori aktualne oblasti doseči, da se aktualno vodstvo zamenja. Zaposlen je na spletnem portalu MMC. Čeprav naj bi se od novinarjev javne RTVS po veljavni zakonodaji pričakovalo nepristransko in profesionalno delo, se tam najde prostor za osebe, kot je Vasev, ki je znan po ekstremističnih izjavah in dejanjih. Spomnimo: v preteklosti je fotografijo Janeza Janše s koso v roki primerjal s fotografijo srbskega vojnega zločinca Vojislava Šešlja v podobi mesarja s pripisom “najdi razliko”. “Pošalil” se je, da bi drogove za zastave uporabil za obešanje “izdajalcev bele rase”, Janši je podtikal zanikanje genocida v Srebrenici, se znašal nad režiserjem Mitjo Okornom, branil teroristični Hamas, žalil in poniževal domoljube. Pozival pa je celo k neizobešanju slovenskih zastav pred šolami in stavbo javnega servisa, ki ga sicer plačujemo prav vsa slovenska gospodinjstva, zasramoval slovensko glasbo. Nazadnje so ga tako zelo zmotile  jasli pod božičnim drevesom, da je šel v prijavo pri Zagovorniku načela enakosti, ki pa mu je dal vedeti, da jaslice nikakor niso diskriminatorne.

Foto: posnetek zaslona Žurnal24

Prizori v prejšnjem tednu so bili še posebej zastrašujoči, saj je vladajoča politika stopila na stran novinarskih aktivistov, ki sicer zase pravijo, da so resni in nepristranski novinarji, ki si le želijo svobodno poročati. Glede na to, da številni šele sedaj opažajo, da je več dvostranskega poročanja in prostora tudi za tiste, ki so za trdo levico neprebavljivi, je vse skupaj še toliko bolj bizarno, saj je težko pričakovati, da bodo taisti novinarji kritično poročali o oblasti, ki jih brez zadržkov javno podpira. Če javni medij ni sposoben objektivno obveščati slovenske javnosti, ki je desna, leva, črna, bela, zelena, potem resnično nima smisla, da sploh obstaja. Za antisemitizem kot tudi za druge oblike sovražnosti na javnem mediju ne bi smelo biti prostora, zato bi bilo na mestu, da se predsednica oglasi. Konec koncev se ima celo za borko človekovih pravic. Marsikdo bi se morda ob tem povprašal, če je morebiti tako, ker se ne želi obregati ob javni medij, potem ko je v predsedniški kampanji podprla Golobovo novelo.

Sara Kovač