Pirc Musarjevo neupravičeno potolažili s 70 tisoč evri, medtem ko drugorazredne žrtve pravosodja o takšnih vsotah le sanjajo!

Nataša Pirc Musar (Foto: STAfoto)

O tem, da se bodo vsi žepi plačnikov RTV naročnine zdaj praznili še zaradi Nataše Pirc Musar, ki bo prejela 70 tisoč evrov odškodnine, smo že poročali. Sanje o generalni direktorici RTVS se ji niso izpolnile, njena žalost pa ob tem terja ogromne vsote denarja. Generalni direktor RTVS Kadunc je pred kratkim javnost in novinarje zavajal, da je Nataša Pirc Musar dobila sodbo, saj je v resnici izgubila vse svoje tožbe proti RTVS. Zato ne čudi, da jo morajo po vsem tem finančno potolažiti. Nemoralnega dejanja se nihče ne sramuje, niti pomislijo pa ne na druge, resnične žrtve pravosodja, ki o takšni vsoti, tudi če bi si jo zaslužile, ne morejo sanjati.

Je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc glede sodne poravnave zavajal novinarje in javnost? Tako menijo tudi nekateri člani programskega sveta RTV Slovenija, ki so po poročanju Požareporta ogorčeni. Gre za sklenitev sodne poravnave z Natašo Pirc Musar, ki se ji sanje o generalni direktorici RTV niso uresničile. Znotraj programskega sveta so okoli famozne zadeve bila mnenja zelo deljena, Kadunc pa naj bi pred javnostjo skrival vzroke, ki so privedli do poravnave z Natašo Pirc Musar, saj se je za to poravnavo odločil povsem samostojno.

Na programskem svetu so po sodbi ljubljanskega višjega sodišča resda sprejeli sklep, da razsodbo o domnevni odškodnini Nataši Pirc Musar prepuščajo sodišču. Kljub temu se je Kadunc sam odločil, da ji bo odškodnino v vrednosti 70 tisoč evrov plačala RTV Slovenija. Na sredini tiskovni konferenci je zatrjeval in zavajal, da je Nataša Pirc Musar dobila sodbo. In resnica? Viri Požareporta, ki so del programskega sveta RTVS, zatrjujejo, da je Pirc Musarjeva v resnici “izgubila vse svoje tožbe zoper RTVS, Kadunc pa ji je za nagrado dal 70 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja“. Po domače povedano, je denar dejansko dobila kot tolažbo, ker ni postala generalna direktorica RTV Slovenija.

Nemoralno in sramotno: Resnične žrtve dobijo bistveno manj, a slaba volja Pirc Musarjeve je očitno vredna več
Takšne tolažbe pa so za povprečnega človeka lahko samo sanje. Ob vseh drugih spornih vidikih je to plačilo, ki izhaja iz davkoplačevalskega denarja, v obliki sodne poravnave tudi skrajno nemoralno in sramotno za vse, ki so pri tem sodelovali. Sporno je tako za plačnika RTVS kot za prejemnico Natašo Pirc Musar, ki pa se s tem ne obremenjuje preveč. Prav vsi so z lahkoto odmislili, da za nakazilo takšnega zneska ni nobene materialne osnove, saj Pirc Musarjeva ob svoji prostovoljni kandidaturi sploh ni bila oškodovana. Celo sama se je hvalila, da je med svojo kandidaturo za generalno direktorico RTVS delala kot odvetnica, tako da je dohodek imela. In kaj ji je manjkalo? Zakaj bi se branila 70 tisoč evrov, če pa takšne vsote ne prejmejo niti tisti, ki bi si to dejansko zaslužili?

Varnostnika do smrti pretepla sina, starša pa za to prejela dvainpolkrat manj odškodnine kot Nataša Pirc Musar
Resnične žrtve pravosodja dobijo bistveno manj, a slabi volji Pirc Musarjeve, kot kaže, ne gre oporekati. Zaradi neuspeha je bila, glede na vsoto, veliko bolj poklapana od staršev do smrti pretepenega Gorazda Čamernika, dvajsetletnega fanta, ki sta ga 7. septembra 2007 dva varnostnika iz družbe VIP Varovanje brutalno in do smrti pretepla pred ljubljanskim nočnim klubom Global. Staršema žrtve je ljubljansko sodišče ob izgubi sina prisodilo kar 40 tisoč evrov manj, pa še to po osmih letih sodnega postopka. Prejela sta torej le 30 tisoč, medtem ko je žalovanje nekdanje informacijske pooblaščenke vredno približno dvainpolkrat več. Pa jo je za to kaj sram?

A. L.