fbpx

Pisanje Karbe glede izginotja 16 milijonov evrov je ena velika manipulacija političnega aktivista Socialnih demokratov

Dejan Karba (Foto: STA)

Dejan Karba (Foto: STA)

Za gradnjo internetne infrastrukture na območju mest in vasi Janševa vlada namenja skoraj 60 milijonov evrov. V ponedeljkovi izdaji časnikov Svet24 in Primorske novice je novinar Dejan Karba objavil članek z naslovom “Kam je izginilo 16 milijonov evrov za slovenske občine”, ki je poln laži in manipulacij.

Dejan Karba je novinar in nekdanji sodelavec poslanske skupine Socialnih demokratov, sicer znan po lažeh v zadevi Patria in lažeh glede sina kardinala Franca Rodeta, ki si ga je preprosto izmislil. Tokrat pa ta trdi, da je vlada Janeza Janše več slovenskim občinam odvzela 16 milijonov evrov, ki so jih te želele porabiti za gradnjo internetne infrastrukture na območjih mest in vasi, da razpisa za boljšo infrastrukturo v slovenskih mestih in vaseh ne bo ter da naj bi se ministra za digitalizacijo in evropsko kohezijsko politiko Mark Boris Andrijanič in Zvonko Černač raje odločila porabiti ta denar za 150 evrov vredne digitalne bone.

Nič od zgoraj navedenega ne drži, poudarjajo v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. “Ne drži, da razpisa za boljšo infrastrukturo v slovenskih mestih in vaseh ne bo, ker je že zaključen. Pod delovnim naslovom GOŠO 5. Na voljo za boljšo internetno infrastrukturo po slovenskih vaseh in občinah je (že dodeljenih) 21.679.242,00 evrov nepovratnih evropskih sredstev in sredstev državnega proračuna. Na podlagi prejšnjega razpisa GOŠO 4 pa je bilo dodeljenih že 7.608.998,00 evrov.” Skupaj je bilo tako za boljšo internetno infrastrukturo v slovenskih mestih in vaseh dodeljenih 29.288.240,00 evrov sredstev.

Foto: posnetek zaslona

Na medija že naslovili zahtevi za objavo popravka
Janševa vlada je v okviru Načrta za okrevanje in odpornost izpogajala dodatnih 30 milijonov evrov nepovratnih sredstev, ki bodo občinam in vasem za boljšo internetno infrastrukturo na voljo že v letošnjem letu, skupaj torej 59.288.240,00 evrov, še pojasnjujejo. “Ker gre že uvodoma za kosmatelaži, posledično ni nikamor izginilo 16 milijonov evrov, posledično ni bilo nobenega dogovora med ministroma, ki ga novinar omenja v prispevku, posledično je cel članek ena velika manipulacija političnega aktivista Socialnih demokratov. Nič neobičajnega za medij Svet 24, žalostno za Primorske novice. Zaradi številnih neresnic smo na navedena medija že naslovili zahtevi za objavo popravka skladno z Zakonom o medijih,” so poudarili v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

“Niti Služba vlade za digitalno preobrazbo niti jaz nismo imeli nič s propadlim razpisom za pametna mesta. Ta zgodba je bila zaključena, še preden smo to področje prevzeli od ministrstva za javno upravo,” je v odzivu na zavajajoče poročanje v medijih izpostavil minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič in dodal, da digitalni boni ne bodo pokriti s temi (kohezijskimi) sredstvi, temveč iz proračuna. Spomnimo. V izjavi za javnost so v službi vlade za digitalno preobrazbo glede neresnic poudarili, da Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo ni imela nobene vloge pri razveljavitvi Javnega razpisa za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. “Pristojnost za področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij je prešlo z Ministrstva za javno upravo na našo vladno službo s 1. januarjem 2022,” so navedli.

Pojasnili so, da je Ministrstvo za javno upravo omenjeni razpis zaradi postopkovnih nepravilnosti  razveljavilo že  septembra lani, Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa je 23. decembra 2021 zavrnila vlogo omenjenega ministrstva za dodelitev sredstev za ponovni Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. V Službi vlade za digitalno preobrazbo odločno zanikajo navedbe medijev Primorske novice in Svet24 o tem, da naj bi se sredstva s propadlega razpisa porabila za izvedbo ukrepa digitalni bon.

Več kot očitno je, da gre za laži. Za Karbo in njegovo zavajanje na mediju Svet24 ni to nič novega. A to, da so pri tem nasedli na včasih priznanem mediju Primorske novice, pa je več kot žalostno.

Sara Kovač