fbpx

Piškotarska kolektiva RTV in DNS zaščitila Eugenijo Carl, kljub jasnim dokazom o njenih spornih povezavah

Eugenija Carl (Foto: Facebook/Eugenija Carl)

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so se odzvali na odziv vodstva RTV Slovenija in aktiva Društva novinarjev Slovenije na TVS na članek v tedniku Reporter, v katerem so tudi zapisi o novinarki RTV Eugeniji Carl. V tedniku Reporter so razkrili tesne družinske povezave novinarke Carlove s pomembnimi akterji v zgodbi o domnevni nelegalni gradnji družine Vitoslava Türka in statusu zemljišča, na katerem gradnja stoji. V skladu z novinarskim kodeksom bi se morala novinarka iz obravnave te teme izločiti, saj je v konfliktu interesov, na kar so v članku opozorili v tedniku Reporter.

V ZNP poudarjajo, da bi morali pristojni na RTV novinarko izločiti iz obravnave te zgodbe, namesto tega pa je vodstvo javnega zavoda obsodilo Reporter, ki je razkril sporen konflikt interesov. Zapisali so celo, da bodo “javno in po vseh možnih pravnih poteh zaščitili” novinarko. Pri DNS pa so razkritje družinskih povezav novinarke (z njenim nekdanjim možem in njegovo zdajšnjo ženo) razglasili kar za “obračunavanje s člani novinarkine družine”. Pri tem dodajamo, da je bila ravno Carlova mojstrica medijskih ubojev in pritlehnih obračunavanj, predvsem, ko je šlo za politične nasprotnike njej preljube levice.

Ker so v javnem zavodu RTV ravnali v nasprotju z običajnimi standardi, ZNP poziva RTV Slovenija, naj spoštuje kodeks novinarjev in etična merila ter programske standarde javne televizije. Dodali so, da bi morali preprečiti, da bi njihovi novinarji obravnavali teme, kjer so v konfliktu interesov. Prav tako so proti načelom novinarskega kodeksa nastopili v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so tudi zaščitili novinarko Carlovo in njene sporne povezave. “Društvo novinarjev Slovenije pa pozivamo, naj preveri, kaj piše v novinarskih kodeksih, pa tudi v 24. členu njihovega kodeksa: “Če je novinar vpleten v dogodke, o katerih poroča, ali je v konfliktu interesov, mora to razkriti oziroma se mora kot novinar izločiti.”

C. Š.